ΚΟΣΜΟΣ

«Με ακολουθούσαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας»: Τι έγραψε ο Προτάσεβιτς σε φίλο του

«Με ακολουθούσαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας»: Τι έγραψε ο Προτάσεβιτς σε φίλο του
(AP Photo/Ross D. Franklin)

«Μην το κάνετε, θα με σκοτώσουν, είμαι μετανάστης»: τα λόγια αυτά είπε σε μια αεροσυνοδό ο 26χρονος δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς, μόλις αντελήφθη πως το αεροσκάφος της Ryanair στο οποίο επέβαινε ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο Μινσκ.

«Πρέπει, δεν έχουμε επιλογή» απάντησε μια εκ των αεροσυνοδών της πτήσης.

Μόλις μερικά λεπτά αργότερα, ο δημοσιογράφος και μπλόγκερ –εμφανώς ταραγμένος- συνελήφθη από τις αρχές της Λευκορωσίας μαζί με τη σύντροφό του Σοφία Σάπεγκα.
Λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, ο Προτάσεβιτς έγραψε σε κάποιο φίλο του το εξής SMS:

«Los (σ.σ. laugh out loud ή ελληνιστί γελάω δυνατά) φαίνεται πως υπηρεσίες ασφαλείας με ακολουθούν στο αεροδρόμιο… Προσπάθησαν μάλιστα να φωτογραφήσουν και τα έγγραφά μου. Δεν είμαι σίγουρος αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ύποπτο…».

Εκείνη την ώρα, όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα Guardian, κανένας δεν θα μπορούσε να μαντέψει το απίστευτο –και ιστορικό- περιστατικό που θα ακολουθούσε.

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι κατέβηκαν από το αεροσκάφος στο Μινσκ, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας.

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο Μαργκαρίτα Σιμόνιαν, επικεφαλής του Russia Today, η αποβίβαση και άλλων επιβατών υποδεικνύει πως η υποψία του Προτάσεβιτς ότι τον ακολουθούσαν ήταν μάλλον ορθή.

Ο δημοσιογράφος είχε έρθει στην Ελλάδα για να καλύψει την ομιλία της εξόριστης επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Στη συνέχεια, έκανε μερικές μέρες διακοπές στην Ελλάδα και επέστρεφε στο Βίλνιους, όπου και κατοικεί το τελευταίο διάστημα.

Η Τιχανόφσκαγια και συνεργάτης της είχαν επιβιβαστεί στην ίδια πτήση μια εβδομάδα νωρίτερα, χωρίς να υπάρξει κανένα ζήτημα.

Τι ψάχνει η ΕΥΠ - Όλη η διαδρομή του Λευκορώσου στην Ελλάδα

Με μια γενικευμένη έρευνα σε κάθε κατεύθυνση για πρόσωπα και κινήσεις κυρίως στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η ΕΥΠ ξεκινά να δώσει απαντήσεις για τα όσα έγιναν στο χώρο του αεροδρομίου και για το ρόλο των τριών ανδρών που όπως όλα δείχνουν ταξίδεψαν μαζί με τον δημοσιογράφο ακτιβιστή Ρομάν Προτάσεβιτς μέχρι τη στιγμή της σύλληψης του.

Ήδη έχει δοθεί εντολή να ερευνηθούν οι κάμερες ασφαλείας αλλά και οι λίστες των επιβατών. Μέσα από αυτό το υλικό θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν την παρουσία του Λευκορώσου και της συντρόφου του αλλά ίσως και τις ύποπτες κινήσεις άλλων ατόμων γύρω του.

Πάντως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η πτήση απογειώθηκε από την Αθήνα με 126 επιβάτες ενώ από το Μινσκ απογειώθηκε με 121 επιβάτες. Αν, λοιπόν, υπολογίσει κάποιος ότι από αυτούς δύο συνελήφθησαν, υπάρχουν ερωτήματα για το ρόλο των «3» που δεν αποκλείεται να ήταν τα άτομα που παρακολουθούσαν τον Λευκορώσο δημοσιογράφο.

Πάντως οι ελληνικές αρχές διαπίστωσαν ότι ο δημοσιογράφος ήρθε στην Ελλάδα παραμονές του Οικονομικού Φόρουμ χωρίς να είναι δηλωμένος στην επίσημη αποστολή της αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.

Τον εντόπισαν για πρώτη φορά να βρίσκεται κοντά στην αρχηγό της αντιπολίτευσης όταν εκείνη πήγε στο κέντρο της Αθήνας και συνάντησε υποστηρικτές της. Οι αστυνομικοί ρώτησαν την αποστολή της Λευκορωσίας για τον συγκεκριμένο μιας και δεν τον είχαν ξαναδεί μαζί τους, και εκείνοι τους απάντησαν ότι πρόκειται για φωτορεπόρτερ που καλύπτει το ταξίδι της αρχηγού στην Ελλάδα.

Οι αστυνομικοί τον ξαναείδαν στην Ακρόπολη και φυσικά στο Οικονομικό Φόρουμ, πάντα στο πλευρό της αρχηγού της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίας στις 15 Μαΐου αναχώρησε μαζί με τη σύντροφο του για την Κρήτη από όπου επέστρεψαν για να να αναχωρήσουν για τη Λευκορωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ