ΚΟΣΜΟΣ

Στην τελική ευθεία για επίθεση: Ενισχύονται οι ρωσικές δυνάμεις σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Στην τελική ευθεία για επίθεση: Ενισχύονται οι ρωσικές δυνάμεις σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι έχει πλέον συγκεντρωθεί στα ουκρανικά σύνορα και βρίσκεται σε ετοιμότητα «σχεδόν το 100%» της δύναμης που απαιτείται για ευρείας κλίμακας εισβολή Russian Defense Ministry Press Service via AP

Δημοσιεύτηκε: 23

«Πρόσθετες ρωσικές δυνάμεις κινούνται» στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες προειδοποιούν την κυβέρνηση Ζελένσκι ότι επίκειται άμεσα μεγάλης κλίμακας επίθεση. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αποτυπώνει την κρισιμότητα των στιγμών κατηγορώντας τη Ρωσία ότι επιχειρεί «να ξαναγράψει ολόκληρη την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας», ενόσω η Δύση τελεί υπ' ατμόν και απαντά συντονισμένα με πρώτο «κύμα» κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως πρόσθετες ρωσικές δυνάμεις εισέρχονται» στο Ντονμπάς, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να δώσει στοιχεία αναφορικά με τον ακριβή αριθμό και τους σχηματισμούς στους οποίους κινούνται.

«Σαφώς πιστεύουμε ότι πρόσθετες ρωσικές δυνάμεις εισέρχονται σε αυτή την περιοχή, όχι πέραν αυτής» (σ.σ. υπονοώντας τις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές) δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, σημειώνοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται πλέον «σε βαθμό ετοιμότητας κατά τον οποίο μπορούν να επιτεθούν ανά πάσα στιγμή».

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των αυτονομιστών σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ ζήτησαν επισήμως από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στρατιωτική συνδρομή για «να αποκρούσουν την επιθετικότητα» των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, και με σκοπό επίσης να αποτραπεί η ύπαρξη θυμάτων μεταξύ των αμάχων και μια ανθρωπιστική καταστροφή, οι ηγέτες των δύο Δημοκρατιών, βάσει των άρθρων 3 και 4 των Συμφώνων Φιλίας, Συνεργασίας και Αλληλοβοήθειας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Δημοκρατιών τους, ζητούν από τον πρόεδρο της Ρωσίας να παράσχει βοήθεια στην απόκρουση της επίθεσης των ενόπλων δυνάμεων και σχηματισμών της Ουκρανίας», αναφέρεται στις γραπτές εκκλήσεις τους, σύμφωνα με τον Πεσκόφ.

Ακριβώς αυτό το αίτημα των αυτονομιστών μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν ως πρόφαση για να εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία.

«Στο 100% η ετοιμότητα των Ρώσων»

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει νωρίτερα ότι υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε σε άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο ότι έχει πλέον συγκεντρωθεί στα ουκρανικά σύνορα και βρίσκεται σε ετοιμότητα «σχεδόν το 100%» της δύναμης που απαιτείται για ευρείας κλίμακας εισβολή.

«Έχει [συγκεντρώσει] σχεδόν το 100% των δυνάμεων που περιμέναμε για να κινηθεί. Πλησιάζει το 100%» ανέφερε ο αξιωματούχος που επικαλούνται τα αμερικανικά δίκτυα, επισημαίνοντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαθέτει «πλήρες εύρος δυνατοτήτων» με στρατεύματα, βαλλιστικούς και πυραύλους κρουζ, πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, άρματα μάχης πυρομαχικά και ειδικές δυνάμεις.

Επιστράτευση και κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Ουκρανία

Η Ουκρανία κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κινητοποίησε εφέρδους και κάλεσε περί τα τρία εκατομμύρια Ουκρανών που βρίσκονται στη Ρωσία να εγκαταλείψουν τη χώρα άμεσα. Στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου δράσης, ενισχύεται και η ασφάλεια της Μαριούπολης στην ελεγχόμενη από το Κίεβο περιοχή του Ντονμπάς, όπου κατοικεί συμπαγής ελληνικός πληθυσμός που ξεπερνά τα 100.000 άτομα.

Η κυβέρνηση Ζελένσκι έλαβε σήμερα νέα ειδοποίηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον κίνδυνο άμεσης ρωσικής επίθεσης, σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές από Ουκρανούς, Αμερικανούς και Δυτικούς αξιωματούχους. Ανάλογη εκτίμηση περί κινδύνου μεγάλης εισβολής -εντός 48ώρου κατά πληροφορίες του Newsweek ή και πιο άμεσα κατ' άλλες πληροφορίες- διαθέτει και η Βρετανία.

Προώθηση ρωσικών δυνάμεων

Νωρίτερα, πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς και ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Κριστιάνις Κάρινς, δήλωσαν στο δίκτυο CNNi ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν εισέλθει ήδη στις αυτόνομες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ που αναγνώριστηκαν ως ανεξάρτητες «λαϊκές δημοκρατίες» από τη Ρωσία.

«Βάσει των τελευταίων πληροφοριών που έχω στη διάθεσή μου, ο Πούτιν κινεί πρόσθετες δυνάμεις και άρματα μάχης στα κατεχόμενα εδάφη του Ντονμπάς» δήλωσε ο Κριστιάνις Κάρινς στο CNNi.

Ερωτηθείς εάν αναφέρεται συγκεκριμένα σε είσοδο πρόσθετων ρωσικών στρατευμάτων αφότου η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, ο ίδιος απάντησε: «Ναι, κατά τις πληροφορίες που έχω στη διάθεσή μου, αυτό είναι ακριβώς που βλέπουμε». Άλλοι δύο αξιωματούχοι προσκείμενοι στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν στο CNNi πώς ρωσικά στρατεύματα πέρασαν ήδη τα σύνορα.

Πάντως, ο αξιωματούχος του Πενταγώνου που μίλησε στους δημοσιογράφους περί 100% ρωσικής ετοιμότητας για εισβολή δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει εάν πρόσθετα ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη εισέλθει στο Ντονμπάς.

Δύο κονβόι με στρατιωτικό εξοπλισμό χωρίς διακριτικά κατευθύνονται προς το Ντονέτσκ, ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους από την πλευρά των ρωσικών συνόρων, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο μαρτυρία δημοσιογράφου που βρίσκεται στην περιοχή. Το ένα κονβόι περιλαμβάνει εννέα τανκς και ένα στρατιωτικό όχημα, ενώ το δεύτερο φορτηγά και βυτιοφόρα. Παράλληλα, η γερμανική Bild μετέδωσε πως ρωσικές ειδικές δυνάμεις χωρίς σημαία και διακριτικά κινούνται προς την συνοριακή περιοχή Μαρινόφκα.

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία επιχειρεί να «ξαναγράψει ολόκληρη την παγκόσμια αρχιτεκτονικής ασφάλειας»

«Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται στη σημερινή κρίση. Ο κίνδυνος της σύγκρουσης είναι υπαρκτός. Η Ρωσία χρησιμοποιεί βία και τελεσίγραφα όχι μόνο για να επαναχαράξει τα σύνορα στην Ευρώπη, αλλά για να προσπαθήσει να ξαναγράψει ολόκληρη την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια διάσκεψης του ΝΑΤΟ.

Ο κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης στο έδαφος της Ουκρανίας έρχεται πλέον δραματικά πιο κοντά με τη διεθνή κοινότητα να βρίσκεται υπ' ατμόν εν αναμονή της επόμενης κίνησης του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η χρήση βίας και εξαναγκασμού για αλλαγή συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα» δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και κάνοντας λόγο για υπονόμευση εκ μέρους της Ρωσίας της ευρωπαϊκής τάξης ασφάλειας συγκαλεί εκτάκτως αύριο, Πέμπτη, στις 21.00 ώρα Ελλάδος Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της διά ζώσης στις Βρυξέλλες.

«Οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Παράλληλα υπονομεύουν την ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διαβάστε αναλυτικά

Δυναμιτίζοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι θα στηρίξει τις εδαφικές διεκδικήσεις των αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάντοκ στο σύνολο του Ντονμπάς -δηλαδή τις διεκδικήσεις τους και επί των τμημάτων της επαρχίας που σήμερα ελέγχονται από τον ουκρανικό στρατό.

Επί της ουσίας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις εδαφικές διεκδικήσεις των αυτονομιστών -οι οποίοι δεν ελέγχουν στην παρούσα φάση το σύνολο του Ντονμπάς- ως πρόφαση για ευρύτερης κλίμακας επιχείρηση στο ουκρανικό έδαφος.

«Αυτή είναι η αρχή μίας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» δήλωσε στο χθεσινό διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναφέροντας πως ο Ρώσος πρόεδρος στρώνει το έδαφος για να «πάει πολύ παραπέρα» από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ χωρίς να αποκλείει να στοχοθετήσει και το Κίεβο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εκτίμησε εξίσου σήμερα ως «πολύ πιθανό» το ενδεχόμενο να κινηθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν έως και για την κατάληψη του Κιέβου, σύμφωνα με την επικεφαλής διπλωματίας Λις Τρας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ακολούθως ανακοίνωσε πως «υπό το φως της ολοένα και πιο επιθετικής συμπεριφοράς της Ρωσίας» το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαθέσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Οι Λις Τρας και Άντονι Μπλίνκεν είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία προς περαιτέρω διμερή συντονισμό στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ