ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δυτικές χώρες ζητούν την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στην Interpol

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δυτικές χώρες ζητούν την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στην Interpol
«Οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν άμεση απειλή για την ασφάλεια των ατόμων και τη διεθνή συνεργασία σε ό,τι αφορά την επιβολή του νόμου», εκτίμησε η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ. AP Photo / Jon Super

Πολλές δυτικές χώρες, ανάμεσα τους η Βρετανία και οι ΗΠΑ, ζήτησαν από την Interpol να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτό τον διεθνή οργανισμό, ανακοίνωσε η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Εκτός από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ζήτησαν «την άμεση αναστολή της πρόσβασης της Ρωσίας σε όλα τα συστήματα» του οργανισμού, που διαθέτει 194 χώρες μέλη, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Πατέλ.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν άμεση απειλή για την ασφάλεια των ατόμων και τη διεθνή συνεργασία σε ό,τι αφορά την επιβολή του νόμου», εκτίμησε.

Ήδη σήμερα Δευτέρα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ζήτησε από την Κίνα να εναντιωθεί στην Ρωσία και πως ήρθε «η ώρα της επιλογής» (για την Κίνα) μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός κάλεσε το Πεκίνο να πάψει να στηρίζει πολιτικά και οικονομικά τη Μόσχα.

Την ίδια στάση κρατάει και η Νέα Ζηλανδία η οποία θα επιβάλει πρώτη φορά κυρώσεις εναντίον της Μόσχας για τον πόλεμο που μαίνεται για 12η ημέρα στην Ουκρανία προκαλώντας εκτός από το θάνατο σε άμαχο πληθυσμό και προσφυγικά κύματα προς την Ευρώπη.

Ήδη η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, επεσήμανε ότι με το νέο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί σήμερα Δευτέρα, η χώρα της θα μπορεί να παγώνει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στη Νέα Ζηλανδία, να εμποδίζει πρόσωπα και εταιρείες να μετακινούν τα χρήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία στη χώρα ώστε να παρακάμπτουν τις κυρώσεις που τους έχουν επιβάλει άλλα κράτη και θα εμποδίζει τα γιοτ, τα πλοία και τα αεροσκάφη να εισέρχονται στον εναέριο χώρο και τα χωρικά της ύδατα.

Πόλεμος Ουκρανία: Οι Ρώσοι έπληξαν την Μικολάιβ - Σφοδρές μάχες σε Κίεβο, Μαριούπολη και Χάρκοβο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ