ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ - Σλοβακία: Ενισχύεται με 400 στρατιώτες η συμμαχία στα ανατολικά της Ευρώπης

ΝΑΤΟ - Σλοβακία: Ενισχύεται με 400 στρατιώτες η συμμαχία στα ανατολικά της Ευρώπης
Ενισχύεται στρατιωτικά η Σλοβακία, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)

Συνολικά 400 στρατιώτες αναπτύσσει η Τσεχία στη γειτονική Σλοβακία στο πλαίσιο των νατοϊκών σχεδιασμών για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε η υπουργός Άμυνας, Γιάνα Τσερνοσόβα.

Το ΝΑΤΟ επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της συμμαχίας στις χώρες που βρίσκονται στα ανατολικά της Ευρώπης μετά την εισβολή των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, η οποία συνορεύει με τη Σλοβακία και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως είναι η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Πολωνία.

Ο νέος στρατιωτικός σχηματισμός θα οργανωθεί με στρατιώτες από τις παραπάνω χώρες, όπως και από τη Βουλγαρία.

Η Τσεχία, όπως και άλλες νατοϊκές χώρες, υποστήριξαν την Ουκρανία και διέθεσαν στρατιωτική βοήθεια για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Την Πέμπτη, 3 Μαρτίου, η κυβέρνηση ενέκρινε την πρόσθετη αποστολή ελαφρών όπλων και πυρομαχικών οικονομικής αξίας περίπου 662 εκατομμυρίων ευρώ.

Καναδάς: Να συζητηθούν όλα τα σενάρια για τη λήξη του πολέμου

Ο Καναδάς επιθυμεί το ΝΑΤΟ να συζητήσει όλα τα σενάρια για να απομονωθεί η Ρωσία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μέλανι Τζολί όταν ρωτήθηκε αν η Συμμαχία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Προσερχόμενη στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η Τζολί επεσήμανε ότι η «κόκκινη γραμμή» της Συμμαχίας είναι να μην προκαλέσει μια διεθνή σύρραξη.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα συζητηθούν όλα τα σενάρια», είπε η ίδια.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να προσαρμόσει τη στρατιωτική του στάση στην ανατολική του πτέρυγα στη νέα πραγματικότητα που δημιουργήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Μπογκντάν Αουρέσκου, χωρίς να διευκρινίσει αν επιθυμεί τη μόνιμη παρουσία νατοϊκών στρατευμάτων στην περιοχή αυτή.

«Πρέπει να προσαρμόσουμε τη στάση μας στην πραγματικότητα, η οποία είναι ότι τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία, οπότε πρέπει να τα ξανασκεφτούμε όλα», δήλωσε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ.

Η Ρουμανία από το επόμενο οικονομικό έτος θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ της από 2% που είναι τώρα, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ίνγκριντα Σιμονιτέ εκτίμησε ότι οι εκκλήσεις για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία από το ΝΑΤΟ είναι ανεύθυνες και ενδέχεται να σύρουν τη Συμμαχία σε μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

«Πιστεύω ότι όλες οι εκκλήσεις να εμπλακεί το ΝΑΤΟ στρατιωτικά στη σύγκρουση τώρα είναι ανεύθυνες», επεσήμανε η Σιμονιτέ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Βίλνιους.

LIVE BLOG: Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια - Νέες εκρήξεις στο Κίεβο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ