ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Καταδικάζει την επίθεση - «Δεν θα ξεχάσουμε» τους Αφγανούς μετά την 31η Αυγούστου

Μέρκελ: Καταδικάζει την επίθεση - «Δεν θα ξεχάσουμε» τους Αφγανούς μετά την 31η Αυγούστου
Wolfgang Kumm/Pool Photo via AP

Την «επαίσχυντη επίθεση» στο αεροδρόμιο της Καμπούλ καταδίκασε η Άνγκελα Μέρκελ, διαβεβαιώνοντας πως η Γερμανία «δεν θα ξεχάσει» μετά την 31η Αυγούστου τους Αφγανούς που δεν έχουν καταφέρει να επιβιβαστούν στις πτήσεις διαφυγής από τη χώρα, και προσθέτοντας ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν.

«Τα γεγονότα αυτού του απογεύματος δείχνουν ότι ο κίνδυνος είναι τεράστιος και ότι η κατάσταση είναι πολύ, πολύ τεταμένη» δήλωσε η Γερμανία καγκελάριος στη σκιά της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης που κόστισε τη ζωή δεκάδων Αφγανών, καθώς και ανδρών των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ.

«Υποθέτουμε ότι οι επιθέσεις στην Καμπούλ διαπράχθηκαν από βομβιστές αυτοκτονίας» συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι η Γερμανία θα προσπαθήσει να βοηθήσει όσους ανθρώπους θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν και μετά τις 31 Αυγούστου.

«Γνωρίζουμε ότι το παραθύριο ευκαιρίας κλείνει. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν διασωθεί, όμως θέλω να το επαναλάβω και σήμερα: Δεν θα ξεχάσουμε τους ανθρώπους εκείνους που δεν μπόρεσαν να διασωθούν μέσω της αερογέφυρας. Αντίθετα, θα κάνουμε ό,τι περνά από τις δυνάμεις μας για να καταστεί δυνατή η απομάκρυνσή τους» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η ίδια σημείωσε ότι η Γερμανία βρίσκεται σε σχετικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν μέσω του υπουργείου Εξωτερικών και του ειδικού απεσταλμένου Μάρκους Πότσελ, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει διεθνής συντονισμός αναφορικά με τα επόμενα βήματα.

Τόσο από γερμανικής πλευράς, όσο και διά στόματος του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, είχε ανακοινωθεί χθες, Τετάρτη, πως οι Ταλιμπάν έχουν συμφωνήσει να επιτρέψουν την απομάκρυνση ευάλωτων Αφγανών και μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης

Διπλή τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ - Δεκάδες νεκροί, ανάμεσά τους Αμερικανοί στρατιώτες

Ολοκληρώθηκαν οι γερμανικές επιχειρήσεις αερομεταφοράς

'Ενα γερμανικό νοσοκομειακό αεροπλάνο βρίσκεται σε ετοιμότητα για να πετάξει στην Καμπούλ και να βοηθήσει στην απομάκρυνση ανθρώπων που τραυματίστηκαν στην επίθεση στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, μετά την ολοκλήρωση των γερμανικών επιχειρήσεων αερομεταφοράς από το Αφγανιστάν.

«Προσφέραμε ένα γερμανικό νοσοκομειακό αεροπλάνο για τη μεταφορά τραυματιών» είπε η Καρενμπάουερ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι το Airbus είχε φύγει από την Καμπούλ με προορισμό την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη, και θα παραμείνει εκεί σε επιφυλακή, ώστε αν χρειαστεί να επιστρέψει στο Αφγανιστάν.

Όλοι οι Γερμανοί στρατιώτες αποχώρησαν σήμερα από το Αφγανιστάν αφού απομάκρυναν περισσότερους από 5.300 ανθρώπους από 45 χώρες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 500 Γερμανών και πάνω από 4.000 Αφγανών, τόνισε η υπουργός Άμυνας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, θα ταξιδέψει στο Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Πακιστάν μέσα στις επόμενες ημέρες για να έχει συνομιλίες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με μια επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών προς το Κοινοβούλιο, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Οι συνομιλίες του Μάας θα επικεντρωθούν στον τρόπο με τον οποίο η διεθνής κοινότητα μπορεί να χειριστεί την κατάσταση στο Αφγανιστάν και υπό ποιες συνθήκες είναι δυνατόν να επιτευχθούν συμφωνίες με νέα κυβέρνηση στην Καμπούλ, αναφέρεται στην επιστολή.

Ο Μάας σχεδιάζει επίσης να επισκεφθεί την Τουρκία και το Κατάρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ