ΚΟΣΜΟΣ

«Τράβα πάνω», φώναζε επανειλημμένα ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους της Flydubai

«Τράβα πάνω», φώναζε επανειλημμένα ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους της Flydubai
REUTERS/Stringer

Το φώς της δημοσιότητας είδαν τα τελευταία λόγια του πιλότου Άριστου Σωκράτους δευτερόλεπτα πριν από τη συντριβή του μοιραίου αεροσκάφους της Flydubai στο Ροστόφ της Ρωσίας κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 62 άνθρωποι.

“Μην ανησυχείτε”, ακούγεται ο πιλότος να λέει πολλές φορές. Λίγα δευτερόλεπτα μετά ακούγεται ξανά η φωνή του: “Μην το κάνεις αυτό”. Η τελευταία πρόταση που αρθρώνει επανειλημμένα είναι: “Τράβα πάνω”.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1, έχει στην κατοχή του την καταγραφή των συνομιλιών από το τελευταίο δραματικό λεπτό πριν από τη συντριβή.

Για τα επόμενα έξι δευτερόλεπτα της μοιραίας “βουτιάς”, το μόνο που ακούγεται είναι σπαρακτικές κραυγές που δεν μοιάζουν ανθρώπινες, όπως σημειώνουν οι ρώσοι δημοσιογράφοι, ενώ προσθέτουν ότι από αυτά που ακούγονται προκύπτει ότι η συντριβή ενδέχεται να οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που ήταν καλεσμένοι στο ρωσικό κανάλι, ο πιλότος ενεργοποίησε κατά λάθος το σταθεροποιητικό πτερύγιο στην ουρά του αεροσκάφους στην προσπάθειά του να φέρει το Boeing σε οριζόντια θέση, ίσως λόγω και της κούρασής του.

Με αυτό το πτερύγιο ανοιχτό, “το αεροπλάνο πρακτικά δεν αντιδρά στις εντολές του κυβερνήτη” ανέφεραν οι ειδικοί, προσθέτοντας ότι “οι πιλότοι δεν κατάλαβαν ότι σε αυτό οφειλόταν και η απότομη βουτιά”.

Σημειώνεται ότι ακόμα δεν υπάρχουν επίσημα αποτελέσματα για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διαβάστε επίσης:

Κουρασμένος ο πιλότος της Flydubai Άριστος Σωκράτους - Ήθελε να φύγει από την εταιρεία

Πρώην πιλότος της Flydubai: Ήταν αναμενόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο

Συντριβή αεροσκάφους: Σοβαρές ζημιές στα «μαύρα κουτιά» του αεροπλάνου της Flydubai

ΔΗΜΟΦΙΛΗ