ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Νέο γύρο συνομιλιών την Τετάρτη ανακοίνωσε η Μόσχα, δεν έχει επιβεβαιώσει το Κίεβο

Πόλεμος Ουκρανία: Νέο γύρο συνομιλιών την Τετάρτη ανακοίνωσε η Μόσχα, δεν έχει επιβεβαιώσει το Κίεβο
(AP Photo/Vadim Ghirda)

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 1 Μαρτίου, 15:47:38

Αύριο, Τετάρτη 2 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο Ρώσο αξιωματούχο. Ωστόσο, από την ουκρανική πλευρά προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν, όπως είχε προαναγγελθεί, καθώς συνεχίζεται με μεγαλύτερη σφοδρότητα ο αιματηρός βομβαρδισμός ουκρανικών πόλεων.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNNi ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις ώστε να καταστούν δυνατές ουσιαστικές συνομιλίες για την κατάπαυση πυρός.

Ουκρανός ΥΠΕΞ: «Δεν θα δεχθούμε τελεσίγραφα»

Η Ουκρανία αναλύει τα αποτελέσματα των χθεσινών συνομιλιών με την Ρωσία και διαμορφώνει την θέση της για τον επόμενο γύρο των συνομιλιών, ωστόσο δεν προτίθεται να δεχθεί οποιαδήποτε τελεσίγραφα του Κρεμλίνου, δήλωσε σήμερα κατά την διάρκεια on-line ενημέρωσης ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Αυτή τη στιγμή, αναλύουμε τα όσα συνέβησαν χθες, τα ζητήματα που έθεσαν. Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί πλήρως με όλες τις παραμικρές λεπτομέρειες για τις συνομιλίες που είχαμε χθες. Θα προσδιορίσουμε την στάση μας και τότε, θα ετοιμαστούμε, σε περίπτωση που είναι αναγκαίο, για την νέα συνάντηση» δήλωσε ο Κουλέμπα.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, η ουκρανική πλευρά θεωρεί ότι μια τέτοια συνάντηση πρέπει να γίνει, επειδή η Ουκρανία πιστεύει στη διπλωματία και είναι έτοιμη για τη διπλωματική επίλυση της στρατιωτικής διένεξης.

Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας υπογράμμισε ότι δεν θα δεχθεί κανένα τελεσίγραφο.

«Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πάμε στις συνομιλίες, αν η Ρωσική Ομοσπονδία σχεδιάζει να ανακοινώσει σ’ αυτές τα δικά της τελεσίγραφα. Οι συνομιλίες είναι συνομιλίες, και εμείς θα συζητήσουμε και θα αναζητήσουμε λύσεις. Αλλά δεν θα εκπληρώσουμε τα ρωσικά τελεσίγραφα και τα καπρίτσια» υπογράμμισε ο Κουλέμπα.

Υπενθυμίζεται ότι Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στο Γόμελ Λευκορωσίας χθες, Δευτέρα προκειμένου να συζητηθεί η καταύπαση πυρός στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχολιάζοντας τις συνομιλίες μεταξύ της ουκρανικής και ρωσικής αντιπροσωπείας, είχε δηλώσει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο αποτέλεσμα το οποίο θα θέλαμε να έχουμε.

Ο ανώτατος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου και επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Μικάλιο Ποντόλιακ, είπε ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε μια πιθανή κατάπαυση του πυρός και ότι ένας δεύτερος γύρος θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «στο εγγύς μέλλον».

«Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στις καταστροφικές διαδικασίες της» έγραψε στο Twitter o Ποντόλιακ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, είπε ότι οι συζητήσεις διήρκεσαν σχεδόν πέντε ώρες και ότι οι απεσταλμένοι «βρήκαν ορισμένα σημεία σύγκλισης», χωρίς ωστόσο να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, υπάρχει συμφωνία» δήλωσε ο Μεντίνσκι.

Παρών στις διαπραγματεύσεις ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Βλαντιμίρ Μακέι, ο οποίος εγγυήθηκε την ασφάλεια των δύο αντιπροσωπειών λέγοντας πως «αυτό είναι το ιερό μας καθήκον».

Εκτός από τον Μεντίνσκι, στη ρωσική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, ο πρέσβης στη Λευκορωσία Μπόρις Γκριζλόφ, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής της Κρατικής Δούμας Λεονίντ Σλούτσκι και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Αλεξάντερ Φόμιν.

Από πλευράς ουκρανικής αντιπροσωπείας συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Άμυνας, Ολέκσιι Ρέζνικοφ.

Διαβάστε στο LIVE BLOG του CNN Greece όλες τις τελευταίες εξελίξεις από την Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ