ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία - LIVE: Διάγγελμα Πούτιν για την ανεξαρτησία του Ντονμπάς

Ουκρανία - LIVE: Διάγγελμα Πούτιν για την ανεξαρτησία του Ντονμπάς
Η Δύση διακρίνει πως η Ρωσία ακολουθεί κατά γράμμα το «σενάριο»: Ο στρατός είναι έτοιμος, καταγγέλλονται ουκρανικές προκλήσεις και έχουν έλθει οι εκκλήσεις για βοήθεια από τους αυτονομιστές του Ντονμπάς... Screen Grab / Russia Today

Υπό τον ήχο νέων εκρήξεων στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, απευθύνει αυτή την ώρα  τηλεοπτικό διάγγελμα κατά το οποίο θα ανακοινώσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας -κίνηση που έρχεται πιθανώς ως προοίμιο εισβολής.

Στο μακροσκελές και διανθισμένο με ιστορικές αναφορές από την Ιστορική Ρωσία και τη Σοβιετική Ένωση διάγγελμα του ο πρόεδρος Πούτιν προσπάθησε να αποδομήσει την Ουκρανία ιστορικά, πολιτικά, οικονομικά, υποβάθμισε την κρατική υπόστασή της και την αποκάλεσε «μαριονέτα» της Δύσης.

Το Κρεμλίνο γνωστοποίησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε ήδη τηλεφωνικά τους Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς ότι επίκειται να υπογράψει άμεσα διάταγμα αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία των δύο περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Αξιωματούχοι του Κρεμλίνου επιβεβαίωσαν ότι η Μόσχα θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Tην ίδια στιγμή, στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ο επικεφαλής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, ο Αμερικανός επιτελάρχης, Μαρκ Μίλεϊ, καθώς και ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, εισήλθαν στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου λίγη ώρα αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωνε ότι επίκειται η απόφαση για το Ντονμπάς.

Κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά το Κίεβο, ενώ ήδη συνεδριάζει εκτάκτως το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας στην Ουκρανία υπό τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση, διά του εκπροσώπου Στεφάν Ντουζαρίτς, προς «όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα να απέχουν από κάθε μονομερή απόφαση ή δράση που θα μπορούσε να πλήξει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συγκαλείται εκτάκτως και στη Γαλλία με απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ από γερμανικής πλευράς καταδικάζονται οι κινήσεις Πούτιν με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, να έχει μεταφέρει στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο ότι η αναγνώριση των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ συνιστά παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ.

Το «σενάριο» κατά γράμμα...

Με τη Δύση να διακρίνει πως η Μόσχα ακολουθεί κατά γράμμα το «σενάριο» που οδηγεί προς εισβολή στο ουκρανικό έδαφος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε κατά την έκτακτη συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας που έλαβε χώρα νωρίτερα πως «θα λάβει σήμερα» την απόφαση περί αναγνώρισης ή μη της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία -κατόπιν ανάλογου αιτήματος των αυτονομιστών και σχετικού ψηφίσματος της κρατικής Δούμας.

«Σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι να ακούσουμε τους συναδέλφους [σ.σ. στο Συμβούλιο Ασφαλείας] και να καθορίσουμε τα περαιτέρω βήματά μας προς αυτή την κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης των ηγετών της 'λαϊκής δημοκρατίας' του Ντονέτσκ και της 'λαϊκής δημοκρατίας' του Λουχάσνκ προς τη Ρωσία για την αναγνώριση της κυριαρχίας τους, καθώς και του ψηφίσματος της Δούμας για το ίδιο ζήτημα» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Η σχετική αναφορά Πούτιν, που μεταδόθηκε ζωντανά από τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα, ακολούθησε συντονισμένο αίτημα των ηγετών των αυτονομιστών σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ προς το Κρεμλίνο για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους και στρατιωτική στήριξη εκ μέρους της Μόσχας.

Έρχεται δε τη στιγμή που τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης κατακλύζονται από μη επιβεβαιωμένες αναφορές περί ουκρανικής επιθετικότητας -ακριβώς στο «μοντέλο» που έχουν προβλέψει Δυτικοί αξιωματούχοι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα εισβολής.

«Η αναγνώριση εκ μέρους της Ρωσίας του Λουχάνσκ θα εμποδίσει την απώλεια ζωής πολιτών της 'δημοκρατίας', 300.000 εκ των οποίων είναι Ρώσοι» ανέφερε ο ηγέτης του Λουχάνσκ, Λεονίντ Πασέτσνικ, σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του που μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση πριν την έναρξη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Ρωσία έχει εκδώσει διαβατήρια για χιλιάδες κατοίκους των αυτονομιστικών θυλάκων της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να «πατήσει» στην αναγνώριση των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ για να στείλει ανοιχτά η Μόσχα στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για να τις προστατεύσει έναντι της Ουκρανίας.

Από το βήμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ήταν ξεκάθαρος: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το, 'ναι', να προχωρήσουμε στην αναγνώριση» δήλωσε.

Tην αναγνώριση ανεξάρτητου Ντονμπάς ζήτησε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού

Υπέρ της αναγνώρισης τάχθηκαν και όλοι οι υπόλοιποι παριστάμενοι, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες για την παρούσα ένταση. Παρ' όλα αυτά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως προτίθεται να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, όπως έχει προσυμφωνηθεί την Πέμπτη στη Γενεύη.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δηλώνει ότι η απόφαση πρόκειται να ληφθεί σήμερα -και ενώ επί της ουσίας ο ίδιος είχε μόλις κηρύξει «νεκρή» τη διαδικασία του Μινσκ για την επίλυση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, κατά την ανάγνωση των New York Times.

Η αναγνώριση σαφώς θα σηματοδοτούσε τον «επιθανάτιο ρόγχο» της ειρηνευτικής διαδικασίας του Μινσκ, κινδυνεύοντας να οδηγήσει σε γενικευμένη ανάφλεξη. Ήδη το σχετικό ψήφισμα της Δούμας είχε καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα, με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να έχουν καλέσει τον Πούτιν να μην προχωρήσει σε παράνομη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς.

«Η επικύρωση αυτού του ψηφίσματος θα υπονόμευε ακόμη περισσότερο την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» είχε επισημάνει σχετικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

Η Ρωσία «έτοιμη» για εισβολή

Αυτή τη στιγμή η Ουκρανία βρίσκεται περικυκλωμένη από το 75% των ρωσικών τακτικών δυνάμεων, βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ενώ παράλληλα η παραμονή των ρωσικών δυνάμεων -άνω των 30.000 στρατιωτών στο έδαφος της Λευκορωσίας δείχνει ότι θα συνεχιστεί επ' αόριστον.

Δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι όλα είναι επιχειρησιακά έτοιμα για εισβολή στο ρωσικό έδαφος εφόσον ο Πούτιν ανάψει το τελικό «πράσινο φως».

Αξιωματούχοι της διακυβέρνησης Μπάιντεν που επικαλείται το CNNi αναφέρουν πως επί του πεδίου η Ρωσία κινείται προς την προετοιμασία εισβολής, και «δεν έχει υπάρξει καμία επιβράδυνση». Τα δύο τρίτα των ταγμάτων μάχης της φέρονται να βρίσκονται εντός ακτίνας 50 χιλιομέτρων από τα σύνορα, μεταδίδει ταυτόχρονα ο βρετανικός Guardian.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ισχυρίζονται, άνευ στοιχείων και αποδείξεων, πως ο ουκρανικός στρατός σχεδιάζει επιχείρηση ανακατάληψης του Ντονμπάς -γεγονός το οποίο ο ουκρανικός στρατός διαψέυδει και η Δύση αρνείται.

Η κατάσταση στο Ντονμπάς παραπέμπει σε ωρολογιακή βόμβα που κινδυνεύει να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις με πυρά όλμων και πυροβολικού. Οι άμαχοι απομακρύνονται από τις αυτοανακηρυχθείσες «λαϊκές δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όπου και έχει κηρυχθεί γενική επιστράτευση -κινήσεις που καθιστούν ακόμη πιο πολεμικό το κλίμα, ενόσω η Ρωσία κατηγορείται από τη Δύση ότι αναζητά πρόσχημα για εισβολή.

Το συνοριακό επεισόδιο που καταγγέλθηκε δε σήμερα εκ μέρους της Ρωσίας, με αναφορές περί θανάτου Ουκρανών σαμποτέρ και πυρά κατά ρωσικού συνοριακού φυλακίου στην περιοχή του Ροστόφ -που διαψεύδεται από το Κίεβο- εκλαμβάνεται από αρκετές πλευρές ως πρόκληση που εντάσσεται στον γενικό ρωσικό σχεδιασμό εν όψει εισβολής.

Συνοψίζοντας την εικόνα, ο βετεράνος Γάλλος διπλωμάτης Ζεράρ Αρό, επισημαίνει: «Δυστυχώς φαίνεται ότι η Ρωσία έχει θέσει εφαρμογή όλα τα στοιχεία για να εξαπολύσει ένα χτύπημα κατά της Ουκρανίας: Ο στρατός είναι έτοιμος, οι υποτιθέμενες προκλήσεις έχουν διαπραχθεί, οι αναμενόμενες εκκλήσεις για βοήθεια έχουν έλθει: Το μόνο που λείπει είναι το 'πράσινο φως' από τον Πούτιν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ