ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Άρχισε η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ένταξης Ουκρανίας, Γεωργίας και Μολδαβίας

ΕΕ: Άρχισε η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ένταξης Ουκρανίας, Γεωργίας και Μολδαβίας
Στιγμιότυπο από διαδηλώσεις στο Βέλγιο κατά του πολέμου στην Ουκρανία AP Photo/Francois Mori

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα, τη διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων προσχώρησης της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Κατόπιν της έναρξης της ρωσικής εισβολής, η κυβέρνηση Ζελένσκι κατέθεσε επίσημη υποψηφιότητα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετεί ακολούθως με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα ζητά με το οποίο ζητά να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Ανάλογο αίτημα υπέβαλαν εν συνεχεία η Μολδαβία και η Γεωργία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διατυπώσει την επίσημη θέση της και οι «27» θα πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θα χορηγήσουν καθεστώς υποψηφίας προς ένταξη χώρας στις αιτηθείσες, πριν να ξεκινήσουν οι μακρές και περίπλοκες διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανέφερε επίσης σήμερα, Δευτέρα, πως οι ηγέτες των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν το αίτημα της Ουκρανίας εντός των επόμενων ημερών.

«Η αλληλεγγύη, η φιλία και η άνευ προηγουμένου βοήθεια της ΕΕ για την Ουκρανία είναι αταλάντευτες. Θα συζητήσουμε το αίτημα της ένταξης της Ουκρανίας μέσα τις επόμενες ημέρες» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσέρχονται την Πέμπτη σε άτυπη Σύνοδο Κορυφής που θα φιλοξενήσει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στις Βερσαλλίες. Επί τάπητος η ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας υπό το φως των νέων δεδομένων που δημιουργεί η ρωσική εισβολή για το περιβάλλον ασφαλείας, καθώς και το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στους κόλπους της.

Διαβάστε επίσης

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη - Επί τάπητος η ευρωπαϊκή άμυνα υπό την απειλή της Ρωσίας

CNN Greece Liveblog: Όλες οι εξελίξεις από το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ