ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία - Κορωνοϊός: «Λευκή ζώνη» όλη η χώρα - Τέλος οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Ιταλία - Κορωνοϊός: «Λευκή ζώνη» όλη η χώρα - Τέλος οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους
AP Photo/Luca Bruno

Σε «λευκή ζώνη» μετατρέπεται από αύριο, Δευτέρα, όλη η Ιταλία, συμπεριλαμβανομένης της μικρής βορειοδυτικής περιοχής Βάλλε Ντ' Αόστα. Παράλληλα, παύει να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους, με εξαίρεση σημεία στα οποία επικρατεί συνωστισμός.

Στο μεταξύ, όμως, οι Αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συνεχίσουν να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας, λόγω και του αυξημένου κινδύνου της μετάλλαξης Δέλτα.

Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις, η παραλλαγή έχει ανιχνευτεί στο 16% των κρουσμάτων στην Ιταλία.

Οι οικογενειακοί γιατροί και το υπουργείο Υγείας απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες να φύγουν για διακοπές μόνον αφού ολοκληρώσουν τον εμβολιαστικό τους κύκλο.

Παράλληλα, ζητούν από όλους τους κατοίκους της χώρας άνω των 60 ετών που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί (υπολογίζεται ότι είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια) να το πράξουν το γρηγορότερο δυνατό.

Ο πρόεδρος του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, Σίλβιο Μπρουζαφέρο, υπογράμμισε ότι «από αύριο καταργείται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους ανοικτούς χώρους, αλλά αν οι μολύνσεις αυξηθούν, θα πρέπει να υιοθετηθούν νέοι περιορισμοί».

Ο Βιντσέντσο Ντε Λούκα, περιφερειάρχης της Καμπανίας (περιοχή με πρωτεύουσα τη Νάπολη), αποφάσισε ήδη, πάντως, ότι οι πολίτες θα μπορούν να μην φορούν μάσκα, μόνον όταν είναι βέβαιοι ότι βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση απ' τους άλλους ανθρώπους.

«Αυτό σημαίνει ότι στην περιφέρειά μας η μάσκα θα πρέπει να παραμείνει υποχρεωτική στο 90% των περιπτώσεων» σημείωσε ο Ντε Λούκα.

Και σήμερα, Κυριακή, πάντως τα κρούσματα κορωνοϊού συνεχίζουν να παρουσιάζουν μείωση. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 782 κρούσματα και 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο έκτακτος επίτροπος υπεύθυνος για την εκστρατεία εμβολιασμού, στρατηγός Πάολο Φιλιουόλο, τέλος, δήλωσε και πάλι σίγουρος ότι «μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει εμβολιαστεί το 80% των κατοίκων της χώρας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ