ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν στο Συμβούλιο Ασφαλείας: Η Ρωσία αναζητά προσχήματα για εισβολή στην Ουκρανία

Μπλίνκεν στο Συμβούλιο Ασφαλείας: Η Ρωσία αναζητά προσχήματα για εισβολή στην Ουκρανία
«Είμαι σήμερα εδώ όχι για να ξεκινήσω έναν πόλεμο, αλλά για να τον αποτρέψω» είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ AP Photo/Richard Drew

Την πεποίθηση ότι η Ρωσία αναζητά πρόφαση για να εισβάλει στην Ουκρανία ανέπτυξε διεξοδικά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλώντας τη Μόσχα σε ένα «διαφορετικό μονοπάτι» -αυτό της διπλωματίας- όσο «υπάρχει ακόμη χρόνος».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας άλλαξε τα ταξιδιωτικά σχέδιά του την τελευταία στιγμή, προκειμένου να παραστεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την ουκρανική κρίση.

Στην παρέμβασή του, ο Μπλίνκεν είπε πως οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τι είδους μορφή θα μπορούσε να έχει ένα προσχηματικό γεγονός, ώστε να «δικαιολογηθεί» μια επικείμενη ρωσική εισβολή. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιθανότητες περιλαμβάνουν μία κατασκευασμένη τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στη Ρωσία, μια ανακάλυψη ομαδικού τάφου, ακόμα και μία -ψεύτικη ή αληθινή- επίθεση με χημικά όπλα.

Στον απόηχο ενός τέτοιου περιστατικού, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας πιθανότατα να «συγκαλέσει θεατρικά» μια έκτακτη συνεδρίαση και μετά να ξεκινήσουν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σε ουκρανικούς στόχους, κυβερνοεπιθέσεις και παρεμβολές στις τηλεπικοινωνίες.

«Μετά από αυτό, ρωσικά τανκς και στρατιώτες θα προχωρήσουν σε βασικούς στόχους που έχουν ήδη εντοπιστεί», πρόσθεσε. Ωστόσο, ο Μπλίνκεν είπε ότι η Ρωσία μπορεί ακόμα να επιλέξει «ένα διαφορετικό μονοπάτι» όσο «υπάρχει ακόμη χρόνος».

«Είμαι σήμερα εδώ όχι για να ξεκινήσω έναν πόλεμο, αλλά για να τον αποτρέψω. Οι πληροφορίες που παρουσίασα εδώ επιβεβαιώνονται από όσα βλέπουμε να εκτυλίσσονται σε κοινή θέα, μπροστά στα μάτια μας, εδώ και μήνες. Και να θυμάστε ότι ενώ η Ρωσία έχει επανειλημμένα χλευάσει τις προειδοποιήσεις μας ως "μελόδραμα και ανοησίες", συγκεντρώνει σταθερά περισσότερους από 150.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας, με τη δυνατότητα να διεξαγάγει μια τεράστιας κλίμακας στρατιωτική επίθεση. Δεν το βλέπουμε μόνο εμείς, οι σύμμαχοι και εταίροί μας βλέπουν το ίδιο πράγμα», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Προτρέποντας τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία ως λύση στην κρίση, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε πως υπάρξει ρωσική εισβολή, «τότε θα είμαστε ανακουφισμένοι που η Ρωσία άλλαξε πορεία και απέδειξε ότι οι προβλέψεις μας ήταν λανθασμένες».

«Αυτό θα ήταν ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από την πορεία που ακολουθούμε αυτήν τη στιγμή, και θα δεχθούμε ευχαρίστως οποιαδήποτε κριτική από οποιονδήποτε», είπε.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι έστειλε επιστολή στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, προτείνοντάς του να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη, αλλά και να παραστεί στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Αυτές οι συναντήσεις μπορούν να προετοιμάσουν το έδαφοε για μια Σύνοδο Κορυφής σε επίπεδο ηγετών, στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης, προκειμένου να καταλήξουμε σε συνεννόηση σχετικά με τις αμοιβαίες ανησυχίες μας για την ασφάλεια. Ως επικεφαλής διπλωμάτες για τα έθνη μας, έχουμε ευθύνη να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να πετύχει η διπλωματία», τόνισε.

Ωστόσο, εκτίμασε ότι η Ρωσία πιθανότατα θα απαντήσει με την ρητορική ότι οι ΗΠΑ «πυροδοτούν την υστερία».

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για αθέτηση της Συμφωνίας του Μινσκ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι η ουκρανική κυβέρνηση δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της βάσει της Συμφωνίας του Μινσκ και οι προσπάθειες να κατηγορηθεί η Ρωσία είναι «μάταιες και αβάσιμες».

«Σκεφτόμαστε ολοένα και περισσότερο ότι η εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ δεν είναι κάτι που είναι στα σχέδια των Ουκρανών γειτόνων μας», είπε ο Σεργκέι Βερσίνιν. «Επτά χρόνια αργότερα, είναι σαφές ότι καμία από τις διατάξεις της δέσμης μέτρων δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως από την Ουκρανία, ξεκινώντας από την πρώτη – την κατάπαυση του πυρός».

Ο Βερσίνιν αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία δεν τηρούσε τις δικές της υποχρεώσεις, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «καμία απολύτως βάση για κάτι τέτοιο», δεδομένου ότι δεν αναφέρεται η Ρωσία στο κείμενο της συμφωνίας.

«Οι προσπάθειες να κατηγορηθεί η Ρωσία είναι μάταιες και αβάσιμες. Και αυτό μόνο κρύβει τον στόχο της μετατόπισης της ευθύνης από την Ουκρανία. Πρέπει να πω ότι είμαστε πολύ απογοητευμένοι από τη... θέση των δυτικών συναδέλφων μας που προσπαθούν να μην δουν προφανή πράγματα», είπε ο Βερσίνιν.

Ο Ρώσος εκπρόσωπος, ο οποίος ήταν ο πρώτος ομιλητής στη συνεδρίαση, είπε στους άλλους επόμενους ομιλητές να μην κάνουν τη συνάντηση «τσίρκο» και να μην παρουσιάσουν «αβάσιμες κατηγορίες που έλεγαν ότι η Ρωσία φέρεται ότι επρόκειτο να επιτεθεί στην Ουκρανία».

«Έχουμε ξεκαθαρίσει τα πάντα και έχουμε εξηγήσει τα πάντα. Και η ανακοινωθείσα ημερομηνία αυτής της λεγόμενης εισβολής είναι πίσω μας, επομένως… η συμβουλή μου προς εσάς είναι να μην παρουσιάζεστε σε μια αβάσιμη κατάσταση», είπε ο Βερσίνιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ