ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αναχωρεί από την Κύπρο προς την Ρουμανία το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ»

Ουκρανία: Αναχωρεί από την Κύπρο προς την Ρουμανία το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ»
«Το αεροπλανοφόρο "Σαρλ Ντε Γκώλ" προσαρμόζεται στη νέα κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας

«Το αεροπλανοφόρο "Σαρλ Ντε Γκωλ" και η συνοδεία του εγκατέλειψαν την Κύπρο»  προκειμένου να προσαρμοστούν «στη νέα κατάσταση», σε σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης, η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.

Υπενθυμίζεται, ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο είχε αναχωρήσει στις αρχές Φεβρουαρίου για τη Μεσόγειο, αρχικά για να συμμετάσχει στον αγώνα κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ.

Τα αεροπλάνα του θα πετάξουν βόρεια προς το έδαφος της Ρουμανίας, όπου θα έχουν την ικανότητα να παρατηρούν και να αποτρέπουν, ανέφερε η υπουργός, τονίζοντας, ότι «η αποστολή είναι αυστηρά αποτρεπτική» και ότι η Γαλλία «δεν έχει πολεμικές προθέσεις».

Yπενθύμισε, ότι η Γαλλία είχε πραγματοποιήσει «αεροπορικές αποστολές από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία», αναφέροντας:

«Από τις 24 Φεβρουαρίου, στείλαμε μαχητικά αεροσκάφη και τα ανεφοδιαστικά τους από τη Γαλλία, για να εκτελέσουν αυτές τις αποστολές προστασίας, προς όφελος των κρατών της Βαλτικής και της Πολωνίας».

Σημειώνεται, ότι η Γαλλίδα υπουργός ανακοίνωσε τη μετάβαση της την Κυριακή στη Ρουμανία, για να επισκεφτεί τους εκεί Γάλλους στρατιώτες, δηλώνοντας:

«Τους αναπτύξαμε, γιατί οφείλουμε βοήθεια και αλληλεγγύη σε χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ανήκουν στην Ατλαντική Συμμαχία και που βρίσκονται πιο κοντά σε αυτή τη σύγκρουση. Θέλουμε να στείλουμε ένα αποτρεπτικό μήνυμα απέναντι στη Ρωσία, ώστε να μην κάνει άλλο ένα βήμα και να μην βάλει στο κεφάλι της να περάσει αυτό το όριο, που συνιστά η Ατλαντική Συμμαχία. Είμαστε χώρες δεσμευμένες από ένα σύμφωνο αλληλεγγύης και η Ρωσία γνωρίζει, ότι εάν κάποιος από εμάς δεχόταν επίθεση, τότε θα ανταπέδιδε ολόκληρη η Συμμαχία».

«Η Γαλλία θέλει να δώσει σήμα στη Ρωσία, ότι προστατεύουμε τους εαυτούς μας και ότι θα αμυνθούμε αν μας επιτεθούν. Στέλνουμε επίσης ένα μήνυμα στους εταίρους μας, τους συμμάχους μας, στους οποίους οφείλουμε αλληλεγγύη και βοήθεια. Αυτό θα κάνει η Γαλλία στέλνοντας, όπως κάνει αυτή τη στιγμή, 500 στρατιώτες στη Ρουμανία», πρόσθεσε η Παρλί.

Παράλληλα ανέφερε ότι η Γαλλία είχε «πραγματοποιήσει αρκετές παραδόσεις όπλων, από την αρχή αυτής της εβδομάδας, στους Ουκρανούς», αρνούμενη, όπως σημειώνεται, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

LIVE BLOG - ΗΠΑ: Αρκετοί νεκροί και τραυματίες από την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ