ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Τα σενάρια για τρίτη δόση σε όλους - Τα πρώτα ευρήματα για το εμβόλιο της Pfizer

Κορωνοϊός: Τα σενάρια για τρίτη δόση σε όλους - Τα πρώτα ευρήματα για το εμβόλιο της Pfizer

Προδιαγεγραμμένη θεωρείται πλέον η ενισχυτική δόση εμβολίου έναντι του κορωνοϊού για τον ενήλικο πληθυσμό, με την κοινοπραξία των BioNTech και Pfizer να έχει ήδη ξεκινήσει την διαδικασία για την έγκριση της τρίτης δόσης στις ηλικίες άνω των 16 ετών.

Η σαρωτική επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού έχει οδηγήσει σε νέα πανδημικά κύματα ακόμα και χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, οι οποίες προχωρούν στη χορήγηση ενισχυτικής δόσης του εμβολίου.

Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ μπορεί να εγκρίνουν μία τρίτη δόση εμβολίου για ενήλικους κατά της COVID-19 τουλάχιστον έξι μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους, αντί του διαστήματος των οκτώ μηνών, όπως είχε ανακοινωθεί προηγούμενα, ανέφερε χθες, Τετάρτη, η εφημερίδα «The Wall Street Journal».

Η έγκριση για ενισχυτικές δόσεις των τριών εμβολίων που είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ αναμένεται στα μέσα Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα που επικαλέστηκε μία πηγή που έχει λάβει γνώση για τα σχέδια που υπάρχουν. Πρόκειται για τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson.

Η Pfizer και η BioNTech έχουν ήδη αρχίσει την διαδικασία υποβολής της αίτησης για να λάβουν έγκριση για την ενισχυτική δόση του εμβολίου τους για ανθρώπους ηλικίας άνω των 16 ετών, ανακοινώνοντας ότι η τρίτη δόση υπερτριπλασιάζει την αύξηση των αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, οι αμερικανικές αρχές χορήγησαν πλήρη έγκριση στο εμβόλιο των δύο δόσεων της Pfizer κατά της COVID-19.

Η Moderna ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι ολοκληρώνει μία πλήρη επανεξέταση, η οποία απαιτείται για την πλήρη έγκριση του εμβολίου της για τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 18 ετών.

Μετά από οκτώ μήνες η ενισχυτική δόση στις ΗΠΑ

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι μία οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη, θα υπόκειται στο πεδίο αρμοδιότητας των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC).

Το CDC ανακοίνωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διάθεση της ενισχυτικής δόσης εξαρτάται από ενέργειες της FDA που εκκρεμούν και από τη σύσταση που θα γίνει στην αναφερόμενη υπηρεσία από τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Εμβολιαστικές Πρακτικές στις ΗΠΑ.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) παρέπεμψε στην κοινή ανακοίνωση που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα. Στην ανακοίνωση αυτή, η FDA ανέφερε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τη διάθεση της τρίτης δόσης από τα μέσα Σεπτεμβρίου στους Αμερικανούς που έχουν λάβει τα εμβόλια των δύο δόσεων της Moderna και της Pfizer πριν από οκτώ και πλέον μήνες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι η διάθεση της τρίτης δόσης θα αρχίσει αν η FDA και το CDC αποφασίσουν ότι η ενισχυτική δόση είναι αναγκαία.

Σε πέντε μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό η 3η δόση στο Ισραήλ

Το Ισραήλ, μια χώρα με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης παγκοσμίως, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι μειώνουν στην ηλικία των 30 ετών το όριο για τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού, προκειμένου να καταπολεμήσουν την αύξηση κρουσμάτων που συνδέεται με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Στις 30 Ιουλίου το Ισραήλ ξεκίνησε να χορηγεί ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNtech σε ανθρώπους άνω των 60 ετών και έγινε η πρώτη χώρα που το έπραξε.

Την Πέμπτη επεξέτεινε το μέτρο ώστε να καλύπτει όλους όσοι είναι άνω των 40 ετών και οι οποίοι είχαν λάβει τη δεύτερη δόση πριν από τουλάχιστον πέντε μήνες, λέγοντας ότι το όριο ηλικίας πιθανόν να μειωθεί περαιτέρω.

Ο σχεδιασμός στην Ελλάδα

Αρχές Σεπτρμβρίου αναμένται στην Ελλάδα η έναρξη χορήγησης αναμνηστικής δόσης αποκλειστικά με mRNA εμβόλια, δηλαδή με τα σκευάσματα Pfizer και Moderna, αρχικά σε ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου.

Στόχος είναι η θωράκιση των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τους βασικούς εμβολιασμούς, καθώς και επανενεργοποίηση της ανοσοανταπόκορισης ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων που -συμφωνα με μελέτες- δείχνουν να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει η αναμνηστική δόση να χορηγείται τέσσερις εβδομάδες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ