ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Μέσω Βενεζουέλας επιχειρεί ο Μπάιντεν την απεξάρτηση από το πετρέλαιο της Ρωσίας

Ουκρανία: Μέσω Βενεζουέλας επιχειρεί ο Μπάιντεν την απεξάρτηση από το πετρέλαιο της Ρωσίας
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν στάλθηκαν στο Καράκας για τη διερεύνηση του ενδεχομένου παραγωγής από τη Βενεζουέλα περισσότερου πετρελαίου που θα μείωνε την εξάρτηση από τη Ρωσία AP Photo / Alex Brandon

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κυρώσεων στη Βενεζουέλα, ώστε η χώρα να αρχίσει να παράγει περισσότερο πετρέλαιο και να το πουλά στη διεθνή αγορά, σε αντιστάθμισμα της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία, μεταδίδει το CNNi επικαλούμενο πηγή με άμεση γνώση του θέματος.

Η κίνηση θα αποσκοπούσε στη μείωση της παγκόσμιας εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην απομόνωση της Ρωσίας από έναν από τους βασικούς συμμάχους της στη Νότια Αμερική, ανέφερε η ίδια πηγή.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του Διευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για το Δυτικό Ημισφαίριο, Χουάν Γκονζάλες και του ειδικού προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για υποθέσεις ομήρων, Ρότζερ Κάρστενς, στάλθηκαν στο Καράκας το Σαββατοκύριακο για συνομιλίες σχετικά με το θέμα, ανέφερε η πηγή, καθώς και για να συζητήσουν για τους Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα. Οι New York Times ανέφεραν για πρώτη φορά το ταξίδι των αξιωματούχων στη Βενεζουέλα.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας

Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας το 2019 και έκλεισε την πρεσβεία της στο Καράκας αφού θεώρησε απάτη την εκλογική νίκη του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο το 2018. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι διερευνούν ενεργά τρόπους για να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, βλάπτοντας έτσι ακόμη περισσότερο τη ρωσική οικονομία.

Η Δύση ήταν απρόθυμη μέχρι στιγμής να επιβάλει σημαντικές κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας λόγω του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία, αλλά τώρα βρίσκεται πιο κοντά στο να το κάνει καθώς η Ευρώπη εργάζεται για να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειάς της.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο έχει ήδη επικρίνει τις συζητήσεις: «Αντί να παράγει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο», ο Μπάιντεν «θέλει να αντικαταστήσει το πετρέλαιο που αγοράζουμε από έναν δολοφόνο δικτάτορα με πετρέλαιο από έναν άλλο δολοφόνο δικτάτορα» έγραψε στο Twitter το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, η πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες είπε ότι η απλή αύξηση της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου δεν θα αντισταθμίσει την ποσότητα που χάθηκε με την αποκοπή της Ρωσίας.

LIVEBLOG - Ουκρανία: Οι 4 όροι της Ρωσίας για να σταματήσει ο πόλεμος - Σε εξέλιξη οι νέες συνομιλίες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ