ΚΟΣΜΟΣ

Με «στρατιωτικοτεχνικά» μέτρα προειδοποιεί η Ρωσία τις ΗΠΑ αλλά αρνείται την εισβολή στην Ουκρανία

Με «στρατιωτικοτεχνικά» μέτρα προειδοποιεί η Ρωσία τις ΗΠΑ αλλά αρνείται την εισβολή στην Ουκρανία
«Οι ισχυρισμοί περί "ρωσικής ευθύνης για την κλιμάκωση" δεν μπορεί να αξιολογηθούν διαφορετικά, παρά σαν απόπειρα να ασκηθούν πιέσεις και να υποτιμηθούν οι προτάσεις τις Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας» απαντά η Μόσχα AP Photo/Vadim Ghirda (Φωτ. αρχείου)

Με μέτρα «στρατιωτικοτεχνικού χαρακτήρα» προειδοποιεί η Μόσχα την Ουάσινγκτον, στην γραπτή απάντηση που δίνει η Ρωσία στις προτάσεις των ΗΠΑ, για τα ζητήματα ασφαλείας που εγείρει το Κρεμλίνο. Παράλληλα απορρίπτει ότι «κατέλαβε την Κριμαία», τονίζοντας ότι «το 2014 στο Κίεβο έγινε κρατικό πραξικόπημα» και πως το ζήτημα της Κριμαίας έχει κλείσει.

Η Μόσχα εκτιμά ότι η Ουάσινγκτον δεν έδωσε «εποικοδομητικές απαντήσεις» στις προτάσεις για εγγυήσεις ασφαλείας και δηλώνει ότι ενδέχεται να ληφθούν «στρατιωτικοτεχνικά μέτρα» ως απάντηση, αναφέρει η γραπτή απάντηση της Ρωσίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με αναφορές του πρακτορείου ειδήσεων Interfax.

«Δηλώνουμε ότι η αμερικανική πλευρά δεν έδωσε εποικοδομητική απάντηση στα βασικά στοιχεία του σχεδίου συνθήκης με τις Ηνωμένες Πολιτείες που ετοίμασε η ρωσική πλευρά για τις εγγυήσεις ασφαλείας», ανέφερε η Μόσχα στο έγγραφο, αναφέρει το Interfax.

«Στην απουσία ετοιμότητας από την αμερικανική πλευρά -και τους συμμάχους της- να συμφωνήσει σε σταθερές, νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για την διασφάλιση της ασφάλειάς μας, η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει, μεταξύ άλλων με την εφαρμογή μέτρων στρατιωτικού-τεχνικού χαρακτήρα», λέει το έγγραφο.

Στη γραπτή απάντηση 11 σελίδων, επισημαίνεται ότι όχι μόνο δεν υφίσταται καμία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά ούτε σχεδιάζεται.

«Καμία ‘ρωσική εισβολή’ στην Ουκρανία, για την οποία μιλούν από το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους σε επίσημο επίπεδο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, δεν υφίσταται και δεν σχεδιάζεται, ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί περί "ευθύνης της Ρωσίας για την κλιμάκωση" δεν μπορεί να αξιολογηθούν διαφορετικά, παρά σαν απόπειρα να ασκηθούν πιέσεις και να υποτιμηθούν οι προτάσεις τις Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας», αναφέρεται στο κείμενο.

Η Μόσχα στην απάντηση της γράφει ότι «η αναφορά στο πλαίσιο αυτό στις δεσμεύσεις της Ρωσίας ως προς το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 δεν έχει καμία σχέση με την ενδοουκρανική διένεξη και δεν επεκτείνεται στις δεσμεύσεις, που υπήρξαν αποτέλεσμα εσωτερικών παραγόντων», όπως και ότι «η απώλεια της εδαφικής ακεραιότητας από το ουκρανικό κράτος, είναι αποτέλεσμα ενδογενών εξελίξεων».

Απορρίπτει επίσης τις κατηγορίες που διατυπώνονται κατά της Ρωσίας στην αμερικανική απάντηση (σ.σ. στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας) ότι «κατέλαβε την Κριμαία», τονίζοντας ότι «το 2014 στο Κίεβο έγινε κρατικό πραξικόπημα» και πως το ζήτημα της Κριμαίας έχει κλείσει.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της δυνητικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα δηλώνει στην απάντηση της ότι «σε περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα δημιουργηθεί μια πραγματική απειλή, βάσει της οποίας το Κίεβο θα επιχειρήσει με στρατιωτικά μέσα να πάρει πίσω την Κριμαία, να εμπλέξει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, με βάση το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, σε μια απευθείας ένοπλη σύγκρουση με την Ρωσία με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται».

Η Μόσχα προτείνει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία τα εξής βήματα: να αναγκασθεί το Κίεβο να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων, να διακοπούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, να αποσυρθούν όλοι οι δυτικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές, να μην συμμετέχουν οι χώρες του ΝΑΤΟ σε κοινές ασκήσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, και να αποσυρθούν εκτός του ουκρανικού εδάφους όλα τα ξένα όπλα που είχαν προηγουμένως παραδοθεί στο Κίεβο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ