ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Μαγκνταλένα Άντερσον

Σουηδία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Μαγκνταλένα Άντερσον
Screen Grab / YouTube / Socialdemokraterna

Η νέα ηγέτις των Σοσιαλδημοκρατών της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, έλαβε εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης και διεκδικεί πλέον την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου στην πορεία της να καταστεί η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την πρωθυπουργία της σκανδιναβικής χώρας.

Ο πρόεδρος της σουηδικής Βουλής, Αντρέας Νορλέν, ανέθεσε ως ήταν αναμενόμενο σήμερα, Πέμπτη, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Άντερσον κατόπιν διαβουλεύσεων με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών έχει προθεσμία μέχρι τις 11:00 το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) για να ζητήσει περισσότερο χρόνο στην προσπάθεια να εξασφαλίσει επαρκή υποστήριξη για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Εάν καταφέρει να συγκεντρώσει επαρκή υποστήριξη μέχρι την Τρίτη, ο ορισμός της ως επικεφαλής της κυβέρνησης θα μπορεί να τεθεί σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία στις 18 Νοεμβρίου, όπως επισήμανε ο Αντρέας Νορλέν.

Για να κερδίσει τη στήριξη της Βουλής, η 54χρονη οικονομολόγος πρέπει να εξασφαλίσει τηνυποστήριξη των οικολόγων συμμάχων της, αλλά και δύο κομμάτων με συχνά αποκλίνοντα συμφέροντα -του Αριστερού Κόμματος και του Κόμματος του Κέντρου.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση της παραίτησης του Στέφαν Λεβέν χθες, Τετάρτη, η επικεφαλής του Κέντρου, Άνι Λέεφ, δήλωσε πως το κόμμα της δεν θα ψηφίσει κατά της Μαγκνταλένα Άντερσον, έπειτα από την επίτευξη συμφωνίας με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους οικολόγους.

Η Άντερσον δήλωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με την επικεφαλής του Αριστερού Κόμματος, Νούσι Νταντγκοστάρ. Η τελευταία ζητά συγκεκριμένα αύξηση στις συντάξεις.

Για την ανάληψη της πρωθυπουργίας στη Σουηδία ο υποψήφιος-α δεν πρέπει να καταψηφιστεί με απόλυτη πλειοψηφία (175 έδρες από 349) στο Κοινοβούλιο. Σε περίπτωση τεσσάρων αποτυχιών στις προσπάθειες στο σχηματισμό πλειοψηφίας, προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές εντός τριών μηνών.

Διαβάστε επίσης

Μαγκνταλένα Άντερσον: Προσεχώς η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας

Βίντεο από την πρόσφατη εκλογή της Μαγκνταλένα Άντερσον στην ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, το πρώτο βήμα πριν από την προβλεπόμενη άνοδό της στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ