ΚΟΣΜΟΣ

Πυρά δέχθηκαν πολιτικοί και ξένοι δημοσιογράφοι στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας

Πυρά δέχθηκαν πολιτικοί και ξένοι δημοσιογράφοι στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας
Συντρίμμια από όχημα που εξερράγη στο Ντονέτσκ με τους φιλορώσους αυτονομιστές να καταγγέλλουν επίθεση εκ μέρους του ουκρανικού στρατού, ο οποίος διαψεύδει μιλώντας για σκηνοθετημένη ενέργεια, 18 Φεβρουαρίου 2022 Russian Defense Ministry Press Service via AP

Πυρά πυροβολικού δέχθηκαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του ουκρανικού στρατού, καθώς και δημοσιογράφοι διεθνών μέσων ενημέρωσης, σε δύο διαφορετικά περιστατικά κατά τη διάρκεια περιοδείας τους στη γραμμή επαφής της οκταετούς σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία. Στο Ντονμπάς είναι ορατός ο κίνδυνος ανάφλεξης με τους φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό να αλληλοκατηγορούνται για κλιμάκωση, και τη Δύση να κατηγορεί τη Ρωσία ότι δυναμιτίζει την ένταση αναζητώντας πρόσχημα εισβολής στο ουκρανικό έδαφος.

Στο πρώτο επεισόδιο, στρατιωτικοί αξιωματούχοι και οι δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν σε καταφύγιο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Associated Press που συμμετέχει στην αποστολή. Έτερος δημοσιογράφος του βρετανικού Guardian μετέδωσε πως αναζήτησαν καταφύγιο σε ένα υπόγειο, και ουδείς τραυματίστηκε. Στο σημείο βρισκόταν και συνεργείο του CNNi, που μετέδωσε ότι τουλάχιστον δέκα βλήματα όλμου προσγειώθηκαν σε απόσταση λίγων μέτρων από την ομάδα.

Η επίθεση σημειώθηκε ενώ επισκέπτονταν το Νοβολογκάνσκε, βόρεια της ελεγχόμενης από τους αυτονομιστές πόλης Χορλίβκα.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) μετέδωσε επίσης πως στην ίδια περιοχή δέχθηκε επίθεση και ομάδα πολιτικών, ανάμεσά τους ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Ντένις Μονασίρκσι.

Οι οβίδες εξερράγησαν τη στιγμή που ο Μοναστίρσκι έφευγε από τις τάφρους που χωρίζουν τις ουκρανικές δυνάμεις από τους αυτονομιστές, αφού προηγουμένως παραχώρησε συνέντευξη στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι και οι αξιωματούχοι αποχώρησαν λίγο μετά.

Αξιωματούχοι του ουκρανικού στρατού συνόδευσαν σήμερα δημοσιογράφους διεθνών μέσων ενημέρωσης σε αρκετές τοποθεσίες που έχουν δεχθεί επίθεση από τους αυτονομιστές τις τελευταίες τρεις ημέρες, περιλαμβανομένου του νηπιαγωγείου που χτυπήθηκε την Πέμπτη από βλήμα όλμου, με συνέπεια να τραυματιστούν τρία άτομα.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε εν τω μεταξύ, σήμερα, Σάββατο, ότι μισθοφόροι έχουν φθάσει στην υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών ανατολική Ουκρανία για να πραγματοποιήσουν προβοκάτσιες με τη συνεργασία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

«Ο στόχος αυτών των προκλήσεων θα είναι φυσικά να κατηγορηθεί η Ουκρανία για περαιτέρω κλιμάκωση» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο στρατός.

Δύο Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί στο Ντονμπάς

Στο Ντονμπάς η κατάσταση έχει κλιμακωθεί δραματικά, με τους αυτονομιστές να διατείνονται πως ο ουκρανικός στρατός ετοιμάζει μεγάλης κλίμακας επίθεση και να ζητούν την απομάκρυνση των αμάχων προς τη Ρωσία, κηρύσσοντας παράλληλα γενική επιστράτευση.

Την ίδια στιγμή, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς σήμερα, Σάββατο. Δεκάδες είναι τα περιστατικά παραβίασης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός εκ μέρους των αυτονομιστών τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το Κίεβο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής 70 παραβιάσεις, στις 60 εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν «όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ». Ως αποτέλεσμα, δύο Ουκρανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν θανάσιμα και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν.

Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, κατηγόρησαν εξίσου τον ουκρανικό στρατό για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με τις αρχές του Λουχάνσκ, τις τελευταίες 24 ώρες οι Ουκρανοί στρατιώτες παραβίασαν 31 φορές την εκεχειρία και βομβάρδισαν 16 οικισμούς.

Τόσο η διακυβέρνηση Μπάιντεν, όσο και ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοί της, έχουν πιέσει τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να περιορίσει τη στρατιωτική αντίδραση έναντι παραβιάσεων της εκεχειρίας προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ανάφλεξης με εισβολή του ρωσικού στρατού.

Ο ίδιος ο Ζελένκσι δήλωσε, λίγο πριν μεταβεί στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ότι χώρα του δεν θα απαντήσει σε προκλήσεις στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, το Ντονμπάς, και θα αγωνιστεί για να εδραιωθεί η ειρήνη μέσω της διπλωματίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ