ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδρούν οι Pfizer και BioΝΤech στην άρση των πατεντών για το εμβόλιο Covid 19

Αντιδρούν οι Pfizer και BioΝΤech στην άρση των πατεντών για το εμβόλιο Covid 19
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντιδρούν οι παρασκευάστριες εταιρείες Pfizer και BioΝΤech, οι οποίες έχουν αναπτύξει από κοινού το εμβόλιο κατά της Covid 19, στη συζήτηση περί άρσης της πατέντας για τα εμβόλια κατά της νόσου.

«Οι πατέντες δεν είναι ο παράγοντας που περιορίζει την παραγωγή ή τον ανεφοδιασμό με το εμβόλιό μας», ανέφερε η γερμανική BioΝΤech στο Γαλλικό Πρακτορείο, με αφορμή την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για να επιταχύνουν την παραγωγή και τη διανομή των δόσεων σε όλον τον κόσμo. Λίγο αργότερα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια της προέδρου της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, δήλωσε «έτοιμη να συζητήσει» άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid.

Υπέρ της άρσης της πατέντας στα εμβόλια για τον κορωνοϊό τάσσεται ο Μπάιντεν

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ είναι «έτοιμη να συζητήσει» άρση της πατέντας για τα εμβόλια

Πατέντες εμβολίων: «Ανοιχτή» στην άρση η Γερμανία, «εντελώς υπέρ» ο Μακρόν

Πατέντες εμβολίων κορωνοϊού: Στηρίζει την κατάργηση ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Για την BioNTech, ένα τέτοιο μέτρο δεν θα είχε αποτέλεσμα «βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα».

«Οι ειδικοί έχουν ήδη υπογραμμίσει ότι η εγκατάσταση και η έγκριση νέων χώρων παραγωγής παίρνει σε γενικές γραμμές έναν χρόνο», επισήμανε.

Εξάλλου, η παραγωγή των εμβολίων mRNA, όπως εκείνο που παρασκευάζεται σε συνεργασία της BioNTech με την Pfizer «είναι μια σύνθετη διαδικασία, που αναπτύχθηκε σε διάστημα άνω των δέκα ετών. Όλα τα στάδια πρέπει να καθοριστούν και να εκτελεστούν με ακρίβεια» και από «έμπειρο προσωπικό», εξήγησε η εταιρεία. Αν δεν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις, θα μπορούσε να επηρεαστεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. «Και αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των εμβολιασθέντων».

Αντίθετος με την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο υποστήριξε ότι αντ’αυτού, η παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Η BioNTech υπολόγιζε αρχικά ότι θα μπορούσε να παρασκευάσει εντός του 2021 έως και 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της αλλά πλέον δηλώνει ότι έχει τη δυνατότητα να φτάσει μέχρι και τα 3 δισεκατομμύρια δόσεις φέτος και περισσότερα από 3 δισεκ. το 2022. Στην ΕΕ, τα εμβόλια αυτά παρασκευάζονται σε δύο εργοστάσια, στο Βέλγιο και τη Γερμανία.

Η εταιρεία επανέλαβε ότι προτιμά να μεταφέρει τεχνολογία και να δώσει στοχευμένες άδειες για να αυξήσει την παραγωγή της, υπενθυμίζοντας ότι συνεργάζεται στενά με περισσότερους από 15 φαρμακευτικούς κολοσσούς, όπως είναι οι Merck, Novartis, Sanofi και Baxter.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι στηρίζει την πρόταση άρσης της πατέντας των εμβολίων και ότι συμμετέχει «ενεργά» στις διαπραγματεύσεις στου κόλπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε σήμερα «έτοιμη να συζητήσει» την άρση αυτή, ένα θέμα που αναμένεται ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων στη σύνοδο κορυφής του Πόρτο, την Παρασκευή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ