ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: Ρωσική επίδειξη πυρηνικής ισχύος εν μέσω εκρήξεων στο Ντονμπάς

Ουκρανική κρίση: Ρωσική επίδειξη πυρηνικής ισχύος εν μέσω εκρήξεων στο Ντονμπάς
Ουκρανός στρατιώτης μπροστά σε κτήριο που χτυπήθηκε από οβίδα όλμου σε χωριό κοντά στη γραμμή επαφής AP Photo/Vadim Ghirda

Δημοσιεύτηκε:

Τη στρατηγική ισχύ της Ρωσίας προβάλλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν... «υπενθυμίζοντας» προς πάσα κατεύθυνση ότι η χώρα του αποτελεί στρατιωτική και πυρηνική υπερδύναμη, ενόσω η Ευρώπη δείχνει να έρχεται όλο και πιο κοντά στο χείλος ενός καταστροφικού πολέμου. Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καλεί από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου τη Δύση να σταματήσει την «πολιτική κατευνασμού» έναντι της Ρωσίας, ενώ σε συνέντευξή του στο CNNi τονίζει πως πρέπει να δημοσιοποιηθεί άμεσα η λίστα των κυρώσεων, πριν από μία πιθανή εισβολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως εκφράστηκε διά στόματος του ίδιου του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, θεωρούν πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πλέον λάβει την τελική απόφαση να εισβάλει στο έδαφος της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, εξ ου και φέρεται, κατά τη Δύση, να υποδαυλίζει την ένταση στο Ντονμπάς.

Η κατάσταση στο Ντονμπάς παραπέμπει σε ωρολογιακή βόμβα που κινδυνεύει να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις με πυρά όλμων και πυροβολικού.

Εκρήξεις ακούστηκαν ξανά στο Ντονέτσκ αργά το βράδυ του Σαββάτου, βάσει των όσων μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters. Δεν ήταν σαφής η αιτία, ούτε και υπήρξε άμεσα κάποια ανακοίνωση εκ μέρους του ουκρανικού στρατού ή των αυτονομιστών.

Οι παρατηρητές του Οργανσμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατέγραψαν σήμερα σχεδόν 2.000 παραβιάσεις της εκεχειρίας στο Ντονμπάς, ενώ χθες καταγράφηκαν περισσότερες από 1.400 εκρήξεις. Δύο Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί το τελευταίο 24ωρο, ενώ ο ΟΑΣΕ επιβεβαίωσε σήμερα και το θάνατο ενός αμάχου σε ελεγχόμενη από την ουκρανική κυβέρνηση περιοχή του Ντονέτσκ.

Παράλληλα, κατά τον ουκρανικό στρατό μισθοφόροι έχουν φθάσει στα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών για επιχειρήσεις προβοκάτσιας με τη συνεργασία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Οι αυτονομιστές από πλευράς τους ισχυρίζονται ότι τις τελευταίες ώρες οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τρία χωριά.

Την ίδια στιγμή, ξεκίνησε η απομάκρυνση αμάχων από τις αυτοανακηρυχθείσες «λαϊκές δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, ενώ ταυτόχρονα κηρύχθηκε γενική επιστράτευση -κινήσεις που καθιστούν ακόμη πιο πολεμικό το κλίμα, ενόσω η Ρωσία κατηγορείται από τη Δύση ότι αναζητά πρόσχημα για εισβολή.

Την ανησυχία για τις πιθανές κινήσεις του Κρεμλίνου εντείνει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι αρμόδια ρωσική ανακριτική επιτροπή ξεκίνησε «έρευνα» σχετικά με αναφορές ρωσικών μέσων ενημέρωσης ότι ουκρανικό βλήμα έπληξε την περιοχή Ροστόφ της Ρωσίας, περίπου ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα -γεγονός που αρνείται το Κίεβο. Στο Ροστόφ μετακινούνται οι άμαχοι από Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, με τον ίδιο τον Πούτιν να έχει δώσει εντολή για οικονομική στήριξη των «προσφύγων».

Ρωσική επίδειξη στρατηγικής ισχύος

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέβλεψε σήμερα από το κέντρο επιχειρήσεων του Κρεμλίνου, μαζί με τον σύμμαχό του Αλεξάντερ Λουκασένκο, στρατιωτικές ασκήσεις ετοιμότητας του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου.

Η «πρόβα πολέμου», που έλαβε χώρα περίπου 112 χιλιόμετρα βόρεια της Ουκρανίας, συμπεριέλαβε την εκτόξευση των υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal και Tsirkon που μπορούν να διαφύγουν των αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας, καθώς και πτήσεις του στρατηγικού βομβαρδιστικού Tupolev.

Η Ρωσία έπληξε με πυραύλους που έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών θαλάσσιους και χερσαίους στόχους, στο πλαίσιο των ασκήσεων «Allied Resolve 2022», που ήλθαν μόλις λίγες ώρες αφότου ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ανοιχτά πως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν στοιχεία πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποφασίσει να κινηθεί στρατιωτικά -και μάλιστα στόχος αποτελεί και η ίδια η ουκρανική πρωτεύουσα.

Από πλευράς του το Κρεμλίνο, επισήμως αναφέρει ότι οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Λευκορωσία -στο έδαφος της οποίας έχει συγκεντρώσει δύναμη άνω των 30.000 ανδρών που παραμένει άγνωστο εάν θα αποχωρήσει μετά τη λήξη των ασκήσεων- εντάσσονται σε τακτική διαδικασία εκπαίδευσης, και διαψεύδει ότι συνιστούν ένδειξη κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης.

Ζελένσκι στο CNNi: Πείτε μας ποιες θα είναι οι κυρώσεις

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNNi και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, περιέγραψε την κρισιμότητα της κατάστασης τονίζοντας πως «ένας βομβαρδισμός, ένας πυροβολισμός μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο», και ζήτησε να δημοσιοποιηθεί άμεσα η λίστα των κυρώσεων με τις οποίες απειλεί τη Δύση η Ρωσία.

«Δεν χρειαζόμαστε τις κυρώσεις σας αφότου θα έχει γίνει ένας βομβαρδισμός και αφότου θα έχουμε δεχθεί πυρά ή δεν θα έχουμε πλέον σύνορα ή οικονομία. Γιατί να χρειαστούμε τις κυρώσεις τότε;» δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «εάν δεν μπορείτε καν να δημοσιοποιήσετε τι θα συμβεί σε ποιον εάν ξεκινήσει πόλεμος, αμφιβάλλω εάν θα γίνει καν [εννοεί η επιβολή κυρώσεων] αφότου συμβεί».

Απαντώντας στις ερωτήσεις της Κριστιάν Αμανπούρ, ο Ζελένσκι δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και να λάβει μέρος σε συνομιλίες «σε οποιοδήποτε σχήμα». «Δεν ξέρω τι θέλει. Γι 'αυτό προτείνω να συναντηθούμε» απαντήσεις ερωτηθείς εάν γνωρίζει τις προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ως προς τη στάση των Δυτικών υποστηρικτών της Ουκρανίας, ο ίδιος εμφανίστηκε ενοχλημένος, λέγοντας πως «μας λένε συνεχώς ότι οι πόρτες είναι ανοιχτές, αλλά δεν μας λένε αν υπάρχουν κράτη-μέλη που δεν μας θέλουν». Και όσο υπάρχει «σιωπή» επ' αυτού, «δεν θα υπάρχει ηρεμία στα ανατολικά της Ευρώπης», προειδοποίησε.

Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά με τις κατηγορίες για επίθεση του ουκρανικού στρατού με πυρά όλμου στο Ροστόφ, ο ίδιος έκανε λόγο για «ψέματα» και προσέθεσε ότι «ο ουκρανικός στρατός είναι πιο 'ενήλικος' από άλλους» και δεν αντιδρά σε προκλήσεις, καθώς γνωρίζει ότι ο κίνδυνος του πολέμου είναι μεγάλος.

Τόσο η διακυβέρνηση Μπάιντεν, όσο και ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοί της, έχουν πιέσει τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να περιορίσει τη στρατιωτική αντίδραση έναντι παραβιάσεων της εκεχειρίας προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ανάφλεξης με εισβολή του ρωσικού στρατού.

Ο ίδιος ο Ζελένκσι δήλωσε, είχε δηλώσει λίγο πριν μεταβεί στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ότι χώρα του δεν θα απαντήσει σε προκλήσεις των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία και θα αγωνιστεί για να εδραιωθεί η ειρήνη μέσω της διπλωματίας.

Για «πολιτική κατευνασμού» μιλά ο Ουκρανός πρόεδρος

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθύνθηκε στη Δύση από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια ζητώντας να επιβληθούν άμεσα κυρώσεις κατά της Ρωσίας, «και όχι αφότου έχουν ξεκινήσει βομβαρδισμοί», καλώντας επίσης το ΝΑΤΟ να δώσει το ΝΑΤΟ σαφή απάντηση στην πρώην σοβιετική δημοκρατία ως προς την προοπτική ένταξής της στις συμμαχικές δομές -και στο μεσοδιάστημα να της δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Ζελένσκι στηλίτευσε τη στάση της Δύσης στα οκτώ χρόνια που μετρά η σύγκρουση στο Ντονμπάς, μιλώντας για πολιτική κατευνασμού έναντι της Ρωσίας που πρέπει να σταματήσει, και ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να επέλθει με τη Ρωσία που δεν θα περιλαμβάνει τη χώρα του.

«Είναι σημαντικό για όλους τους εταίρους και φίλους να μην συμφωνήσουν σε τίποτα πίσω από την πλάτη μας» τόνισε ο Ζελένκσι, προσθέτοντας: «Δεν πανικοβαλλόμαστε. Είμαστε πολύ συνεπείς στο ότι δεν απαντάμε σε προκλήσεις».

Ακόμη, τόνισε πως το μόνο που κάνουν οι καθημερινές διακηρύξεις περί επικείμενης εισβολής είναι να καταστρέφουν την ουκρανική οικονομία.

«Θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας, με ή χωρίς την στήριξη εταίρων» υπογράμμισε ο Βολοντίμρι Ζελένσκι και κάλεσε τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το ΝΑΤΟ «να είναι ειλικρινείς» ως προς τις προθέσεις τους σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη ένταξη της χώρας του.

Από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε «ξεπερασμένο» το σύστημα ασφαλείας στην Ευρώπη και μίλησε για την ανάγκη «να οικοδομήσουμε ένα νέο σύστημα, πριν βρεθούμε πάλι με εκατομμύρια νεκρούς».

«Δεν υπάρχει πλέον 'αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μου' και η απειλή δεν αφορά την Ουκρανία, αλλά την Ευρώπη», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ