ΚΟΣΜΟΣ

«Είμαστε ενωμένοι»: Δίπλα στον Μπάιντεν η ΕΕ πριν το crash test με τον Πούτιν

«Είμαστε ενωμένοι»: Δίπλα στον Μπάιντεν η ΕΕ πριν το crash test με τον Πούτιν
AP Photo/Patrick Semansky

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι η Αμερική επέστρεψε» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στις Βρυξέλλες για να συμπληρώσει ότι αυτή είναι μόνο η αρχή για την προώθηση των κοινών αξιών.

Όσον αφορά ειδικά τις σχέσεις με τη Ρωσία, ο Σαρλ Μισέλ έστειλε το μήνυμα πως «είμαστε ενωμένοι», με το βλέμμα στο επικείμενο crast test Μπάιντεν-Πούτιν.

Ο Αμερικανός πρόεδροος βρίσκεται ήδη στη Γενεύη, όπου πρόκειται να έλθει αύριο, Τετάρτη, ενώπιος ενωπίω με τον Ρώσο πρόεδρο, σε μία συνάντηση που στρέφει πάνω της τα βλέμματα της διεθνούς διπλωματίας.

Ο Τζο Μπάιντεν κατά την άφιξή του στη Γενεύη (Martial Trezzini/Keystone via AP, Pool)

Διαβάστε αναλυτικά

ΗΠΑ-Ρωσία: Εν αναμονή του μπρα ντε φερ Πούτιν με τον... πέμπτο Αμερικανό πρόεδρο της καριέρας του

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: «Απειλή» η Ρωσία, «πρόκληση» η Κίνα για την παγκόσμια ασφάλεια

Με τον Τζο Μπάιντεν να έρχεται να σηματοδοτήσει νέα εποχή στην διατλαντική και ευρω-ατλαντική συνεργασία, στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ τέθηκαν επί τάπητος οτερματισμός της πανδημίας του κορωνοϊού, η ενίσχυση του διατλαντικού εμπορίου, η κλιματική αλλαγή και η αντιμετώπιση παγκόσμιων και περιφερειακών προκλήσεων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, ο Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε την κρίση του κορωνοϊού μάθημα για την προετοιμασία για επόμενες πανδημίες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μίλησε για διεθνή συνεργασία, κάνοντας λόγο παράλληλα για τη σημασία του μηχανισμού Covax, των δωρεών και της παραγωγικής διαδικασίας.

Επίσης, έγινε συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και την ενδυνάμωση της συνεργασίας όσο το δυνατόν περισσότερο, όπως σημείωσε.

Ο Μισέλ επισήμανε ότι υπήρχε η ευκαιρία για συζήτηση σχετικά με το εμπόριο, τα ψηφιακά ζητήματα και θέματα καινοτομίας, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των θεμελιωδών αξιών, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

AP Photo/Francisco Seco

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, έκανε λόγο για «άριστη συνάντηση μεταξύ φίλων και συμμάχων» και προσέθεσε ότι η συμφωνία Boeing-Airbus «ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μετά από περίπου 20 χρόνια διαμάχης».

Διαβάστε αναλυτικά

ΕΕ και Μπάιντεν «κλείνουν» τη μακρά διαμάχη για τις επιδοτήσεις σε Airbus-Boeing

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι στη συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εστίασαν στο ότι πρέπει να κινηθούν γρηγορότερα στο ζήτημα της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι συμφώνησαν στη δημιουργία task force ΕΕ-ΗΠΑ, η οποία θα αναγνωρίζει και θα λύνει προβλήματα.

Επίσης, τονίστηκε ότι πρέπει οι αλυσίδες εφοδιασμού να είναι ανοιχτές και ασφαλείς.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι στην αρχή χάθηκε χρόνος και αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ