ΚΟΣΜΟΣ

Δραματικός αγώνας διαφυγής από την κόλαση του Αφγανιστάν

Δραματικός αγώνας διαφυγής από την κόλαση του Αφγανιστάν
Staff Sgt. Victor Mancilla/U.S. Marine Corps via AP

Σκηνές τραγωδίας καταγράφει ο φακός των διεθνών ειδησεογραφικών μέσων έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί συρρέουν με τη ελπίδα να διαφύγουν από τους Ταλιμπάν.  Αλλά, μάταια...

Κάτω από υψηλές θερμοκρασίες, απελπισμένοι και αφυδατωμένοι, κάποιοι συνθλίβονται στις πύλες του αεροδρομίου και ξεψυχούν. Αμερικανοί στρατιώτες σκεπάζουν με λευκό κάλυμα νεκρούς και σηκώνουν στα χέρια λιπόθυμους Αφγανούς σε σκηνές που μοιάζουν βγαλμένες από εφιάλτη.

Άνδρες, γυναίκες και πολλά παιδιά που κλαίνε σπαρακτικά· όλοι σε αναζήτηση διαφυγής. Όμως η συντριπτική πλειονότητά τους, δεν έχει καμία πιθανότητα...

Προσοχή, σκληρό περιεχόμενο

Την ίδια στιγμή, στην κόλαση παραμένουν παγιδευμένοι και όσοι διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα προς αποχώρηση, εν μέσω μίας ασύντακτης επιχείρησης εκκένωσης που θα «στοιχειώσει» τη διακυβέρνηση Μπάιντεν.

Το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική σανίδα σωτηρίας για τους Αφγανούς και ξένους υπηκόους, οι οποίοι επιχειρούν να φύγουν από τη χώρα μετά την πτώση της στους Ταλιμπάν -έπειτα από μία αστραπιαία προέλαση για την οποία καλούνται να «λογοδοτήσουν» οι υπηρεσίες πληροφοριών.

Πρόκειται ουσιαστικά για το μοναδικό σημείο της αφγανικής πρωτεύουσας που ελέγχουν τα ξένα στρατεύματα. Περιμετρικά του αεροδρομίου οι πυροβολισμοί είναι συνεχείς με τους Ταλιμπάν να έχουν στήσει σημεία ελέγχου, ενώ καταγράφονται διαρκώς συμπλοκές έξω από τις πύλες.

Ο αμερικανικός στρατός αποφασίζει πότε και πώς ανοίγουν και κλείνουν οι πύλες και ο χρόνος δεν είναι προβλέψιμος.

Έξω από το αεροδρόμιο συνωστίζονται άνθρωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων και ηλικιών: Μεταξύ άλλων ηθοποιοί, προσωπικότητες της τηλεόρασης, νέοι άνθρωποι, γυναίκες με νεογέννητα παιδιά ή άνθρωποι σε αναπηρικά αμαξίδια.

«Αν δεν μπορείτε να πάρετε εμάς, πάρτε τα παιδιά μας» φώναζαν Αφγανοί, με τις εικόνα ενός βρέφους να παραδίδεται στους στρατιώτες μέσα από τα συρματοπλέγματα να προκαλεί ρίγη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς υπηκόους και τους Αφγανούς πολίτες, που εργάστηκαν με τους Αμερικανούς, ότι θα τους φέρει πίσω στις ΗΠΑ, ωστόσο χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στη χώρα.

Στρατιώτες από πολλές άλλες χώρες, μεταξύ άλλων τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Τουρκία διεξάγουν ταυτόχρονα επιχειρήσεις εκκένωσης από το αεροδρόμιο.

Οι ΗΠΑ συνέστησαν σήμερα, Σάββατο, στους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν να μην πηγαίνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μέσω ταξιδιωτικής οδηγίας που εξέδωσε η πρεσβεία.

«Λόγω των πιθανών απειλών ασφαλείας έξω από τις πύλες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, συστήνουμε στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να μετακινούνται προς το αεροδρόμιο και να αποφεύγουν τις πύλες του αεροδρομίου αυτή τη στιγμή, εκτός και αν λάβουν ατομικές οδηγίες από κάποιον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης να το κάνουν» τονίζεται στην οδηγία.

Η γερμανική πρεσβεία απηύθυνε αντίστοιχο μήνυμα προς τους Γερμανούς πολίτες στο Αφγανιστάν, προειδοποιώντας ότι οι Ταλιμπάν διεξάγουν όλο και αυστηρότερους ελέγχους γύρω από το αεροδρόμιο.

Οι τελευταίοι από πλευράς τους καλούν όσους δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πίστα του αεροδρομίου από την Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και των Ταλιμπάν.

Πεντάγωνο: Έχουν απομακρυνθεί 17.000 άτομα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απομάκρυναν 2.500 Αμερικανούς από την Καμπούλ την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσαν σήμερα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον αγωνίζεται απέναντι στον «χρόνο και τον χώρο» για να απομακρύνει ανθρώπους από το Αφγανιστάν.

Κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο, ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ δήλωσε ότι συνολικά 17.000 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής απομακρυνθεί, ανάμεσά τους 2.500 Αμερικανοί.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι δεν έχει στην διάθεσή του «ακριβή αριθμό» των Αμερικανών που παραμένουν στην Καμπούλ και ευρύτερα στο Αφγανιστάν.

Οι πρώτοι Αφγανοί έφτασαν στη Γερμανία

Την ίδια στιγμή, στην αμερικανική αεροπορική βάση στο Ράμσταϊν της Γερμανίας έχουν φθάσει από το απόγευμα της Παρασκευής 2.000 Αφγανοί που απομακρύνθηκαν από τη χώρα. Στο Ράμσταϊν βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές βάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό, η οποία έχει μετατραπεί σε προσωρινό χώρο εγκατάστασης για ανθρώπους που θα κατευθυνθούν στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το CNNi.

Ο αμερικανικός στρατός ευελπιστεί να απομακρύνει 5.000 με 9.000 ανθρώπους καθημερινά από το Αφγανιστάν, χωρίς εντούτοις να έχει επιτύχει μέχρι στιγμής το στόχο. Άλλες χώρες, περιλαμβανομένων του Καναδά, Ηνωμένου Βασιλείου, Ιταλίας και Αυστραλίας, έχουν επίσης επιμακρύνει εκατοντάδες υπηκόους τους και Αφγανούς συνεργάτες τους από τη χώρα μετά την πτώση της στους Ταλιμπάν.

Ενδεικτικό του χάους που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι, όμως, το γεγονός ότι η Ελβετία ματαίωσε σήμερα μία πτήση τσάρτερ από την αφγανική πρωτεύουσα.

Ο αμερικανικός στρατός ανέπτυξε και τρία ελικόπτερα για να απομακρυνθούν 169 Αμερικανοί που δεν ήταν σε θέση να φθάσουν στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Τρία Chinook βγήκαν την Παρασκευή από την ασφαλή περίμετρο του αεροδρομίου και μετέβησαν σε ξενοδοχείο σε μικρή απόσταση –κάπου 200 μέτρα– για να παραλάβουν τους αμερικανούς πολίτες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση αφότου άρχισε η κρίση που ο αμερικανικός στρατός αξιοποίησε τη δυνατότητά του να κινηθεί εκτός της περιμέτρου του αεροδρομίου για να βοηθήσει ανθρώπους που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ