ΚΟΣΜΟΣ

Καμπούλ: Δώδεκα Αμερικανοί στρατιώτες και 60 Αφγανοί νεκροί στις επιθέσεις στο αεροδρόμιο

Καμπούλ: Δώδεκα Αμερικανοί στρατιώτες και 60 Αφγανοί νεκροί στις επιθέσεις στο αεροδρόμιο
AP Photo

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021 22:17

Δώδεκα Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 15 άλλοι τραυματίστηκαν, στη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε, νωρίτερα την Πέμπτη, στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Νέκροι είναι επίσης 60 Αφγανοί, επιβεβαίωσε το αμερικανικό Πετάγωνο.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι 11 από τους νεκρούς είναι πεζοναύτες και ο ένας ανήκει στο στρατιωτικό υγειονομικό προσωπικό.

Στην ενημέρωση που έκανε ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Κένεθ Μακένζι, επιβεβαίωσε ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν και είπε ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για να λάβουν δράση κατά της ακραίας τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Ο ίδιος αποκάλυψε επίσης ότι οι Αμερικανοί συνεργάζονται με τους Ταλιμπάν, παρέχοντας πληροφορίες «όχι όλες αλλά ικανές», γεγονός που απέτρεψε άλλες ανάλογες επιθέσεις, όπως είπε. Αποκάλυψε επίσης ότι διεξάγονται συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για διεύρυνση της ζώνης ασφαλείας γύρω από το αεροδρόμιο.

Ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει κάτι που να τον πείθει ότι οι Ταλιμπάν βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις.

Την ώρα πάντως που ο στρατηγός Μακένζι έκανε την ενημέρωση, πληροφορίες από την Καμπούλ έκαναν λόγο για νέα μεγάλη έκρηξη στην αφγανική πρωτεύουσα.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Τζον Κίρμπι, σε ανάρτησή του στο Twitter είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα ότι «πολλοί» Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επίθεση στο αεροδρόμιο. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι «ένας αριθμός άλλων» νοσηλεύονται ως τραυματίες.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Καμπούλ, τον οποίο επικαλούνταν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, είχε κάνει λόγο για τουλάχιστον τέσσερις πεζοναύτες νεκρούς και τρεις τραυματίες στο χτύπημα έξω από το αεροδρόμιο.

Προειδοποιούσαν οι μυστικές υπηρεσίες

Νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, αναλυτές στον τομέα της ασφάλειας επισήμαναν ότι η δραστηριότητα του ISIS-K διακόπηκε απότομα εδώ και 12 ημέρες, ένδειξη ότι προετοίμαζε κάποια μεγάλη επιχείρηση, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους ειχαν προειδοποιήσει σύμμαχων περί «άμεσης απειλής» τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν -εξ ου και οι δυτικές κυβερνήσεις είχαν καλέσει τους πολίτες τους να μην μεταβαίνουν στο αεροδρόμιο.

Η προειδοποίηση αυτή ωστόσο δεν απέτρεψε πολλούς Αφγανούς που συνέχισαν να συρρέουν στο αεροδρόμιο για να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο. «Θα περιμένω μέχρι να κλείσει το αεροδρόμιο», είπε νωρίτερα ένας άνδρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Χαμίντ και ότι εργαζόταν για κάποιο υπουργείο πριν να καταλάβουν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν. «Θα δώσουν τη δουλειά μας στους δικούς τους. Πώς θα φροντίσω την οικογένειά μου;» διερωτήθηκε, καθώς δεν τον καθησύχασε η διαβεβαίωση των Ταλιμπάν ότι οι πολίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ