ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Ο Στεφάν Λεβέν φεύγει, η Μαγκνταλένα Άντερσον έρχεται στην πρωθυπουργία

Σουηδία: Ο Στεφάν Λεβέν φεύγει, η Μαγκνταλένα Άντερσον έρχεται στην πρωθυπουργία
Johanna Geron, Pool Photo via AP

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν, υπέβαλε ως είχε προαναγγείλει σήμερα, Τετάρτη, την παραίτησή του, κίνηση με την οποία αρχίζει η διαδικασία διαδοχής κατά την οποία η νυν υπουργός Οικονομικών Μαγκνταλένα Άντερσον αναμένεται να τον αντικαταστήσει εν όψει των εκλογών του ερχόμενου έτους.

Έπειτα από επτά χρόνια στην εξουσία, ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης, που αποδυναμώθηκε από μια πολιτική κρίση στις αρχές του καλοκαιριού, είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι θα εγκατέλειπε την πρωθυπουργία τον Νοέμβριο, λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η Μαγκνταλένα Άντερσον, η οποία εξελέγη στις αρχές Νοεμβρίου επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών σε αντικατάσταση του Λεβέν, αναμένεται να τον διαδεχθεί ως επικεφαλής της κυβέρνησης εφόσον κερδίσει την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, για την οποία δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία.

Διαβάστε επίσης

Μαγκνταλένα Άντερσον: Προσεχώς η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας

Screen Grab / YouTube / Socialdemokraterna

Αν και πρωταθλήτρια στην ισότητα των φύλων, η Σουηδία δεν είχε ποτέ γυναίκα πρωθυπουργό.

Προκειμένου να εκλεγεί από το Κοινοβούλιο, η Άντερσον θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των οικολόγων, καθώς και του Κόμματος της Αριστεράς και του Κέντρου.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση της παραίτησης του Στέφαν Λεβέν, η επικεφαλής του Κέντρου, Άνι Λέεφ, δήλωσε πως το κόμμα της δεν θα ψηφίσει κατά της Μαγκνταλένα Άντερσον, έπειτα από την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους οικολόγους.

Η Άντερσον θα πρέπει στη συνέχεια να υποστεί μια νέα δοκιμασία με την υιοθέτηση του προϋπολογισμού, που προμηνύεται δύσκολη, και μετά θα αναλάβει τη δύσκολη αποστολή να προσπαθήσει να διατηρήσει τους Σοσιαλδημοκράτες στην κυβέρνηση.

Το πρώτο κόμμα στη Σουηδία, που επανήλθε στην εξουσία το 2014 και τη διατήρησε το 2018, σε ένα εύθραυστο πολιτικό ισοζύγιο, απειλείται στις δημοσκοπήσεις.

Οι Σοσιαλδημοκράτες της Άντερσον θα πρέπει κυρίως να αντιπαρατεθούν με τους συντηρητικούς Μετριοπαθείς του Ουλφ Κρίστερσον που προσέγγισε το αντιμεταναστευτικό κόμμα Δημοκράτες της Σουηδίας (SD) του Τζίμι Άκεσον και είναι έτοιμο να κυβερνήσει με την υποστήριξή του στο Κοινοβούλιο.

Βίντε από την προ ημερών εκλογή της Μαγκνταλένα Άντερσον στην ηγεσία τουΣοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, το πρώτο βήμα πριν από την προβλεπόμενη άνοδό της στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ