ΚΟΣΜΟΣ

Βρυξέλλες: Αναβλήθηκε για λόγους ασφαλείας η «πορεία ενάντια στο φόβο» μετά από αίτημα των αρχών

Βρυξέλλες: Αναβλήθηκε για λόγους ασφαλείας η «πορεία ενάντια στο φόβο» μετά από αίτημα των αρχών
Μικρό κορίτσι ανάβει ένα κερί στην πλατεία Χρηματιστηρίου (Place de la Bourse) των Βρυξελλών, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης για τα θύματα των επιθέσεων της περασμένης Τρίτης. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το Σάββατο 26 Μαρτίου 2016 REUTERS/Francois Lenoir

Την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί η πορεία αλληλεγγύης στο κέντρο των Βρυξελλών έλαβαν οι διοργανωτές της κατόπιν αιτήματος των βελγικών αρχών.

Η «πορεία ενάντια στον φόβο» («marche contre la peur») επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή στις Βρυξέλλες, πέντε ημέρες μετά από τις πολύνεκρες επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο και το μετρό της πόλης, που στοίχισαν τη ζωή σε 31 ανθρώπους.

«Η ασφάλεια των πολιτών είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Ως εκ τούτου, συντασσόμαστε πλήρως με την πρόταση των αρχών για τη μετάθεση (της κινητοποίησης) σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Ζητούμε επομένως κι εμείς με τη σειρά μας από τους πολίτες να μην έρθουν αυτήν την Κυριακή στις Βρυξέλλες», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι διοργανωτές.

Λίγο νωρίτερα, ο δήμαρχος των Βρυξελλών Ιβάν Μαγιέρ (Yvan Mayeur) και ο Φλαμανδός υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Γιαν Γιαμπόν (Jan Jambon) είχαν ζητήσει από τους πολίτες να μην συμμετάσχουν στη συγκέντρωση αυτή, επικαλούμενοι «λόγους ασφαλείας».

«Δεδομένου ότι διατηρείται πλέον το επίπεδο απειλής 3, δεδομένου ότι διεξάγονται έρευνες (...) και δεδομένης της κινητοποίησης και της παρουσίας της αστυνομίας στην περιοχή (...) καλούμε τους πολίτες να μην διαδηλώσουν αύριο», δήλωσε ο δήμαρχος των Βρυξελλών, Ιβάν Μαγέρ, ζητώντας «η διαδήλωση να αναβληθεί για μερικές εβδομάδες», δήλωσε ο Μαγιέρ, οποίος μετά την απόφαση αναβολής διευκρίνισε:

Κατανοούμε τα συναισθήματα που βιώνει ο κόσμος, όμως προτιμάμε να αφήσουμε τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν τη δουλειά τους. Για το λόγο αυτό η συγκέντρωση θα αναβληθεί για μερικές εβδομάδες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Γιαμπόν είχε καλέσει κι αυτός τους πολίτες να παραμείνουν ενωμένοι ενάντια στο φόβο και τόνισε πως στην παρούσα φάση προέχει το έργο των αρχών, τασσόμενος υπέρ της πρότασης του δημάρχου.

Η πορεία αλληλεγγύης θα ξεκινούσε αύριο το απόγευμα από την πλατεία του Χρηματιστηρίου (Place de la Bourse), στην καρδιά των Βρυξελλών. Στόχος της, σύμφωνα με τους διοργανωτές της, ήταν να προάγει την αλληλεγγύη και την ιδέα ότι όλοι μπορούν να ζουν μαζί αρμονικά, αλλά και «να δείξει σε αυτούς που θέλουν να μας γονατίσουν ότι παραμένουμε όρθιοι».

Οι έρευνες συνεχίζονται...

Τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν αυξημένα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται σε πολλά προάστια των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αεροδρομίου Ζάβεντεμ, οι πτήσεις θα ξεκινήσουν πάλι την ερχόμενη Τρίτη.

Στο μεταξύ, οι αρχές καταζητούν άλλον έναν ύποπτο που κρατούσε ένα σακίδιο και θεάθηκε κοντά στον Χαλίντ Ελ Μπακραουί, ο οποίος ανατινάχθηκε την ίδια ώρα στον σταθμό του Μαλμπέκ. Καταζητούμενος είναι επίσης ένας άλλος Βέλγος, ο Μοχαμέντ Αμπρινί, που πιστεύεται ότι είχε «επιμελητειακό» ρόλο στην οργάνωση.

Όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα έρευνες το τρομοκρατικό δίκτυο φαίνεται ότι ήταν ένα και ενιαίο,

Οι γαλλικές και οι βελγικές αρχές αναμένουν πολλά από τον Σαλά Αμπντεσλάμ. Ο ύποπτος–κλειδί για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι συνελήφθη στις Βρυξέλλες, μετά από τέσσερις μήνες ανθρωποκυνηγητού, αλλά αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές. Η Γαλλία έχει ζητήσει την έκδοσή του, ένα ενδεχόμενο στο οποίο δεν φέρνει πλέον αντίρρηση ο ίδιος.

Στο μεταξύ, οι αρχές συνεχίζουν το δύσκολο έργο της αναγνώρισης των θυμάτων. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί οι 24 νεκροί, ανάμεσά τους 11 αλλοδαποί από οκτώ διαφορετικές χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ