Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ζυγίζει» ο Μπάιντεν μπλόκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Αντίθετη η Γερμανία
Ανανεώθηκε:
Οι εξελίξεις στο μέτωπο της διπλωματίας, της πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, καθώς και οι κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας -πεδίο στο οποίο εμφανίζονται οι πρώτες «ρωγμές» στο ενιαίο μέτωπο της Δύσης έναντι της Ρωσίας- τέθηκαν επί τάπητος κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τους Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Μπόρις Τζόνσον.
Οι συνομιλίες ήλθαν καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες κινούνται προς την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, αν και όπως επισημαίνεται από το Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής τελική απόφαση.
Η Γερμανία τάσσεται κατά του ενδεχόμενου επιβολής κυρώσεων στις εισαγωγές ενέργειας· η βρετανική πλευρά εμφανίζεται πιο θετική αν και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισημαίνει πως η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να σταματήσει τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε πως το ζήτημα των ενεργειακών κυρώσεων τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του Τζο Μπάιντεν με τους ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας, διασαφηνίζοντας πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει λάβει ακόμη ακόμη απόφαση σε αυτό το στάδιο για ενδεχόμενο εμπάρκο στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο ως απάντηση στη ρωσική εισβολή.
«Έχουμε διάφορες δυνατότητες» ανέφερε η Τζεν Ψάκι, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις συνεχίζονται στο εσωτερικό της χώρας (η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει πάντως ενδεχομένως και αύριο, Τρίτη, σχετικό νομοσχέδιο για την απαγόρευση εισαγωγής ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία).
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επισήμανε πως η Γερμανία ειδικότερα αντιτίθεται σε οποιοδήποτε εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, από το οποίο εξαρτάται πολύ, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εισάγουν λίγο ρωσικό αργό.
Η διακυβέρνηση Μπάιντεν στο πλαίσιο συνολικών κινήσεων προς αντιστάθμιση ενδεχόμενου εμπάργκο εξετάζει, κατά πληροφορίες του CNNi, και το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κυρώσεων στη Βενεζουέλα, ώστε να μπορέσει η τελευταία να αρχίσει να παράγει περισσότερο πετρέλαιο για να καλύψει τη διεθνή αγορά.
Στην επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου κατόπιν της τηλεδιάσκεψης επισημαίνεται ότι στη συνομιλία οι ηγέτες επανέλαβαν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αυξάνουν το τίμημα που θα πληρώσει η Ρωσία «για την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία».
Οι Τζο Μπάιντεν, Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Μπόρις Τζόνσον «υπογράμμισαν ότι δεσμεύονται να συνεχίσουν να παράσχουν οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς επίσης και βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας, στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Από γερμανικής πλευράς, εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε πως οι ηγέτες τόνισαν πως πρώτη προτεραιότητα της Δύσης είναι η προστασία του άμαχου πληθυσμού, και κάλεσαν εκ νέου τη Ρωσία «να τερματίσει αμέσως την παράνομη επίθεση, η οποία οδηγεί σε δραματικό ανθρώπινο πόνο».
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει την απαγόρευση εισαγωγής ενέργειας από τη Ρωσία
Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων πρόκειται να ψηφίσει το συντομότερο αύριο, Τρίτη, νόμο για την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών ενεργειακών προϊόντων και την αναστολή ομαλών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters κοινοβουλευτικός σύμβουλος. Το κείμενο του νομοσχεδίου αναμένεται να δοθεί αργότερα σήμερα κατά την ίδια πηγή.
Ομάδα Αμερικανών βουλευτών ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ότι «συμφώνησαν σε μια νομοθετική πορεία προς τα εμπρός για την απαγόρευση της εισαγωγής ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία».
Ο νόμος θα δώσει επίσης στον πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, την εξουσία να αυξήσει τους δασμούς σε αγαθά από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και θα δώσει την δυνατότητα στην Κάθριν Τάι, επικεφαλής του γραφείου της Εμπορικής Εκπροσώπου των ΗΠΑ (USTR), να επιδιώξει την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
«Η λήψη αυτών των μέτρων θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στον [Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ] Πούτιν ότι ο πόλεμος του είναι απαράδεκτος και οι ΗΠΑ στέκονται ακλόνητα στο πλευρό των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους βουλευτές, ειδικοί σε θέματα εμπορίου.
Αρνητική η Γερμανία σε κυρώσεις στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία
Κατά του ενδεχομένου επιβολής κυρώσεων στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία τάχθηκε σήμερα, Δευτέρα, ο Γερμανός καγκελάριος 'Ολαφ Σολτς, τονίζοντας ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης δεν μπορεί να διασφαλιστεί αυτή τη στιγμή με άλλον τρόπο εκτός των εισαγωγών από τη Ρωσία.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε «ουσιαστικής σημασίας» τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, λέγοντας:
«Ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της Ευρώπης δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διασφαλιστεί με κανέναν άλλον τρόπο (…) Δεν υπάρχει επί του παρόντος άλλος τρόπος για να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό σε ενέργεια για θέρμανση, μετακίνηση, παροχή ρεύματος και βιομηχανία».
Παράλληλα τόνισε ότι η προσπάθεια απεξάρτησης βρίσκεται σε εξέλιξη, «αλλά θα πάρει κάποιο χρόνο».
«Η Γερμανία, αλλά και οι εταίροι μας εντός και εκτός ΕΕ, εργάζονται πυρετωδώς εδώ και μήνες για να αναπτύξουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά αυτό δεν συμβαίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Αποτελεί λοιπόν συνειδητή απόφαση εκ μέρους μας να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εμπορικών εταιριών στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία», παραδέχθηκε.
Μπόρις Τζόνσον: Δεν μπορεί να σταματατήσει εν μια νυκτί
Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να σταματήσει τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί, αλλά ότι οι χώρες πρέπει να κινηθούν γρήγορα μαζί για να κοιτάξουν πέρα από τη Ρωσία για τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου της.
Ερωτηθείς εάν θα επιβληθεί μια ευρωπαϊκή απαγόρευση στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Υπάρχουν διαφορετικές εξαρτήσεις σε διαφορετικές χώρες, και πρέπει να το προσέξουμε αυτό, και δεν μπορούμε απλά να σταματήσουμε τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί ακόμη και από τη Ρωσία».
«Μπορούμε να κινηθούμε γρήγορα στο Ηνωμένο Βασίλειο... αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση... και ότι επιταχύνουμε αυτή την κίνηση και νομίζω ότι αυτό θα δείτε», συμπλήρωσε.
Παράλληλα είπε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα καθορίσει μια στρατηγική προμήθειας ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ώθησε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε επίπεδα υψηλά ετών.
«Θα χαράξω μια στρατηγική για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας τις επόμενες ημέρες», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
Πρόσθεσε πως επιλογές που ήταν αδιανόητες πριν από τρεις εβδομάδες βρίσκονται πλέον στο τραπέζι όταν ρωτήθηκαν αν οι ευρωπαϊκές χώρες εξέταζαν την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου λόγω της εισβολής του στην Ουκρανία.
«Τώρα προχωράμε πολύ, πολύ γρήγορα και βλέπουμε ότι κάτι που ίσως πριν από τρεις εβδομάδες δεν θα είχε ληφθεί υπόψη είναι τώρα πολύ στο τραπέζι. Πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορούμε όλοι να απομακρυνθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από την εξάρτηση, την εξάρτηση από Ρωσικοί υδρογονάνθρακες, ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
«Όλοι το κάνουν αυτό, όλοι είναι στο ίδιο ταξίδι. Ορισμένες χώρες θα το κάνουν πιο γρήγορα και ευκολότερα από άλλες», είπε, προσθέτοντας ότι η Δύση θα συνεργαστεί.
CNN Greece Liveblog: Όλες οι εξελίξεις από το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία