Συρία: Ακέραιος παρά τις ζημιές ο αρχαιολογικός χώρος της Παλμύρας
Ο αρχαιολογικός χώρος στην Παλμύρα, παρά τις σοβαρές ζημιές τις οποίες προκάλεσε το Ισλαμικό Κράτος, με την καταστροφή πολλών εμβληματικών κτιρίων, διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την ακεραιότητα και την αυθεντικότητά του.
Αυτό διαπίστωσε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων της UNESCO, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στην περιοχή, προκειμένου να κάνουν μια πρώτη εκτίμηση των καταστροφών.
Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της UNESCO, οι ειδικοί δεν πλησίασαν στα μνημεία και δεν μπόρεσαν να δουν παρά μονάχα από απόσταση τις ζημιές στο Ναό του Βήλου και την ακρόπολη των Μαμελούκων που δεσπόζει στην πόλη, καθώς είναι ακόμη σε εξέλιξη η επιχείρηση αποναρκοθέτησης της περιοχής.
Τα μέλη της αποστολής παρατήρησαν ότι το μουσείο του αρχαιολογικού χώρου έχει υποστεί "σημαντικές ζημιές". Σχεδόν όλα τα μεγάλα αγάλματα, οι σαρκοφάγοι και τα γλυπτά που δεν στάθηκε δυνατόν να φυλαχθούν, έχουν παραμορφωθεί, έχουν αποκεφαλιστεί ή έχουν σφυροκοπηθεί. "Τα περισσότερα από τα κομμάτια τους κείτονται ακόμη στο έδαφος", αναφέρεται στην έκθεσή τους.
"Η Unesco θα εργαστεί με όλες τις πλευρές προκειμένου να ληφθούν κατεπειγόντως μέτρα για να σωθεί η αρχαία πόλη”, προστίθεται.
Επικεφαλής της αποστολής ήταν η διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς Μέχτιλντ Ρέσλερ. Οι ειδικοί "επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο, ιδίως τη μεγάλη κιονοστοιχία και εξέτασαν την Αψίδα του Θριάμβου, την Αγορά και τα κονιορτοποιημένα ερείπια του Ναού του Βάαλ Σαμίν", συνεχίζει η ανακοίνωση.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πλήρης έκθεση της Unesco για την Παλμύρα θα παρουσιαστεί στην 40ή συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Κωνσταντινούπολη. Έναν μήνα νωρίτερα, στις 2 και 3 Ιουνίου, θα φιλοξενηθεί στο Βερολίνο ένα διεθνές συνέδριο ειδικών με θέμα τη διαφύλαξη των συριακών αρχαιολογικών χώρων και θησαυρών.
SPONSORED
Ζελένσκι: Η Μόσχα δεν σέβεται την εκεχειρία - Πάνω από 16.000 παραβιάσεις σε 24 ώρες
23:03
Γεωργιάδης: Ασθενεί με χανταϊό ο Έλληνας που επαναπατρίζεται - Δεν κινδυνεύουμε με εξάπλωση
22:51
Στο νοσοκομείο εσπευσμένα 4χρονος που κατάπιε μπαταρία στο Αγρίνιο
22:43
Σε νοσοκομείο η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Ιρανή Μοχαμαντί μετά από επιδείνωση της υγείας της
22:30