ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία - Πούτιν: Οι κυρώσεις της Δύσης ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου

Πόλεμος στην Ουκρανία - Πούτιν: Οι κυρώσεις της Δύσης ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου
Με γενικευμένη σύρραξη απειλή ο Πούτιν εάν το ΝΑΤΟ ή χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ προχωρήσουν σε επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Εν μέσω αδιάκοπων βομβαρδισμών στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποιεί με γενικευμένη σύρραξη εάν επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας. Κλιμακώνοντας τη ρητορική του, δηλώνει ότι οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας ισοδυναμούν με «κήρυξη πολέμου» -φθάνοντας δε σε σημείο να απειλήσεί ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει την κρατική της υπόσταση.

Ο Ρώσος πρόεδρος επιμένει στο αφήγημα περί «αποναζικοποίησης» της Ουκρανίας και επέμβασης για την προστασία των ρωσόφωνων του Ντονμπάς· διαμηνύει ότι όλα βαίνουν βάσει του σχεδιασμού και «ο στόχος θα επιτευχθεί». Παράλληλα, επιρρίπτει στην Ουκρανία την ευθύνη για τη ματαίωση της απομάκρυνσης αμάχων από την πολιορκημένη Μαριούπολη μέσω «ανθρωπιστικού διαδρόμου».

Και απειλεί για πρώτη φορά ότι η Ουκρανία ίσως χάσει την κρατική της υπόσταση.

«Η παρούσα ηγεσία πρέπει να κατανοήσει ότι εάν συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της κρατικής υπόστασης της Ουκρανίας. Εάν αυτό συμβεί, εκείνοι θα είναι υπαίτιοι» αναφέρει.

Σε δηλώσεις του που προβληθηκαν από τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα θεωρήσει αντίπαλη οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία -αίτημα που προβάλλει μετ' επιτάσεως το Κίεβο αλλά το ΝΑΤΟ έχει απορρίψει.

«Θα θεωρήσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση, ως συμμετοχή στην ένοπλη σύγκρουση οποιασδήποτε χώρας το έδαφος της οποίας, θα δημιουργούσε απειλή για τους στρατιώτες μας», είπε για μια πιθανή «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας».

Τόνισε επίσης ότι δεν σκοπεύει να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι όλα οδεύουν βάσει σχεδίου στην Ουκρανία και ότι ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Συνέχισε λέγοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με εταιρείες μίσθωσης αεροσκαφών για την επίλυση πιθανών ζητημάτων που συνδέονται με τις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, η κρατική αεροπορική αρχή της Ρωσίας συνέστησε στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες με ξένο μισθωμένο αεροσκάφος να αναστείλουν τις πτήσεις επιβατών και φορτίου από τη Ρωσία στο εξωτερικό, από τις 6 Μαρτίου και από ξένες χώρες προς τη Ρωσία από τις 8 Μαρτίου, για να αποφευχθεί η πιθανή κατάσχεσή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ