ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν υπέβαλε μήνυση εναντίον του κωμικού που τον χλεύασε

Ο Ερντογάν υπέβαλε μήνυση εναντίον του κωμικού που τον χλεύασε
REUTERS/Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via Reuters

Μήνυση εναντίον του κωμικού που τον χλεύασε, απαγγέλλοντας ένα προσβλητικό ποίημα, υπέβαλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το γραφείο του εισαγγελέα στη δυτική πόλη Μάιντς ανέφερε πως ο Ερντογάν υπέβαλε μέσω δικηγόρων μήνυση εναντίον του Γιαν Μπέμερμαν για προσβολή.

Ο Μπέμερμαν, οικοδεσπότης της νυκτερινής εκπομπής "Neo Magazin Royale" στη δημόσια τηλεόραση ZDF, απήγγειλε ένα ποίημα το οποίο είχε υβριστικό λεξιλόγιο για τον τούρκο πρόεδρο, σαν ένδειξη χλευασμού του για την αυταρχική μεταχείριση των Tούρκων δημοσιογράφων. Επίσης, κατηγόρησε τον Ερντογάν για κακομεταχείριση των Κούρδων και των χριστιανών.

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφων για την μήνυση του Ερντογάν, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, τόνισε πως “έχουμε θεμελιώδεις αξίες στο Σύνταγμα, στις οποίες περιλαμβάνεται και το Άρθρο 5, που είναι η ελευθερία της γνώμης, η ελευθερία της επιστήμης και φυσικά η ελευθερία της τέχνης”.

“Η τέχνη και αυτές οι θεμελιώδεις αξίες ισχύουν ανεξάρτητα από οποιαδήποτε πολιτικά προβλήματα συζητάμε μεταξύ μας και αυτό περιλαμβάνει το προσφυγικό ζήτημα. Νομίζω ότι η Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία ενδιαφέρονται στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στο ζήτημα”, πρόσθεσε η καγκελάριος σύμφωνα με το Reuters.

Η Μέρκελ κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για να εξασφαλίσει τη συνεργασία της Τουρκίας στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν ότι με την υπόθεση Μπέμερμαν έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, ο Μπέμερμαν είπε πως η εκπομπή του NDR εμπίπτει στο δικαίωμα καλλιτεχνικής ελευθερίας, της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της γνώμης και είπε πως το ποίημά του ήταν ένα παράδειγμα ανεπίτρεπτης "καταχρηστικής κριτικής".

Οι εισαγγελείς δήλωσαν πως η μήνυση του Ερντογάν θα εξεταστεί στο πλαίσιο μιας εν εξελίξει διαδικασίας, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνα για το αν ο Μπέμερμαν διέπραξε το αδίκημα "προσβολής ξένων κρατικών οργάνων και αντιπροσώπων" έπειτα από περισσότερες από 20 καταγγελίες.

Χθες, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως το Βερολίνο εξετάζει επίσημο αίτημα που υπέβαλε η Τουρκία προκειμένου να ασκηθεί δίωξη στον Μπέμερμαν και πως η απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες.

Για να αποτραπούν διπλωματικές εντάσεις, η Άνγκελα Μέρκελ είχε επικοινωνήσει προσωπικά με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και συμφώνησε ότι το ποίημα ήταν «εσκεμμένη προσβολή».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι δύο χώρες, όπως και οι υπόλοιπες της Ε.Ε, υπέγραψαν τη συμφωνία για τους πρόσφυγες και επιδιώκουν ομαλές σχέσεις μεταξύ τους.

Διαβάστε επίσης:

Η Γερμανία εξετάζει αίτημα της Τουρκίας για δίωξη του κωμικού που χλεύασε τον Ερντογάν

Γερμανία: Kiνδυνεύει με φυλάκιση ο κωμικός που χλεύασε τον Ερντογάν

Διπλωματικό επεισόδιο με αφορμή σατιρικό βίντεο για τον Ερντογάν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ