ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Εκκένωση «έως το τελευταίο λεπτό» από τις ΗΠΑ παρά την απειλή νέων επιθέσεων

Αφγανιστάν: Εκκένωση «έως το τελευταίο λεπτό» από τις ΗΠΑ παρά την απειλή νέων επιθέσεων
Οικογένειες που απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο της Ουάσινγκτον AP Photo/Jose Luis Magana

Στη σκιά σκηνικού τρόμου, μετά την πολύνεκρη επιθέση αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους του Χοσαράν (ISIS-K), εισέρχεται στο τελικό στάδιο η δραματική επιχείρηση εκκένωσης από το Αφγανιστάν.

Και μολονότι οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν πως οι πτήσεις απομάκρυνσης ξένων υπηκόων και Αφγανών πολιτών θα συνεχιστούν «έως το τελευταίο λεπτό» την 31η Αυγούστου, είναι δεδομένο πλέον πως χιλιάδες θα μείνουν πίσω.

Η μία μετά την άλλη οι δυτικές χώρες έχουν ήδη ολοκληρώσει ή ολοκληρώνουν εντός των προσεχών ωρών τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης από το έδαφος του Αφγανιστάν.

Δεσμεύονται πως «δεν θα ξεχάσουν» τους ευάλωτους Αφγανούς που μένουν πίσω, ωστόσο η απομάκρυνσή τους μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Αυγούστου θα αποτελέσει δυσεπίλυτη εξίσωση με τους Ταλιμπάν.

Την ίδια στιγμή, η αιματοχυσία έξω από το αεροδρόμιο, και η συνδυαστική απειλή των Ταλιμπάν και του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν, ωθεί χιλιάδες Αφγανούς να διαφύγουν στο Πακιστάν.

Αν και το Πακιστάν έχει επισήμως δηλώσει ότι δεν δεχθεί Αφγανούς πρόσφυγες, το μεθοριακό πέρασμα Σπιν Μπολντάκ στο νότιο Αφγανιστάν παραμένει ανοιχτό και δορυφορικές λήψεις απεικονίζουν πλήθη να συρρέουν στην αφγανική πλευρά.

Πεντάγωνο: Μέχρι την τελευταία στιγμή

Εκ μέρους του αμερικανικού Πενταγώνου, ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι δήλωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι πτήσεις για την απομάκρυνση ανθρώπων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα συνεχιστούν «μέχρι το τελευταίο λεπτό» του τερματισμού της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ.

«Όσο πλησιάζει η ημερομηνία [της 31ης Αυγούστου] θα δείτε κάποιες κινήσεις για την έξοδο των στρατιωτών μας και ενός μέρος του εξοπλισμού μας, αλλά θα είμαστε σε θέση να βγάλουμε αεροπορικώς τους εγκλωβισμένους μέχρι την τελευταία στιγμή» ανέφερε ο Τζον Κίρμπι.

Συνολικά 111.000 άτομα έχουν απομακρυνθεί από την 14η Αυγούστου με στρατιωτικές πτήσεις των ΗΠΑ και των σύμμαχων χωρών από το Αφγανιστάν -περιλαμβανομένων 5.000 Αμερικανών- όπως ανέφερε από πλευράς του κατά την ενημέρωση ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ. Χθες, Πέμπτη, απομακρύνθηκαν συνολικά 12.500 άτομα.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ 5.400 άτομα που αναμένουν να επιβιβαστεί σε πτήση. «Είδαμε πόσο επικίνδυνη είναι η αποστολή μας» δήλωσε ο στρατηγός Τέιλορ αναφερόμενος στο αιματοκύλισμα της Πέμπτης που κόστισε τη ζωή σχεδόν 100 Αφγανών και 13 Αμερικανών στρατιωτών -στις βαρύτερες απώλειες για τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από τον Αύγουστο του 2011.

«Όμως, το Ισλαμικό Κράτος δεν θα μας αποτρέψει» διεμήνυσε ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ, ανακοινώνοντας, παράλληλα, πως ο βομβιστικής αυτοκτονίας ήταν ένας και οι ΗΠΑ δεν θεωρούν πως ακολούθησε δεύτερη έκρηξη στο ξενοδοχείο Baron.

Κατά τον ίδιον, «υπάρχουν συγκεκριμένες, αξιόπιστες απειλές» εναντίον του αεροδρομίου και το Πεντάγωνο τις ελέγχει «σχεδόν σε πραγματικό χρόνο».

Ταυτόχρονα, ο Τζον Κίρμπι υπογράμμισε πως η απειλή του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν είναι υπαρκτή και οι ΗΠΑ αναμένουν «περαιτέρω επιθέσεις» στο Αφγανιστάν -απειλή για την οποία δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός είναι προετοιμασμένος και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να συνεχίσουν την εκκένωση μέχρι την τελευταία στιγμή.

Τερματίζεται η βρετανική επιχείρηση

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι βρετανικές δυνάμεις έχουν εισέλθει στο τελικό στάδιο των επιχειρήσεων εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ και οι εγκαταστάσεις ελέγχου των αιτημάτων απομάκρυνσης έχουν ήδη κλείσει.

Έως και 1.100 Αφγανοί με τα απαιτούμενα έγγραφα θα μείνουν πίσω, αναγνώρισε αξιωματούχος της διακυβέρνησης Τζόνσον σήμερα όπως μεταδίδει το BBC, ενώ στο Αφγανιστάν θα παραμείνουν και 100 έως 150 Βρετανοί υπήκοοι, ορισμένοι εκ των οποίων κατόπιν επιθυμίας τους.

Η επιχείρηση θα τερματιστεί «σε μερικές ώρες» δήλωσε, μιλώντας στο Sky News, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, προσθέτοντας ότι «αισθανόμαστε βαθιά λύπη που δεν μπόρεσαν όλοι να απομακρυνθούν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας».

«Τώρα θα διαχειριστούμε τις [περιπτώσεις] των ανθρώπων που φέραμε μαζί μας, τους περίπου 1.00 ανθρώπους στο εσωτερικό του αεροδρομίου, και θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάποιους ανθρώπους μέσα στο πλήθος, όπου μπορούμε, αλλά στο σύνολό της η βασική επιχείρηση έχει τώρα τελειώσει και δεν έχουμε πλέον παρά μόνον μερικές ώρες» ανέφερε.

Μέχρι στιγμής η Βρετανία έχει απομακρύνει περισσότερους από 13.700 Βρετανούς πολίτες και Αφγανούς από τη χώρα, στη δεύτερη μεγαλύτερη αεροδιακομιδή που πραγματοποιούν οι δυνάμεις της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας μετά την Αερογέφυρα του Βερολίνου του 1949, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Η απειλή περαιτέρω επιθέσεων γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα αυξηθεί καθώς τα δυτικά στρατεύματα θα πλησιάζουν στην αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν, δήλωσε, παράλληλα, ο Μπεν Ουάλας.

Ο ίδιος ανέφερε, πάντως, ότι οι χθεσινές επιθέσεις δεν επιτάχυναν την αποχώρηση των Βρετανών από τη χώρα, προσθέτοντας ότι το κλείσιμο κέντρου επεξεργασίας αιτημάτων αποχώρησης στο Baron Hotel, κοντά στο αεροδρόμιο, έγινε βάσει χρονοδιαγράμματος.

«Το σενάριο θα είναι πάντα, όπως φεύγουμε, ότι ορισμένες οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) θα θελήσουν να ισχυριστούν ότι αυτές έδιωξαν τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία», σχολίασε και υπογράμμισε ότι οι Βρετανοί θα αναλάβουν δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους, όπου κι αν αυτό κάνει την εμφάνισή του.

Εντός ωρών «φεύγει» η Ιταλία

Η Ιταλία θα σταματήσει τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από το αεροδρόμιο της Καμπούλ «εντός των επομένων ωρών» ανακοίνωσε επίσης σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο.

«Εντός των προσεχών ωρών, το τελευταίο [αεροσκάφος] C-130 θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της Καμπούλ με επιβαίνοντες τον πρεσβευτή [του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν Στέφανο Ποντεκόρβο] και τον [Ιταλό] πρόξενο [Τομάσο Κλαούντι], καθώς και όλους τους στρατιωτικούς και καραμπινιέρους που συνέβαλαν στη διασφάλιση των επιχειρήσεων απομάκρυνσης τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών

«Είμαστε στις τελευταίες ώρες του απεγκλωβισμού. Πάνω στο αεροσκάφος θα βρίσκονται επίσης εκείνοι που κατέστησαν δυνατό να απομακρυνθούν μέσα σε μερικές ημέρες περίπου 4.900 Αφγανοί, καθώς και όλοι οι Ιταλοί που το ζήτησαν» υπογράμμισε ο Ντι Μάιο σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη που παραχώρησε από κοινού με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ιταλικά στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν απομακρύνει συνολικά τουλάχιστον 4.800 Αφγανούς έως και χθες, 26 Αυγούστου, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 1.100 παιδιών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες βράδυ το υπουργείο Άμυνας.

300 Γερμανοί πολίτες παραμένουν στο Αφγανιστάν

Περίπου 300 Γερμανοί πολίτες παραμένουν στο Αφγανιστάν, δήλωσε, εν τω μεταξύ, σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο, μία ημέρα αφότου ο γερμανικός στρατός σταμάτησε τις πτήσεις απομάκρυνσης από την Καμπούλ.

Το Βερολίνο ταυτοποίησε 10.000 Αφγανούς που χρειάζονται προστασία και πληρούν τα κριτήρια για να έρθουν στη Γερμανία, περιλαμβανομένων πρώην ντόπιων εργαζόμενων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

Ο γερμανικός στρατός ολοκλήρωσε την αερογέφυρα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ αφού απομάκρυνε 5.347 ανθρώπους, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 4.100 Αφγανών.

Η τελευταία γερμανική πολιτική πτήση που μετέφερε Αφγανούς που διέφυγαν από τους Ταλιμπάν προσγειώθηκε σήμερα στη Φρανκφούρτη. Το τελευταίο γερμανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε στρατιώτες και Γερμανούς και Αφγανούς πολίτες είχε αναχωρήσει από την Καμπούλ για την Τασκένδη χθες, Πέμπτη.

Η Γερμανία αναφέρει πως έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τους Ταλιμπάν ότι οι Αφγανοί με νόμιμα έγγραφα θα μπορέσουν να ταξιδέψουν με εμπορικές πτήσεις και μετά τις 31 Αυγούστου, όταν οι τελευταίοι στρατιώτες του ΝΑΤΟ φύγουν από τη χώρα.

Η χώρα είχε ολοκληρώσει τη στρατιωτική αποχώρησή της από το Αφγανιστάν τον Ιούνιο, όμως ένα απόσπασμα στρατιωτών επέστρεψε στην Καμπούλ προκειμένου να απομακρύνει αμάχους που κινδυνεύουν με αντίποινα από τους Ταλιμπάν, κυρίως Αφγανούς που εργάστηκαν για τον γερμανικό στρατό και για οργανώσεις αρωγής.

Η χαοτική αερογέφυρα που ακολούθησε την αστραπιαία κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν έχει προκαλέσει δημόσια συζήτηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τις παρατεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις, ένα μήνα πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία.

Στο Ράμσταϊν, η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στην Ευρώπη έχει μετατραπεί από τη μια μέρα στην άλλη σε έναν τεράστιο κέντρο υποδοχής προσφύγων που ήρθαν από το Αφγανιστάν με πτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Για τους πρόσφυγες αυτούς, πρόκειται για ένα από τα τελευταία στάδια μιας εξόδου η οποία τους είχε οδηγήσει κυρίως στο Κατάρ ή στο Κουβέιτ, τις προκεχωρημένες βάσεις των ΗΠΑ για την αερογέφυρά τους με την Καμπούλ.

Το Ράμσταϊν μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής έως 17.000 ανθρώπων, ανάμεσα στην ίδια τη στρατιωτική βάση και έναν κοντινό καταυλισμό. Περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι έχουν ήδη μετεγκατασταθεί από το Ράμσταϊν.

Η Γαλλία «ίσως συνεχίσει» και τις επόμενες ημέρες

Η Γαλλία θα μπορούσε να συνεχίσει τις απομακρύνσεις πολιτών από το Αφγανιστάν «πέρα από» το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, στο πολύ αβέβαιο πλαίσιο της αποχώρησης των ΗΠΑ από την Καμπούλ.

«Mπορεί να πάει πέρα από αυτό το βράδυ [απόψε] αλλά πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί ως προς το θέμα αυτό» είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Η Γαλλία είχε προβλέψει ότι θα ολοκλήρωνε την επιχείρησή της το βράδυ της Παρασκευής, καταληκτική ημερομηνία που «επιβλήθηκε» από τους Αμερικανούς, είχε δηλώσει, χθες, Πέμπτη ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Στο ίδιο χρονοδιάγραμμα αναφέρθηκε, επίσης, σήμερα το πρωί ο υπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Ντζεμπαρί, ο οποίος έκανε λόγο για «τελευταίες πτήσεις αυτό το βράδυ» στο δίκτυο CNews.

Όμως, η Γαλλία προσπαθεί ακόμη να απομακρύνει εκατοντάδες Αφγανούς σε ένα χαοτικό πλαίσιο μετά τη διπλή τρομοκρατική επίθεση.

«Η τρομοκρατική επίθεση δεν πρέπει να εμποδίσει τις επιχειρήσεις αυτές [...] Θα συνεχίσουμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο που αυτό θα είναι δυνατό», είπε ο Κλεμάν Μπον. Άφησε, ωστόσο, να εννοηθεί πως χωρίς αμφιβολία δεν μπορούν όλοι οι Αφγανοί που απειλούνται και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, να το κάνουν.

«Αυτό σημαίνει πως όλοι όσοι εργάστηκαν στο Αφγανιστάν για τους συμμάχους, για τους Ευρωπαίους θα μπορέσουν να φύγουν από το αεροδρόμιο; Αναμφίβολα όχι» παραδέχθηκε.

Μια 13η πτήση, η οποία μετέφερε 260 άτομα, οκτώ Γάλλους και 252 Αφγανούς, έφθασε σήμερα το πρωί στο διεθνές αεροδρόμιο του Ρουασί, κοντά στο Παρίσι, από το Αμπού Ντάμπι, βάση στήριξης της γαλλικής αερογέφυρας ανάμεσα στην Καμπούλ και στο Παρίσι, διευκρίνισε η κυβέρνηση. Μια 14η πτήση αναμένεται απόψε με σχεδόν 200 άτομα, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συνολικά, περισσότεροι από 100 Γάλλοι και περισσότεροι από 2.500 Αφγανοί έχουν φθάσει στη Γαλλία μετά την πτώση της Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν τη 15η Αυγούστου.

Τερμάτισαν τις πτήσεις Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Νορβηγία

Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα το τέλος των επιχειρήσεων απομάκρυνσης πολιτών από το Αφγανιστάν έπειτα από την άφιξη των δύο τελευταίων ισπανικών πτήσεων στο Ντουμπάι, περίπου μια εβδομάδα αφότου ξεκίνησε αυτή η αερογέφυρα έπειτα από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Η ιστοσελίδα της εφημερίδας El Pais έγραψε, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, ότι η Ισπανία απομάκρυνε και όλο το διπλωματικό της προσωπικό από την Καμπούλ και ότι δύο στρατιωτικά αεροσκάφη με τους τελευταίους 81 Ισπανούς έφθασαν σήμερα το πρωί στο Ντουμπάι προερχόμενα από την Καμπούλ.

Και η Σουηδία έβαλε τέλος στην αποστολή απομάκρυνσης πολιτών από την Καμπούλ, όπως ανακοίνωσε η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.

«Συνολικά, περίπου 1.100 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το υπουργείο Εξωτερικών. Όλοι οι ντόπιοι εργαζόμενοι στην πρεσβεία και οι οικογένειές τους έχουν απομακρυνθεί» δήλωσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου.

Η Ελβετία ανακοίνωσε ότι σταματά η εκκένωση, αφού επαναπατρίστηκαν 387 άνθρωποι τις δύο τελευταίες εβδομάδες, με τη βοήθεια του γερμανικού στρατού.

Η Νορβηγία τερμάτισε επίσης τις επιχειρήσεις της, καθώς σήμερα το απόγευμα προσγειώθηκε στο Όσλο η τελευταία πτήση από την Καμπούλ. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει πόσα άτομα επέβαιναν στο αεροσκάφος, όμως το πρωί ένα άλλο αεροπλάνο μετέφερε στη Νορβηγία 128 ανθρώπους, ανεβάζοντας στους 1.098 τους απεγκλωβισθένες από το Αφγανιστάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ