ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Φιλιππίνες: Ξεπέρασαν τα δύο εκατ. τα κρούσματα - Πάνω από 33.500 θάνατοι

Κορωνοϊός - Φιλιππίνες: Ξεπέρασαν τα δύο εκατ. τα κρούσματα -  Πάνω από 33.500 θάνατοι
AP Photo

Το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο σπάει η πανδημία στις Φιλιππίνες, όπου χθες Τετάρτη εξαιτίας της πιο μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα, ξεπεράστηκε το όριο των δύο εκατομμυρίων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι μολύνσεις που επιβεβαιώνονται σε ημερήσια βάση έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την εκδήλωση της πανδημίας στη φιλιππινέζικη επικράτεια.

Χθες Τετάρτη οι αρχές ανακοίνωσαν 14.216 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το άθροισμα των περιπτώσεων να ξεπερνά τα 2 εκατ., ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έχουν φθάσει τους 33.533 στη χώρα των 110 εκατ. κατοίκων.

«Είναι πιθανό ο αριθμός των κρουσμάτων να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες», προειδοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Για πρώτη φορά, τη Δευτέρα ο ημερήσιος αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 22.000. Ήταν δηλαδή υπερδιπλάσιος από αυτόν της 6ης Αυγούστου, της ημέρας που επιβλήθηκαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα στη Μανίλα και τα προάστιά της.

Ο αντιπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις Φιλιππίνες, ο Ραμπίντρα Αμπεγιασίνγκε, αποδίδει την έξαρση της πανδημίας στην παραλλαγή Δέλτα.

«Πάνω από το 70% των μολύνσεων στην κοινότητα οφείλονται στη Δέλτα», σημείωσε ο Δρ. Αμπεγιασίνγκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Το lockdown στη μητροπολιτική περιοχή της Μανίλας – όπου ζουν πάνω από 13 εκατ. άνθρωποι – παρατάθηκε ως τουλάχιστον την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι αρχές πασχίζουν να επιβραδύνουν την εξάπλωση.

Σύμφωνα με τον κ. Αμπεγιασίνγκε, τα περιοριστικά μέτρα, η επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού και η αύξηση των δυνατοτήτων των νοσοκομείων έχει επιτρέψει, μέχρι στιγμής, να αποφευχθεί ο κίνδυνος κορεσμού του συστήματος υγείας.

Συνδικαλιστικές οργανώσεις των νοσοκόμων όμως υψώνουν τη φωνή τους για να καταγγείλουν τις τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, ειδικά λόγω των αθρόων παραιτήσεων, που δυσχεραίνουν την αντιμετώπιση της μαζικής ροής ασθενών με την COVID-19.

Οργάνωσαν διαδηλώσεις μπροστά σε νοσοκομεία, προβάλλοντας αιτήματα όπως οι προσλήψεις προσωπικού και η αύξηση των μισθών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ