ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιταλία: Υποχρεωτικό το green pass για όλους τους εργαζόμενους από τις 15 Οκτωβρίου

Κορωνοϊός - Ιταλία: Υποχρεωτικό το green pass για όλους τους εργαζόμενους από τις 15 Οκτωβρίου
AP Photo/Andrew Medichini

Η κυβέρνηση της Ιταλίας επισημοποιεί την υποχρεωτική υιοθέτηση του «green pass» για την Covid-19 για τους υπαλλήλους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και τους αυτοαπασχολούμενους, αρχής γενομένης από την 15η Οκτωβρίου.

 

Το μέτρο για την υποχρεωτική εφαρμογή του «πράσινου πάσου» υιοθετήθηκε ομόφωνα σήμερα, Πέμπτη. Μόνη εναλλακτική στην απόκτηση του green pass (δυο εβδομάδες μετά thχορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού) παραμένει η πραγματοποίηση συνεχών διαγνωστικών τεστ, κάθε 48 ώρες.

Στην συνέντευξη τύπου μετά τη λήξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, τόνισε ότι αν, χάρη και στο πράσινο πάσο, η έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν οδηγήσει σε προβληματική αύξηση των μολύνσεων, τον Οκτώβριο θα μπορούσαν να μειωθούν κάποιοι περιορισμοί, όπως για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την χωρητικότητα θεάτρων και κινηματογράφων.

Από την μεριά του, ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Ρενάτο Μπρουνέτα, δήλωσε ότι «το μέτρο αφορά 23 εκατομμύρια πολίτες» και πως «δεν είναι τυχαίο ότι το πράσινο πάσο θα ισχύσει από τις 15 Οκτωβρίου, διότι δίδεται η ευκαιρία σε όσους περισσότερους πολίτες γίνεται, να εμβολιαστούν».

Ο Μπρουνέτα, παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση επιθυμεί, τώρα που θα μπούμε στο φθινόπωρο και θα μειωθεί η θερμοκρασία, να μην ευνοηθεί η κυκλοφορία νέων παραλλαγών του ιού».

Η δε Ιταλίδα υπουργός περιφερειακών θεμάτων, Μαρία Στέλα Τζελμίνι, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση Ντράγκι θέλει να πείσει και όχι να εξαναγκάσει τους πολίτες να εμβολιαστούν» και ανήγγειλε την πραγματοποίηση νέας εκστρατείας πληροφόρησης σε ό,τι αφορά τα εμβόλια και την χρησιμότητά τους. -κάτι που ζήτησαν με έμφαση οι περιφερειάρχες της χώρας.

«Δεν θέλουμε να επιβάλουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για να μην προκύψει περαιτέρω πόλωση, ανάμεσα σε όποιον τον στηρίζει, και στην μειοψηφία που δεν έχει εμβολιαστεί» υπογράμμισε με τη σειρά του ο Ιταλός υπουργός Εργασίας, Αντρέα Ορλάντο.

Εν όψει της έγκρισης του μέτρου, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, συνάντησε τα ιταλικά συνδικάτα χθες, Τετάρτη, το απόγευμα. Ακολούθησε σήμερα το πρωί συνάντηση με εκπροσώπους της συμμαχίας κομμάτων και εν συνεχεία με τους Iταλούς περιφερειάρχες.

Παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε και από τους Ιταλούς βουλευτές και γερουσιαστές να προχωρήσουν στην υιοθέτηση του υποχρεωτικού «πράσινου πάσου», αλλά τη σχετική απόφαση θα πρέπει να τη λάβει, αυτόνομα, το ιταλικό Κοινοβούλιο.

Το green pass στην Ιταλία ισχύει για έναν χρόνο και εκδίδεται 15 ημέρες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Οι ανεμβολίαστοι θα συνεχίσουν να εισέρχονται σε χώρους εργασίας και σε κάθε άλλο κλειστό χώρο, πραγματοποιώντας διαγνωστικό έλεγχο κάθε 48 ώρες.

Το κόστος των τεστ μειώνεται στα 15 ευρώ για τους ενήλικες και 8 ευρώ για τα παιδιά. Θα είναι δωρεάν μόνον για τους πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν για αποδεδειγμένους λόγους υγείας.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, «στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει τα τρία εκατομμύρια εργαζομένων που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί -και σε μεγάλο βαθμό είναι αναποφάσιστοι- να σπεύσουν να αποκτήσουν τη σημαντική, αυτή ασπίδα προστασίας».

Η Ιταλία, με τον τρόπο αυτό, είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ζητά από όλους τους εργαζόμενους «πράσινο πάσο» για να μπορούν να εισέρχονται στους χώρους εργασίας.

Όποιος παραμείνει σε καθεστώς τηλεργασίας δεν θα υποχρεούται να διαθέτει «πράσινο πάσο» για να δουλεύει, αλλά θα το χρειάζεται για να εισέρχεται σχεδόν σε όλους τους κλειστούς χώρους, όπως καταστήματα, καφέ, γυμναστήρια, κινηματογράφους, θέατρα και εκθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ