ΚΟΣΜΟΣ

Παράλληλοι μονόλογοι Μπάιντεν με Πούτιν - Προειδοποιούν οι ΗΠΑ τη Ρωσία ότι η εισβολή θα έχει κόστος

Παράλληλοι μονόλογοι Μπάιντεν με Πούτιν - Προειδοποιούν οι ΗΠΑ τη Ρωσία ότι η εισβολή θα έχει κόστος
Προειδοποιούν οι ΗΠΑ τη Ρωσία ότι θα φροντίσουν να έχει αντίτιμο η εισβολή στην Ουκρανία. Επιμένει η Ρωσία στις εγγυήσεις ασφαλείας και λέει ότι η συνομιλία διεξήχθη σε κλίμα υστερίας σχετικά με την υποτιθέμενη επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία AP Photo/Patrick Semansky (Φωτ. αρχείου)

Σαφές μήνυμα ότι οι ΗΠΑ παραμένουν στο «τραπέζι» του διπλωματικού διαλόγου σε πλήρη συντονισμό με τους συμμάχους τους, ωστόσο είναι εξίσου προετοιμασμένες και για «άλλα σενάρια» απηύθυνε Τζο Μπάιντεν στον Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών για την κατάσταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Στο τηλεφώνημα διάρκειας 62 λεπτών, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε στον Ρώσο ομόλογό του ότι «μια περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλούσε εκτεταμένο ανθρώπινο πόνο και θα μείωνε τη θέση της Ρωσίας».

Όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος, ο Μπάιντεν «ήταν ξεκάθαρος με τον πρόεδρο Πούτιν ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να συμμετάσχουν στη διπλωματία, σε πλήρη συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, είμαστε εξίσου προετοιμασμένοι για άλλα σενάρια».

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν «αποφασιστικά και θα επιβάλουν γρήγορα σοβαρό αντίτιμο» εάν το Κρεμλίνο επιτεθεί στη γειτονική της χώρα.

Η ωριαία συνομιλία των δύο ηγετών ήταν «επαγγελματική και ουσιαστική», σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου κυβερνητικού αξιωματούχου που επικαλείται το CNNi, αλλά «δεν υπήρξε ουσιαστική αλλαγή στη δυναμική που εκτυλίσσεται τώρα εδώ και αρκετές εβδομάδες».

«Παραμένουμε δεσμευμένοι να διατηρήσουμε ζωντανή την προοπτική αποκλιμάκωσης μέσω της διπλωματίας» είπε ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας:

«Αλλά είμαστε επίσης ξεκάθαροι για τις προοπτικές της κατάστασης, δεδομένων των προφανών βημάτων που κάνει η Ρωσία σε κοινή θέα, ακριβώς μπροστά στα μάτια μας. Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό για να μην δώσουμε στη Ρωσία κάθε ευκαιρία να αποφύγει μια ενέργεια που πιστεύουμε ότι θα ήταν καταστροφική. Όπως πάντα λοιπόν, συνεχίζουμε σε δύο μονοπάτια».

Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι ο Μπάιντεν επανέλαβε τις προτάσεις των ΗΠΑ τόσο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας όσο και για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, αλλά σημείωσε:

«Παραμένει ασαφές εάν η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιδιώξει τους στόχους της διπλωματικά».

Η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών ήρθε λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ μετέφεραν ορισμένες από τις δυνάμεις τους από την Ουκρανία και διέταξαν την εκκένωση του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού της πρεσβείας τους στο Κίεβο σήμερα, Σάββατο, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι μια ρωσική εισβολή στη χώρα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της πρεσβείας του να εγκαταλείψει την Ουκρανία ενώ χθες, Παρασκευή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, κάλεσε όλους τους Αμερικανούς πολίτες που παραμένουν στην Ουκρανία «να αναχωρήσουν το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες 24 έως 48 ώρες».

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αποσύρει περίπου 150 στρατιωτικούς εκπαιδευτές.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου την απόφασή της να «βελτιστοποιήσει» τον αριθμό του διπλωματικού της προσωπικού στην Ουκρανία, φοβούμενη «προβοκάτσιες» από το Κίεβο ή κάποια άλλη πλευρά.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δεν διευκρίνισε εάν αυτό σημαίνει μείωση του αριθμού του προσωπικού, αλλά είπε ότι η πρεσβεία και τα προξενεία στην Ουκρανία συνέχισαν να εκτελούν τις βασικές τους λειτουργίες.

Τι λέει το Κρεμλίνο για τις συνομιλίες

Από την πλευρά του Κρεμλίνου, ο Γιούρι Ουρσακόφ -σύμβουλος του Πούτιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής- περιέγραψε επίσης την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών ως «ισορροπημένη και επαγγελματική», αλλά είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τις κύριες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια.

Ο Ουσάκοφ είπε ότι «η συνομιλία διεξήχθη σε ένα κλίμα υστερίας σχετικά με την υποτιθέμενη επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία από αμερικανούς αξιωματούχους, όλοι το ξέρουν αυτό».

«Η πίεση γύρω από το θέμα της εισβολής έγινε συντονισμένα και η υστερία έφτασε στο αποκορύφωμά της», πρόσθεσε ο Ουσάκοφ.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ρώσου προέδρου, ο Μπάιντεν είπε στον Πούτιν ότι είναι αφοσιωμένος στη διπλωματική οδό και διατύπωσε μια σειρά από σκέψεις που θεωρεί ότι ανταποκρίνονται σε πολλές από τις ανησυχίες της Ρωσίας.

Όμως, συμπλήρωσε ο Ουσάκοφ, ο Πούτιν είπε ότι η Δύση αγνόησε τις κύριες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «προμηθεύουν σε μεγάλη κλίμακα» την Ουκρανία με νέα όπλα και ενθαρρύνουν προκλήσεις από τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή του Ντονμπάς και την Κριμαία.

«Η ρωσική πλευρά, φυσικά, θα αναλύσει προσεκτικά τις σκέψεις που εξέφρασε ο Μπάιντεν και αναμφίβολα θα τις λάβει υπόψη, αλλά δυστυχώς οι σκέψεις αυτές δεν επηρεάζουν τα κεντρικά, βασικά στοιχεία των ρωσικών πρωτοβουλιών για την επέκταση του ΝΑΤΟ, για τη μη ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων κρούσης στο ουκρανικό έδαφος και την επιστροφή του ΝΑΤΟ στο καθεστώς του 1997», είπε ο Ουσάκοφ.

Σε ετοιμότητα ο στρατός της Ουκρανίας

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέκσιι Ρέζνικοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία — την οποία περιέγραψε ως «επιτιθέμενη» — δεν θα καταλάβει καμία ουκρανική πόλη εάν επιχειρήσει να εισβάλει στη χώρα.

Σε δήλωσή του, ο Ρέζνικοφ είπε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας είναι απολύτως έτοιμες να αντεπιτεθούν και δεν θα παραδώσουν τα ουκρανικά εδάφη», καθώς οι φόβοι για ρωσική εισβολή αυξάνονται μεταξύ των διεθνών συμμάχων της χώρας.

Το 2014, ο Ρέζνικοφ είπε ότι οι Ουκρανοί «δεν ήταν ψυχολογικά έτοιμοι να αντισταθούν σε κάποιον με τον οποίο κάθισαν στο ίδιο τραπέζι χθες», αλλά «η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική» τώρα. Αυτό ήταν το έτος κατά το οποίο η Ρωσία προσάρτησε τη νότια χερσόνησο της Κριμαίας της Ουκρανίας και ξέσπασε σύγκρουση μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.

«Όλοι όσοι έχουν κοιτάξει στα μάτια τους στρατιώτες μας τουλάχιστον μία φορά είναι σίγουροι ότι δεν θα επαναληφθεί το 2014, ο επιτιθέμενος δεν θα καταλάβει ούτε το Κίεβο, την Οδησσό, το Χάρκοβο ή οποιαδήποτε άλλη πόλη», είπε ο Ρέζνικοφ.

Ο υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι η Ουκρανία έχει τον πιο ισχυρό στρατό της τα τελευταία 15 χρόνια.

Ο Ρέζνικοφ πρόσθεσε ότι η χώρα ενισχύθηκε επίσης από την «άνευ προηγουμένου υποστήριξη» που έλαβε από διεθνείς εταίρους, περιγράφοντάς την ως τη μεγαλύτερη από την ανεξαρτησία της χώρας.

Επέκρινε έντονα τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι «η Ουκρανία σχεδιάζει να επιτεθεί στη Ρωσία», χαρακτηρίζοντάς τους «παράλογους».

«Δεν πρόκειται να επιτεθούμε σε κανέναν, αλλά κάνουμε τα πάντα για να ενισχύσουμε την άμυνά μας και να εξαλείψουμε την πιθανότητα κλιμάκωσης», είπε ο Ρέζνικοφ. Η Ουκρανία σχεδιάζει «να ακολουθήσει έναν πολιτικό και διπλωματικό δρόμο» για να ανακτήσει τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη, πρόσθεσε.

Προέτρεψε τους Ουκρανούς να «παραμείνουν ήρεμοι» ενόψει των αυξανόμενων προειδοποιήσεων για επικείμενη ρωσική εισβολή, εκτιμώντας ότι η ηρεμία είναι «το κύριο όπλο που μπορεί να μας παράσχει μια σταθερή βάση για άμυνα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ