ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ισορροπία μεταξύ Ρωσίας και Δύσης αναζητά ο Ζελένσκι βάζοντας «φρένο» στη ρητορική πολέμου

Ουκρανία: Ισορροπία μεταξύ Ρωσίας και Δύσης αναζητά ο Ζελένσκι βάζοντας «φρένο» στη ρητορική πολέμου
Συνάντηση με Πούτιν ζητά ο Ζελένσκι στη σκιά των χρηματοπιστωτικών αναταράξεων στην Ουκρανία Ukrainian Presidential Press Office via AP

Σε βήματα καλής θελήσεως καλεί τη Ρωσία ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ζητά από τη Δύση αλλαγή ρητορικής περί επικείμενης ρωσικής εισβολής λόγω του «αποτυπώματος» που έχει ο φόβος του πολέμου στην οικονομία της χώρας του. 

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απέρριψαν επισήμως τις απαιτήσεις της Μόσχας, παρόλο που η Ουάσιγκτον παρέθεσε περιοχές για τις οποίες είναι εφικτός ο διάλογος ανοίγοντας ένα παράθυρο ελπίδας ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί ο πόλεμος, εν μέσω της συγκέντρωσης περισσότερων από 100.000 ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει τη Μόσχα για καταστροφικές κυρώσεις εάν εισβάλει στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων που στοχεύουν κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους και βασικούς οικονομικούς τομείς.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι η επιβολή τους θα ισοδυναμούσε με πλήρη διακοπή των σχέσεων Ρωσίας - ΗΠΑ και έχει επανειλημμένα διαψεύσει ότι σκοπεύει να εισβάλλει στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ενώ η Μόσχα και η Δύση σκέφτονται τα επόμενα βήματά τους, το ΝΑΤΟ είπε ότι ενισχύει την αποτροπή του στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, ενώ οι ΗΠΑ διέταξαν 8.500 στρατιώτες σε μέγιστη ετοιμότητα για πιθανή ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Συνάντηση με Πούτιν ζητά ο Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε τη Ρωσία να κάνει μια χειρονομία που θα αποδεικνύει ότι δεν σκοπεύει να επιτεθεί στη χώρα του.

«Εάν η Ρωσία δηλώνει ότι δεν θα επιτεθεί στην Ουκρανία», θα μπορούσε «να κάνει βήματα για να το αποδείξει», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στη συνέντευξη που παραχώρησε στους ξένους ανταποκριτές στο Κίεβο.

Ο Ζελένσκι είπε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν με οποιοδήποτε σχήμα. «Θέλω να συναντηθώ, δεν φοβάμαι κανένα σχήμα, διμερές (με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας), το ίδιο είναι, είμαι έτοιμος», δήλωσε.

Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να δεχθούν τον Ζελένσκι στη Ρωσία για να συζητήσουν την εξομάλυνση των σχέσεων, αλλά αν ο Ουκρανός ηγέτης προτίθεται να συζητήσει τα ζητήματα στο Ντονμπάς, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στην ομάδα επαφής. Ο Λαβρόφ κατονόμασε ως τόπους συνάντησης την Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και το Σότσι.

Volodymyr-Zelenskyy.jpg
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Δεν «βλέπει» κλιμάκωση ο Ζελένσκι υπό τον φόβο οικονομικής αποσταθεροποίησης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε την Πέμπτη τον Ουκρανό ομόλογό του ότι υπάρχει «ευδιάκριτη πιθανότητα» η Ρωσία να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον του πρώην σοβιετικού κράτους τον Φεβρουάριο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Παρασκευή, ο Ζελένσκι προσπάθησε να κατευνάσει τους φόβους του πολέμου, λέγοντας ότι ο συναγερμός της Δύσης για μια επικείμενη εισβολή έχει ωθήσει πολλούς επενδυτές στις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας να αποχωρήσουν.

«Δεν χρειαζόμαστε αυτόν τον πανικό, κόστισε ακριβά στους Ουκρανούς», είπε χαρακτηριστικά.

«Η πιθανότητα μιας επίθεσης υπάρχει, δεν εξαφανίστηκε και δεν ήταν λιγότερο σοβαρή το 2021, δεν βλέπουμε μεγαλύτερη κλιμάκωση από όση υπήρχε πέρσι», διαβεβαίωσε.

«Αντιθέτως, αν κάποιος άκουγε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ακόμη και αξιοσέβαστους ηγέτες κρατών θα πίστευε ότι είμαστε ήδη σε πόλεμο σε όλη τη χώρα, ότι υπάρχουν στρατιώτες που προελαύνουν στους δρόμους» συνέχισε.

«Πόσο κοστίζει αυτός ο πανικός για τη χώρα μας;» διερωτήθηκε.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Ζελένσκι - Μπάιντεν την Πέμπτη, ο Ουκρανός πρόεδρος φέρεται να εξέφρασε την ενόχλησή του για τη πολεμική ρητορική του Αμερικανού προέδρου.

Μία πηγή που έχει γνώση αυτής της συνομιλίας ανέφερε ότι ο Ζελένσκι στο τηλεφώνημα με τον Μπάιντεν υποβάθμισε τον κίνδυνο ρωσικής επίθεσης και, αντιθέτως, επικεντρώθηκε στην οικονομία. Σήμερα, ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος εμφανίστηκε ενοχλημένος με τις συνεχείς δηλώσεις του Αμερικανού ομολόγου του περί πολέμου.

«Εγώ κατανοώ σε βάθος τι συμβαίνει στο κράτος μας, όπως ακριβώς και (ο Μπάιντεν) καταλαβαίνει τι συμβαίνει στις ΗΠΑ. Μήπως έχουμε άρματα στους δρόμους μας; Όχι. Αλλά, αν δεν είσαι εδώ, σου δίνεται η αίσθηση από τα μέσα ενημέρωσης ότι γίνεται πόλεμος», τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό ο Μπάιντεν να λαμβάνει τις πληροφορίες του για την κατάσταση από τον ίδιο και όχι από «ενδιάμεσους».

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι το νόμισμα σταθεροποιήθηκε και ότι η χώρα του ζητάει στρατιωτική, πολιτική και οικονομική στήριξη από τη Δύση, καθώς χρειάζεται 4-5 δισεκατομμύρια δολάρια για να σταθεροποιήσει την οικονομία της.

Ο βασικός κίνδυνος για την Ουκρανία είναι η αποσταθεροποίηση εκ των έσω, συμπεριλαμβανομένης μιας οικονομικής κρίσης, πρόσθεσε.

«Το ΝΑΤΟ μοναδικός εγγυητής της ασφάλειας»

Ο Ζελένσκι τόνισε πάντως ότι το ΝΑΤΟ ήταν ο μοναδικής εγγυητής της ασφάλειάς της Ουκρανίας στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία. Παραδεχόμενος ότι η Ουκρανία πρέπει να αναπτύξει τον δικό της στρατό, σημείωσε:

«Καταλαβαίνουμε αυτή τη στιγμή πολύ καλά ότι αν δεν είμαστε μέρος του ΝΑΤΟ, τότε είμαστε μόνοι μας όσον αφορά την προστασία μας. Πρέπει να έχουμε κάτι στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε».

Προειδοποίησε ότι οι χώρες μέλη της Συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη μπορεί επίσης να δεχθούν κυβερνοεπιθέσεις ή άλλες τακτικές εκφοβισμού από τη Μόσχα.

«Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πρόκληση για το ΝΑΤΟ, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες σκέφτονται: ας μην το διακινδυνεύσουμε, ας μην βάλουμε μέσα στην Ουκρανία. Αλλά, αν ξεσπάσει ένας πόλεμος, θα γίνει και στα σύνορα ορισμένων χωρών του ΝΑΤΟ», προειδοποίησε.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Βρετανία ότι επιτρέπει το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από Ρώσους αλλά και άλλους ολιγάρχες από χώρες όπως το Καζακστάν ή η ίδια η Ουκρανία. Επέκρινε επίσης τη Γερμανία, με αφορμή τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, εκτιμώντας ότι δίνει προτεραιότητα στις επιχειρηματικές συμφωνίες της με τη Ρωσία και όχι στην ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Μόσχα»

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία απόψε, Παρασκευή, και με τον Γάλλο ομόλογό του, τον Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο τόνισε ότι οι εντατικές διαβουλεύσεις έχουν μειώσει τον κίνδυνο μίας κλιμάκωσης της κρίσης μεταξύ της χώρας του και της Ρωσίας.

«Είχα μία συζήτηση με τον φίλο και αξιόπιστο εταίρο της Ουκρανίας, τον Εμανουέλ Μακρόν. Είμαστε ικανοποιημένοι από την επανέναρξη των εργασιών του σχήματος της Νορμανδίας, ένα από τα βήματα που έχουν γίνει για να επικρατήσει η ειρήνη. Εφόσον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για διάλογο, ο χρόνος πρέπει να γεμίσει από συναντήσεις και διαβουλεύσεις. Όσο οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται, η πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης μειώνεται», ανέφερε ο Ζελένσκι.

Από το γραφείο της γαλλικής προεδρίας έγινε γνωστό πως ο Εμανουέλ Μακρόν επαναβεβαίωσε την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ουκρανία. Μακρόν και Ζελένσκι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης και να συνεργαστούν στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Ο πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε επίσης την αποφασιστικότητά του για τη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αναφέρει το Ελιζέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ