ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δημόσια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων κατασκευάζεται σε ποταμό της Νέας Υόρκης

ΗΠΑ: Δημόσια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων κατασκευάζεται σε ποταμό της Νέας Υόρκης
Family New York

Η Νέα Υόρκη είναι ένα βήμα πιο κοντά στην υποδοχή ενός ασυνήθιστου νέου ορόσημου: Πρόκειται για μια δημόσια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων που επιπλέει στον East River.

Μετά από περισσότερα από 10 χρόνια δωρεών, δοκιμών και εκστρατειών, οι σχεδιαστές του έργου λένε ότι οι αρχές της πόλης τους έχουν δώσει τώρα το πράσινο φως για να συνεχίσουν την πισίνα.

Η πρόταση, που ονομάζεται «+ Pool», θα περιλαμβάνει δημόσια πισίνα 285.500 γαλονιών χτισμένη σε ένα πλωτό νησί. Τα στρώματα των «μεμβρανών φιλτραρίσματος» θα κάνουν το νερό ασφαλές για κολύμπι, ενώ ταυτόχρονα θα καθαρίζει τον γύρω ποταμό, σύμφωνα με τους διοργανωτές του έργου, οι οποίοι λένε ότι η πισίνα καθαρίζει 600.000 γαλόνια νερού ποταμού κάθε μέρα.

Δόθηκε το πράσινο φως

Σύμφωνα με το PlayLab, η Εταιρεία Οικονομικής Ανάπτυξης της Νέας Υόρκης (NYCEDC) της έδωσε τώρα επιβεβαίωση για να προχωρήσει «με τη δέουσα επιμέλεια». Το πράσινο φως σημαίνει ότι οι σχεδιαστές μπορούν να αρχίσουν να εργάζονται για διάφορες εργασίες που αφορούν το έργο.

Οι διοργανωτές προσπαθούν ακόμη να συγκεντρώσουν τόσο ιδιωτικό όσο και δημόσιο κεφάλαιο για να κάνουν το έργο πραγματικότητα, με το + Pool να εκτιμάται ότι θα κοστίσει πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια. Οι υποστηρικτές μπορούν επίσης να πληρώσουν και να προσαρμόσουν ένα από τα 70.000 πλακάκια της πισίνας, για ποσά που κυμαίνονται ανάμεσα σε 25 και 249 δολλάρια.

Η ομάδα πίσω από το + Pool έχει ήδη δοκιμάσει την τεχνολογία φιλτραρίσματος σε μια άλλη περιοχή της Νέας Υόρκης: τον ποταμό Hudson. Το 2014, οι διοργανωτές του έργου ξεκίνησαν μια έκδοση μικρής κλίμακας της πισίνας, που ονομάζεται "Float Lab", για να δουν πώς αποδίδεται σε πραγματικές συνθήκες .

Χρηματοδοτούμενο 300.000 $, οι σχεδιαστές συνεργάστηκαν με επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και την εταιρεία μηχανικών Arup για να δοκιμάσουν την τεχνολογία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να «φιλτράρει το νερό του ποταμού για να συγκεντρώσει πρότυπα ποιότητας χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών».

Σημειώνεται πως πέρα από τη χρηματοδότηση, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εμπόδια προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο, όπως η προστασία της πισίνας από πλωτά συντρίμμια κατά τη διάρκεια καταιγίδων και τη λειτουργία της κατά τους χειμερινούς μήνες.

Προς το παρόν, το + Pool έχει προγραμματιστεί να παραμείνει ανοιχτό για 15 εβδομάδες του έτους, αν και οι σχεδιαστές του έργου δήλωσαν ότι διερευνούν την πιθανή χρήση ηλιακής ενέργειας για τη θέρμανση της πισίνας πριοκειμένου να χρησιμοποιείται και τον χειμώνα.

New York greenlights floating public pool on the East River, by Megan C. Hills, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ