ΚΟΣΜΟΣ

«Βουτιά» στα διαζύγια στην Κίνα: Μειώθηκαν κατά 70% με… κυβερνητική παρέμβαση

«Βουτιά» στα διαζύγια στην Κίνα: Μειώθηκαν κατά 70% με… κυβερνητική παρέμβαση
AP Photo/Sam McNeill

Εντυπωσιακή μείωση άνω του 70% σημείωσαν οι αιτήσεις διαζυγίων στην Κίνα φέτος, μετά την εισαγωγή του μέτρου της υποχρεωτικής «χαλάρωσης» που επέβαλε η κυβέρνηση στις αρχές της χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, το πρώτο τετράμηνο του 2021 κατατέθηκαν μόλις 296.000 αιτήσεις διαζυγίου, αριθμός μειωμένος κατά 72% σε σχέση με τις 1,06 εκατ. αιτήσεις που είχαν κατατεθεί το τελευταίο τετράμηνο του 2020. Συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (πρώτο τετράμηνο 2020) η μείωση ανέρχεται σε ποσοστό 52%.

Πριν σπεύσουν οι πιο ρομαντικοί να θεωρήσουν ότι οι Κινέζοι κάνουν το τελευταίο διάστημα πιο συνειδητοποιημένους και ευτυχισμένους γάμους, ας ληφθεί υπόψη ότι από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ νέος αστικός κώδικας, σύμφωνα με τον οποίο τα ζευγάρια πρέπει να περιμένουν τριάντα ημέρες μετά την κατάθεση του αιτήματος διαζυγίου, διάστημα κατά το οποίο ένας από τους εμπλεκόμενους μπορεί να αποσύρει την αίτηση.

Μετά το πέρας του μήνα, αν το ζευγάρι παραμείνει αμετακίνητο στην απόφασή του να χωρίσει, θα πρέπει να υποβάλει εκ νέου αίτημα.

Υπέρ και κατά

Ο νόμος, ο οποίος βασίστηκε σε νομοθεσία που ήδη εφαρμοζόταν τοπικά σε περιοχές της χώρας, έχει συναντήσει ευρεία αντίδραση καθώς επικρίνεται ότι παρεμποδίζει τις ανθρώπινες ελευθερίες και δυνητικά παγιδεύει τους ανθρώπους σε δυστυχισμένους ή και βίαιους γάμους.

Αντίθετα, οι υποστηρικτές του στα κρατικά Μέσα επιχειρηματολογούν ότι «διασφαλίζει την οικογενειακή σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή».

Τα τελευταία χρόνια τα διαζύγια στην Κίνα αυξάνονταν σταθερά, εν μέρει λόγω της μεγαλύτερης αυτονομίας των γυναικών και της εξασθένισης του κοινωνικού στίγματος, με τις συζύγους να ηγούνται στις αιτήσεις διαζυγίων σε ποσοστό 70%.

Αυτό προκάλεσε ανησυχία σε ορισμένους υπεύθυνους πολιτικούς, καθώς η τάση έρχεται την ώρα που οι Αρχές ενθαρρύνουν τους πολίτες να κάνουν περισσότερα παιδιά, προκειμένου να ξεπεράσουν μια πιθανή δημογραφική ωρολογιακή βόμβα.

Η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που διαθέτει μια τέτοια περίοδο «χαλάρωσης» - τόσο η Γαλλία όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο ζητούν από τα ζευγάρια που αιτούνται συναινετικού διαζυγίου να περιμένουν μεταξύ δύο και έξι εβδομάδων αντίστοιχα για την οριστικοποίηση του τέλους του γάμου τους.

Κινέζοι αξιωματούχοι υπερασπίζονται τον νέο νόμο λέγοντας ότι αποτρέπει τα «παρορμητικά» διαζύγια, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση της ενδοοικογενειακής βίας τα μέρη μπορούν ακόμα να καταθέσουν μήνυση για διαζύγιο στο δικαστήριο.


Divorces fall 70% in China after government orders couples to cool off, by James Griffiths, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ