ΚΟΣΜΟΣ

Αυτές είναι οι οκτώ πιο σκληρές φυλακές στον κόσμο (pics)

Αυτές είναι οι οκτώ πιο σκληρές φυλακές στον κόσμο (pics)
CNN Greece

Στη θεωρία, ο λόγος ύπαρξης των φυλακών είναι ο σωφρονισμός των κρατουμένων. Στην πράξη, όμως, τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς πολλές φυλακές στον κόσμο, για διάφορους λόγους, χάνουν τον...προσανατολισμό τους.

Οι οκτώ πιο σκληρές φυλακές, βάσει τουλάχιστον των στοιχείων που παρουσιάστηκαν μέσα στα χρόνια και με γνώμονα τα λεγόμενα των ίδιων των κρατουμένων, είναι οι ακόλουθες:

1. Σαν Κουεντίν - ΗΠΑ

Πρόκειται για τις παλαιότερες φυλακές της Καλιφόρνια. Άνοιξαν τις πύλες τους το 1852 και παρότι θεωρητικά μπορούν να «φιλοξενήσουν» 3,082 κρατούμενους, αυτή την περίοδο ζουν στους χώρους της 4,223.

Τα περιστατικά έντονης βίας και οι εξεγέρσεις κρατουμένων αποτελούν συχνά φαινόμενα. Σε μία από τις πιο πρόσφατες, τον Φεβρουάριο του 2006, δύο κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 100 τραυματίστηκαν.

san quentin copy

Πηγή: Justin Sullivan/Getty Images/Ideal Images

2. Μπανγκ Κουάνγκ - Ταϊλάνδη

Βρίσκονται στην Ταϊλάνδη και χαρακτηρίζονται ως το «Χίλτον της Μπανγκόκ», ωστόσο όσοι τις έχουν γνωρίσει από... μέσα κάνουν λόγο για πραγματικό εφιάλτη. Οι νεοφερμένοι κρατούμενοι κυκλοφορούν με αλυσίδες στα πόδια τους τρεις πρώτους μήνες, ενώ οι θανατοποινίτες δεν τις βγάζουν ποτέ. Οι τελευταίοι, μάλιστα, λέγεται ότι ενδέχεται να ενημερωθούν για την εκτέλεσή τους δύο μόλις ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

3. Rikers Island Prison - ΗΠΑ

Οι όποιες αναλύσεις περιττεύουν όταν σωφρονιστικός υπάλληλος των φυλακών που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, ονόματι Τζον Ρέγες, έχει δηλώσει (το 1991) ότι αυτά που έχει δει στα χρόνια υπηρεσίας του τού προκάλεσαν μόνιμο άγχος και φοβίες.

Οι υπεύθυνοι των φυλακών, που κατατάσσονται μέσα στις δέκα χειρότερες στις ΗΠΑ, αντιμετώπιζαν τρομερά προβλήματα με τα συνεχή περιστατικά βίας και αναγκάστηκαν να λάβουν δραστικά και πολύ αυστηρά μέτρα.

Αν μη τι άλλο, πέτυχαν τον στόχο τους, καθώς από τα 1000 μαχαιρώματα τον χρόνο που σημειώνονταν στο πρόσφατο παρελθόν, τα τελευταία χρόνια οι επιθέσεις με μαχαίρι δεν ξεπερνούν τις 70 ανά έτος.

Rikers Island Prison

Πηγή: Spencer Platt/Getty Images/Ideal Images

4. Φυλακές Αλκατράζ - ΗΠΑ

Παρότι λειτούργησαν μόλις 29 χρόνια, από το 1934 ως το 1963, θεωρούνται από τις πλέον φημισμένες και θρυλικές φυλακές. Βρίσκονται στο νησί του Αλκατράζ, 2 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές του Σαν Φρανσίσκο και σήμερα αποτελούν τουριστικό αξιοθέατο.

alcatraz

Πηγή: CNN Greece

Στα χρόνια λειτουργίας τους, «φιλοξένησαν» κάποιους από τους διασημότερους Αμερικανούς κακοποιούς όπως ο Αλ Καπόουν (γνωστότερος σε μας ως Αλ Καπόνε), ο Μπέρναρντ Κόι, ο Ρέιμοντ Τζόνσον και ο Αλβιν Φράνσις Κάρπαβιτς.

Οι φυλακές του Αλκατράζ έμειναν στην ιστορία για έναν βασικό λόγο. Ήταν σχεδόν αδύνατο για τους κρατούμενους να αποδράσουν και να επιβιώσουν. Στις 11 Ιουνίου του 1962, οι Φρανκ Μόρις, Τζον Άνγκλιν και Κλάρενς Άνγκλιν έφτασαν πιο κοντά από κάθε άλλο στο θαύμα, καθώς κατάφεραν να βγουν στο εξωτερικό της φυλακής και να πέσουν στο νερό. Τα ίχνη τους χάθηκαν και πιστεύεται ότι παρασύρθηκαν από τα πολύ ισχυρά ρεύματα.

alcatraz 2

Πηγή: CNN Greece

5. ADX-Florence Supermax Facility - ΗΠΑ

Παρότι «εγκαινιάστηκε» μόλις το 1994, στο Κολοράντο, έχει προλάβει να αποκτήσει πολύ κακή φήμη. Φιλοξενεί κάποιους από τους πιο επικίνδυνους Αμερικανούς, αλλά και ξένους κακοποιούς και ακριβώς επειδή πρόκειται για φυλακές υψίστης ασφαλείας, ο αριθμός των κρατουμένων είναι περιορισμένος (410). Ανάμεσά τους βρίσκονται γνωστοί τρομοκράτες, όπως ο Τζοκχάρ Τσαρνάεφ, βαρόνοι ναρκωτικών, διπλοί πράκτορες και... απλοί εγκληματίες.

Το γεγονός ότι μερίδα κρατουμένων υπέβαλε το 2012 μαζική αγωγή καταγγέλοντας άθλιες συνθήκες διαβίωσης και βασανιστήρια, τα λέει όλα...

6. La Sante - Γαλλία

Το μαγευτικό κατά τα άλλα Παρίσι φημίζεται για τις σκληρές φυλακές του. Παρότι το όνομά της παραπέμπει σε «Φυλακή της Υγείας», στο εσωτερικό της η καθημερινότητα δεν είναι και τόσο... υγιής...

Μόνο το 1999 αυτοκτόνησαν 124 κρατούμενοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν άντεξαν τις συνθήκες που βίωναν. Σύμφωνα, δε, με τον αστικό μύθο, οι υπεύθυνοι των φυλακών δεν αποτρέπουν τους «παλιούς» από το να «καλωσορίσουν» τους καινούριους τρόφιμους με όποιο τρόπο αυτοί θεωρούν φυσιολογικό...

LE SANTE

Πηγή: Wikipedia

7. Diyarbakir Prison - Τουρκία

Από τις πλέον δύσκολες φυλακές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι Times τις κατέταξαν επίσημα στις 10 χειρότερες στον κόσμο.
Πρωτολειτούργησαν το 1980 και από τα πρώτα κιόλας χρόνια αποτελούσαν φόβητρο για κάθε κρατούμενο. Μόνο στο διάστημα 1981-1984 καταγράφηκαν 34 θάνατοι από βασανιστήρια, ενώ κάπως έτσι συνέχισαν να λειτουργούν και στη συνέχεια.

Κάποια από τα βασανιστήρια της σύγχρονης εποχής ήταν: συστηματικό και άγριο ξύλο, τράβηγμα μαλλιών, ξεγύμνωμα, απομόνωση για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνεχής παρακολούθηση και προσβολές από τους φρουρούς, υποχρέωση να χαιρετούν οι κρατούμενοι τον σκύλο του διοικητή των φυλακών που ήταν εκπαιδευμένος να επιτίθεται στα γεννητικά όργανα, γυμναστική υπό ακραίες καιρικές συνθήκες, ασφυξία και εικονικές εκτελέσεις, τράβηγμα νυχιών.

8. Carandiru - Βραζιλία

Για πολλούς, οι φυλακές Καραντίρου, που βρίσκονταν στο Σάο Πάουλο, ήταν με διαφορά οι χειρότερες στον κόσμο. Άνοιξαν τις πύλες τους το 1920 και γκρεμίστηκαν στις 9 Δεκεμβρίου του 2002, με εξαίρεση ένα τμήμα τους το οποίο πλέον λειτουργεί ως μουσείο.

Το 1989, ο Ντραούζιο Βαρέλα, ένας Βραζιλιάνος γιατρός δέχθηκε να εργαστεί αφιλοκερδώς προκειμένου να καταπολεμήσει την έξαρση του AIDS. Παρέμεινε στις φυλακές μέχρι το 2001 και έγραψε ένα βιβλίο με τις εμπειρίες του με τίτλο Estação Carandiru (Carandiru Station).

Το βιβλίο μετέφερε στη μεγάλη οθόνη λίγα χρόνια αργότερα ο βραζιλιάνος σκηνοθέτης Hector Babenco. Η ταινία Carandiru απέσπασε αποθεωτικές κριτικές, ενώ έκανε παγκοσμίως γνωστό το μακελειό του 1992 (2 Οκτωβρίου). Κατά τη διάρκεια εξέγερσης, οι φύλακες έχασαν γρήγορα τον έλεγχο και χρειάστηκε η επέμβαση της στρατιωτικής αστυνομίας. Ο συνολικός απολογισμός ήταν 111 νεκροί κρατούμενοι. Οι 9 έχασαν τη ζωή τους από συγκρατούμενους και οι 102 από αστυνομικά πυρά.

Σε δίκες που έγιναν το 2013 και το 2014, 23 αστυνομικοί που κατηγορήθηκαν για τον θάνατο 13 κρατουμένων καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 156 ετών έκαστος κι άλλοι 25, κατηγορούμενοι για τον θάνατο 52 κρατουμένων, καταδικάστηκαν σε 624 χρόνια έκαστος.

carandiru prison

Πηγή: Τwitter - MMTC Radio Jogja

ΔΗΜΟΦΙΛΗ