ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Βραδυφλεγής βόμβα το Ντονμπάς - Σε πυροσβεστικό ρόλο ο Μακρόν μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι

Ουκρανία: Βραδυφλεγής βόμβα το Ντονμπάς - Σε πυροσβεστικό ρόλο ο Μακρόν μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι
Άμαχοι από τις αυτοανακηρυχθείσες «λαϊκές δημοκρατές» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ επιβιβάζονται σε τρένα με κατεύθυνση το Ροστόφ της Ρωσίας AP Photo

Νέα διαμεσολαβητική προσπάθεια στο μέτωπο της ουκρανικής κρίσης ανέλαβε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, συνομιλώντας τηλεφωνικά με τους Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς εντείνονται οι φόβοι ανάφλεξης στην οκταετή σύγκρουση του Ντονμπάς που μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη στην Ουκρανία. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, και επανέλαβε σήμερα μιλώντας στο CNNi ο επικεφαλής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, θεωρούν πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πλέον λάβει την τελική απόφαση να εισβάλει στο έδαφος της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Eξ ου και όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται αυτή τη στιγμή στο να σβήσει η φλόγα που έχει ανάψει στο Ντονμπάς, όπου οι αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις με πυρά όλμων και πυροβολικού, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει το πρόσχημα για να ξεκινήσει μία γενικευμένη συρραξη.

Για το ποιος ευθύνεται για την κλιμάκωση της έντασης διαφώνησαν κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία και οι Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Γάλλο πρόεδρο να επιρρίπτει την ευθύνη στους φιλορώσους αυτονομιστές και τον Ρώσο ομόλογό του στον ουκρανικό στρατό, σύμφωνα με πηγή της γαλλικής προεδρίας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Κατά τη συνομιλία συμφωνήθηκε, πάντως, να συγκληθεί τη Δευτέρα η Τριμερής Ομάδα Επαφής, στην οποία μετέχουν Ρωσία, Ουκρανία και ΟΑΣΕ, ενώ στο πεδίο της διπλωματίας επίκεινται επαφές του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τους ομολόγους του ΗΠΑ και Γαλλίας, Άντονι Μπλίνκεν και Ζαν-Ιβ Λεντριάν, αντίστοιχα.

Προς συντονισμό κινήσεων, κατόπιν της νέας συνομιλίας του με τους Πούτιν και Ζελένσκι διαδοχικά, ο Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται επίσης να έχει εντός των προσεχών ωρών τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ενώ πιθανώς θα συνομιλήσει και με τους Μπόρις Τζόνσον και Μάριο Ντράγκι, καθώς και «άλλους στενούς εταίρους», βάσει ανακοίνωσης του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Άμαχοι απομακρύνονται από τις αυτοανακηρυχθείσες «λαϊκές δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, ενώ ταυτόχρονα έχει κηρυχθεί γενική επιστράτευση -κινήσεις που καθιστούν ακόμη πιο πολεμικό το κλίμα, ενόσω η Ρωσία κατηγορείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία ότι αναζητά πρόσχημα για εισβολή.

Πούτιν κατηγορεί Κίεβο για κλιμάκωση

Στην τηλεφωνική συνομιλία του με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέδωσε την αναζωπύρωση στο Ντονμπάς σε προκλήσεις του ουκρανικού στρατού, εκφράζοντας την «ανησυχία» του για την κλιμάκωση κατά μήκος της γραμμής επαφής στην ανατολική Ουκρανία.

«Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι ο λόγος της κλιμάκωσης είναι οι προκλήσεις των ουκρανικών δυνάμεων» αναφέρει το Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν μετέφερε στον Γάλλο πρόεδρο ότι χώρες του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να εξοπλίζουν την Ουκρανία με σύγχρονα όπλα, γεγονός που την ωθεί να κινηθεί στρατιωτικά.

«Αυτό καταλήγει στο ότι οι πολίτες στο Ντονμπάς υποφέρουν, και χρειάζεται να απομακρύνονται προς τη Ρωσία για να προστατευθούν από την αυξανόμενη βία» δήλωσε, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν -ο οποίος και εμμένει σταθερά στους εμπρηστικούς ισχυρισμούς περί «γενοκτονίας» στο Ντονμπάς.

Στην ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας προστίθεται, πάντως, πως Μακρόν και Πούτιν «πιστεύουν είναι σημαντικό να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεσης λύσης μέσω της διπλωματίας».

Από την πλευρά της γαλλικής προεδρίας αναφέρθηκε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να βρεθεί διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση και να επιτευχθεί σύντομα κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Προσεχώς συνάντηση Λαβρόφ και Λεντριάν

Στην ανακοίνωση του Ελιζέ επισημαίνεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν εντός των επόμενων ημερών και «θα εργαστούν προς την κατεύθυνση της πιθανής διεξαγωγής μίας διάσκεψης σε ανώτατο επίπεδο με τη Ρωσία, την Ουκρανία και συμμάχους ώστε να εγκατασταθεί μία νέα τάξη ασφαλείας στη Ευρώπη».

Θα προηγηθεί τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία των Σεργκέι Λαβρόφ και Ζαν-Ιβ Λεντριάν, όπως επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Σε κατάπαυση του πυρός καλεί ο Ζελένσκι

Ως προς την επικοινωνία του Εμανουέλ Μακρόν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε πως ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για την κατάσταση επί του πεδίου στο Ντονμπάς και τις προκλήσεις των φιλορώσων, καλώντας παράλληλα ο ίδιος σε κατάπαυση του πυρός.

Ο Ζελένσκι επισήμανε ότι τάσσεται υπέρ της εντατικοποίησης της ειρηνευτικής διαδικασίας και δεσμεύτηκε εκ νέου ότι ότι ο ουκρανικός στρατός δεν θα απαντήσει στις προκλήσεις των αυτονομιστών.

«Σε συνέχεια της χθεσινής συνομιλίας, πληροφόρησα τον Εμανουέλ Μακρόν για την παρούσα κατάσταση ασφαλείας και για τους νέους προκλητικούς βομβαρδισμούς. Είμαστε υπέρ της εντατικοποίησης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Υποστηρίζουμε την άμεση σύγκληση της Τριμερούς Ομάδας Επαφής και την άμεση καθιέρωση καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός» ανέφερε ο Ζελένσκι σε μήνυμά του στο Twitter.

Τόσο η διακυβέρνηση Μπάιντεν, όσο και ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοί της, έχουν πιέσει τον Ουκρανό πρόεδρο να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να περιορίσει τη στρατιωτική αντίδραση έναντι παραβιάσεων της εκεχειρίας προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ανάφλεξης με εισβολή του ρωσικού στρατού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ