ΚΟΣΜΟΣ

Προέλευση κορωνοϊού: Κινέζος επιδημιολόγος ζητά έρευνα στις ΗΠΑ -«Είχε κρούσματα πολύ νωρίτερα»

Προέλευση κορωνοϊού: Κινέζος επιδημιολόγος ζητά έρευνα στις ΗΠΑ -«Είχε κρούσματα πολύ νωρίτερα»
EPA

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο στην επόμενη φάση των ερευνών για την προέλευση της Covid-19, εκτιμά κορυφαίος Κινέζος επιδημιολόγος, μετά από μια μελέτη που έδειξε ότι η ασθένεια ενδεχομένως κυκλοφορούσε εκεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH), έδειξε ότι τουλάχιστον επτά άτομα σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ μολύνθηκαν με SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την ασθένεια Covid-19, εβδομάδες προτού οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώσουν τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Μια κοινή μελέτη της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Covid-19 προήλθε πιθανότατα από το εμπόριο άγριας ζωής στη χώρα, με τον ιό να περνά σε ανθρώπους από νυχτερίδες μέσω ενός ενδιάμεσου είδους.

Ωστόσο, το Πεκίνο καλλιεργεί τη θεωρία ότι η Covid-19 εισήλθε στην Κίνα από το εξωτερικό μέσω μολυσμένων κατεψυγμένων τροφίμων, την ώρα που κάποιοι ξένοι πολιτικοί ζητούν περισσότερες έρευνες σχετικά με την πιθανότητα διαρροής του ιου από εργαστήριο.

Ο Ζενγκ Γκουάνγκ, επικεφαλής επιδημιολόγος του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δήλωσε στην κρατική εφημερίδα Global Times ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία άργησε να διενεργήσει τεστ στους πολίτες της στα πρώτα στάδια της επιδημίας, και είναι επίσης η έδρα πολλών βιολογικών εργαστηρίων, σύμφωνα με το Reuters.

«Όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα βιο-όπλα που έχει η χώρα πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο», ανέφερε.

Σχολιάζοντας τη μελέτη των ΗΠΑ την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν δήλωσε ότι είναι πλέον «προφανές» ότι το ξέσπασμα του COVID-19 είχε «πολλαπλές προελεύσεις» και ότι και άλλες χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν με τον ΠΟΥ.

Η προέλευση της πανδημίας έχει αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής έντασης μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ τον τελευταίο καιρό στο επίκεντρο έχει τεθεί το Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν (WIV), που βρίσκεται στην πόλη όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019 κρούσμα του ιού.

Η Κίνα έχει επικριθεί για την έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά στην αποκάλυψη δεδομένων σχετικά με τα πρώτα στάδια της πανδημίας καθώς και για τους ιούς που μελετήθηκαν στο WIV.

Πρόσφατη έκθεση από εθνικό κυβερνητικό εργαστήριο των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι εύλογο ότι ο ιός να έχει διαρρεύσει από το εργαστήριο της Γουχάν, ανέφερε η Wall Street Journal νωρίτερα αυτό το μήνα.

Μια προηγούμενη μελέτη είχε θέσει την πιθανότητα ο SARS-CoV-2 να κυκλοφορούσε στην Ευρώπη ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019, ωστόσο οι ειδικοί δήλωσαν ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν προέρχεται από την Κίνα, όπου έχουν βρεθεί πολλοί κορωνοϊοί τύπου SARS.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ