ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επικοινωνία Ερντογάν με Λουκασένκο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επικοινωνία Ερντογάν με Λουκασένκο
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP Photo/Ebrahim Noroozi

Το γραφείο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε νωρίς το πρωί της Τρίτης, ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο για να συζητήσουν τις εξελίξεις σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στις οποίες δεν σημειώθηκε πρόοδος, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί και πότε θα γίνει νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, ο Ερντογάν δήλωσε στον Λουκασένκο ότι η Τουρκία θα εξακολουθήσει να καταβάλλει προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου και την αποκατάσταση της ειρήνης.

Tη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος είχε επισημάνει ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει τους δεσμούς που έχει με τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας, κατά την οποία κυριάρχησε το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τις πρόνοιες της Συνθήκης του Μοντρέ για τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαραδανελίων.

«Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την αρμοδιότητα που δίνει στη χώρα μας η Συνθήκη του Μοντρέ σχετικά με την κίνηση των πλοίων στα Στενά, με τρόπο που θα αποτρέψει την κλιμάκωση της κρίσης. Όπως λέγαμε πάντα, είμαστε υπέρ του σεβασμού της κυριαρχίας, της πολιτικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Θεωρούμε απαράδεκτη την επίθεση της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος και εκτιμούμε τον αγώνα της κυβέρνησης και του λαού της Ουκρανίας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

LIVE BLOG - Ουκρανία: Μεγάλο στρατιωτικό κομβόι προς το Κίεβο, επιθέσεις στο Χάρκοβο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ