ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac από τον ΠΟΥ

Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac από τον ΠΟΥ
(AP Photo/Matias Delacroix, file)

Το «πράσινο φως» για επείγουσα χρήση έδωσε σήμερα, Τρίτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στο εμβόλιο κατά της Covid-19 της κινεζικής εταιρείας Sinovac.

Η επιτροπή των ειδικών για θέματα εμβολιασμού του ΠΟΥ συνέστησε αυτό το εμβόλιο, που γίνεται σε δύο δόσεις με διάστημα 2 έως 4 εβδομάδων ανάμεσά τους, για τα άτομα 18 ετών και άνω.

Πρόκειται για το δεύτερο κινεζικό εμβόλιο που λαμβάνει έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μια απόφαση που επιτρέπει την ένταξη του σκευάσματος στο διεθνές σύστημα Covax για τη διανομή των εμβολίων κατά της Covid, ιδίως στις πιο ευάλωτες χώρες.

«Ο κόσμος έχει απεγνωσμένα ανάγκη πολλά εμβόλια κατά της Covid-19, ώστε να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ανισότητες παγκοσμίως», δήλωσε η γιατρός Μαριάντζελα Σιμάο, η γενική υποδιευθύντρια του ΠΟΥ, που είναι επιφορτισμένη με την πρόσβαση στα φάρμακα και τα προϊόντα υγείας.

Ο ΠΟΥ είχε ήδη εγκρίνει το Sinopharm, που παρασκευάζεται στο Πεκίνο, στις 7 Μαΐου.

Η αποτελεσματικότητα του Sinovac είναι στο 57% για την πρόληψη των συμπτωματικών κρουσμάτων Covid, όμως στο 100% για την αποτροπή των σοβαρότερων κρουσμάτων και των νοσηλειών, στους πληθυσμούς που μελετήθηκαν, διευκρίνισε ο ΠΟΥ. Η αποτελεσματικότητα στους άνω των 60 ετών δεν έχει αξιολογηθεί.

Το εμβόλιο αυτό «είναι εύκολο να αποθηκευτεί, γεγονός που το καθιστά εύκολο στη διαχείριση και ιδιαίτερα κατάλληλο για τις χώρες που διαθέτουν ελάχιστους πόρους», υπογραμμίζει ο οργανισμός.

Εν τω μεταξύ, και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνεχίζει να εξετάζει με την διαδικασία της κυλιόμενης επισκόπησης την χορήγηση άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης για τα εμβόλια της γερμανικής CureVac, της αμερικανικής Novavax για τα οποία αναμένεται να αποφανθεί εντός του Ιουνίου, ενώ το ρωσικό Sputnik V, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ενδέχεται να εγκριθεί στο διάστημα που προσδιορίζεται από τα μέσα Ιουλίου έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Νέα εμβόλια στα σκαριά

Παράλληλα εισήλθε στην Φάση 3 των δοκιμών το εμβόλιο της Sanofi και GlaxoSmithKline. Πρόκειται για ένα απενεργοποιημένο εμβόλιο με γενετικά τροποποιημένο αντιγόνο με βακουλοϊούς και ανοσοενισχυτικό. Οι εταιρείες θα διεξάγουν κλινικές δοκιμές σε 35.000 ενήλικες εθελοντές στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Ταυτόχρονα, θα διερευνηθεί εάν το εμβόλιο είναι και κατάλληλο ως εμβόλιο ενισχυτής (Buster), με το οποίο τα άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί θα προστατεύονται καλύτερα από τις μεταλλάξεις των ιών, με τις εταιρείες στοχεύουν στην έγκριση του εμβολίου έως το τέλος του έτους.

Προχωρούν οι έρευνες για φάρμακα

Την ίδια στιγμή, η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis και ο συνεργάτης της Molecular Partners ξεκινούν κλινικές δοκιμές του πειραματικού τους φαρμάκου Covid-19 Ensovibep. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου θα εξετάσει σε μια μελέτη φάσης 2 με 400 ασθενείς.

Ο στόχος της θεραπείας είναι να αποφευχθεί η επιδείνωση της νόσου και η νοσηλεία σε πρώιμο στάδιο της μόλυνσης. Τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών θα είναι διαθέσιμα τον Αύγουστο. Μετά από αυτό, σχεδιάζεται μια μελέτη φάσης 3 με επιπλέον 1700 ασθενείς, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται το πρώτο εξάμηνο του 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ