ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Έτοιμος να συζητήσει με τον Λαβρόφ στην Αττάλεια δηλώνει ο Κουλέμπα

Ουκρανία: Έτοιμος να συζητήσει με τον Λαβρόφ στην Αττάλεια δηλώνει ο Κουλέμπα
Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα AP Photo/Carolyn Kaster

Για συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ετοιμάζεται ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα την Πέμπτη, στην Τουρκία.

«Αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται (συνάντηση) τη 10η (Μαρτίου). Για να δούμε — εάν πάει αεροπορικώς στην Αττάλεια, θα πάω κι εγώ. Ας καθίσουμε κάτω να συζητήσουμε», ανέφερε ο κ. Κουλέμπα σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο εμπόλεμων χωρών αναμένεται να έχουν συνάντηση για συνομιλίες στην Αττάλεια τη 10η Μαρτίου.

Οι συνομιλίες αυτές πιθανόν θα είναι τριμερείς, σκοπεύει να συμμετέχει και ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου, όπως διευκρίνισε ο ίδιος.

«Αν ο Σεργκέι Λαβρόφ είναι διατεθειμένος να κάνει σοβαρή συζήτηση, μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση διπλωμάτη προς διπλωμάτη», αλλά εάν ο ρώσος ΥΠΕΞ «αρχίσει να αναμασάει την παράλογη προπαγάνδα που σερβίρει τελευταία, θα ακούσει αυτό που του αξίζει, την αλήθεια», ανέφερε ακόμη ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Τόσο ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν έχουν δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι η Τουρκία προσφέρεται να μεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τη διπλωματική επίλυση της κρίσης, τονίζοντας ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ούτε τη Ρωσία ούτε την Ουκρανία.

«H στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν διεμήνυσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν. Από την πλευρά του ο Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο για άμεση κατάπαυση του πυρός, άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και υπογραφή συμφωνίας ειρήνης.

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Λαβρόφ - Κούλεμπα στην Αττάλεια την Πέμπτη με μεσολάβηση Τσαβούσογλου

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προσέλθει σε διάλογο αντί να απευθύνει τελεσίγραφα.

Όπως είπε στο δίκτυο ABC News, ο Πούτιν βρίσκεται σε μία «φούσκα παραπληροφόρησης και λαμβάνει μη ρεαλιστικές πληροφορίες».

Δείτε λεπτό προς λεπτό στο LIVE BLOG του CNN Greece όλες τις τελευταίες εξελίξεις από την Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ