ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Για τη μεγάλη μάχη ετοιμάζεται το Κίεβο - Αγωνία για τους πολιορκημένους της Μαριούπολης

Ουκρανία: Για τη μεγάλη μάχη ετοιμάζεται το Κίεβο - Αγωνία για τους πολιορκημένους της Μαριούπολης
Αδιάκοπα βομβαρδίζεται η Μαριούπολη από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες ελέγχουν τα ανατολικά περίχωρα της πολιορκημένης πόλης AP Photo/Evgeniy Maloletka

Για «πόλεμο αφανισμού» εναντίον της Ουκρανίας μιλά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καθώς οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εντείνονται σε πολλαπλά μέτωπα και ο στρατιωτικός κλοιός γύρω από το Κίεβο σφίγγει. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει πλέον τα ανατολικά περίχωρα της πολιορκημένης Μαριούπολης· η γειτονική πόλη Βολνοβάχα έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ το Μικολάιβ δέχεται ανηλεές σφυροκόπημα, εξακολουθεί όμως να αντιστέκεται.

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι αιματοκύλισαν ανθρωπιστικό διάδρομο στην περιφέρεια του Κιέβου, ανοίγοντας πυρ εναντίον κονβόι αμάχων κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσής τους από το χωριό Περεμόχα. Από ρωσικά πυρά έχασαν τη ζωή τους επτά άμαχοι, σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών - κατηγορίες στις οποίες δεν έχει απαντήσει επί του παρόντος η Ρωσία.

Οι βομβαρδισμοί κατά πολιτικών στόχων εντείνονται σε όλη τη χώρα, με το Χάρκοβο και το στραγικής σημασίας λιμάνι του ουκρανικού νότου, Μικολάιβ, να δέχονται τις τελευταίες ώρες το βαρύτερο σφυροκόπημα.

Το Μικολάιβ βομβαρδίζεται αδιάκοπα εδώ και μία εβδομάδα, όμως οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται σθεναρά εμποδίζοντας περαιτέρω ρωσική προέλαση στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Εάν το Μικολάιβ πέσει, στο δρόμο των Ρώσων βρίσκεται πλέον η ιστορική για τον Ελληνισμό πόλη της Οδησσού.

Στη Μαριούπολη, εντούτοις, οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος. Έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μεγαλύτερο τμήμα στα ανατολικά της πόλης. Ρωσικά τανκ με το γιγάντιο «Ζ» στο πλάι κινούνται σε κεντρικές οδούς, στα προάστια της πόλης, όπου εξελίσσεται ανθρωπιστική τραγωδία -και για μία ακόμη ημέρα το Σάββατο δεν κατέστη δυνατό ούτε να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια, ούτε να απομακρυνθούν άμαχοι.

Διαβάστε αναλυτικά

Τανκ στους δρόμους της Μαριούπολης - Κερδίζουν έδαφος οι ρωσικές δυνάμεις

Νέες δορυφορικές φωτογραφίες της Maxar Technologies αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής στη στρατηγική σημασίας πόλη-λιμάνι των 450.000 κατοίκων, όπου κατοικεί συμπαγής ελληνικός πληθυσμός -και παραμένει εγκλωβισμένος ο Έλληνας πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης.

Στις φωτογραφίες φαίνονται πυρκαγιές στο δυτικό τμήμα της Μαριούπολης και συγκροτήματα κατοικιών κατεστραμμένα.

Στον ουκρανικό νότο, έως και 2.000 Ουκρανοί πολίτες βγήκαν το Σάββατο στους δρόμους της κατεχόμενης Μελιτόπολης, ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος ο δήμαρχος της πόλης που φέρεται να έχει απαχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα στα δυτικά, οι κάτοικοι της Λβιβ -η οποία έως τώρα έχει μείνει «ανέγγιχτη»- προετοιμάζονται επίσης για πιθανή ρωσική επίθεση.

Και στο Κίεβο, οι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται πλέον σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το κέντρο της πρωτεύουσας. Η πελώρια ρωσική στρατιωτική φάλαγγα έχει διασκορπιστεί και οι δυνάμεις της αναδιατάσσονται. Σφοδρές μάχες μαίνονται στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας. Στρατιώτες στήνουν αναχώματα και λαμβάνουν θέσεις για τη μεγάλη ρωσική επίθεση που πλησιάζει.

CNN Greece

Στο χωριό Μακαρίβ, 45 χιλιόμετρα από το Κίεβο, επιδρομές έπληξαν το Σάββατο συγκροτήματα κατοικιών, σχολεία και ιατρικές εγκαταστάσεις. «Μερικές μικρές πόλεις απλά δεν υπάρχουν πλέον. Χάθηκαν...» δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Ρωσία μπορεί να καταλάβει το Κίεβο μόνο εάν το ισοπεδώσει»

Μιλώντας για έναν «πόλεμο αφανισμού» της χώρας του από τη Ρωσία, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο ότι «η Ρωσία μπορεί να καταλάβει το Κίεβο μόνο εάν το ισοπεδώσει».

Κατηγόρησε τη Ρωσία για «τρομοκρατία» προκειμένου να κάμψει την αντίσταση των Ουκρανών πολιτών και κάλεσε σε εκεχειρία και διαπραγμάτευση. Ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι θέλει να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, επισημαίνοντας ότι έχει συζητήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ, το ενδεχόμενο τριμερούς στην Ιερουσαλήμ.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ανέφερε πως ελπίζει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μπορεί να έχει «θετική επιρροή» σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία. Παράλληλα, δήλωσε πως κατά τις τελευταίες συνομιλίες των αντιπροσωπειών «αρχίσαμε να μιλάμε» και η Μόσχα «πλέον δεν θέτει απλώς τελεσίγραφα», κάτι που συνιστά «μια εκ θεμελίων διαφορετική προσέγγιση». Περαιτέρω λεπτομέρεις επ' αυτού δεν έδωσε.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντμίτρι Κουλέμπα, εμφανίστηκε πάντως απαισιόδοξος σήμερα ως προς τις προοπτικές διπλωματικής διευθέτησης προς τερματισμού του πολέμου.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Κίεβο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης για πρώτη φορά πως η Ουκρανία «μετρά» 1.300 νεκρούς στρατιώτες, ενώ κάλεσε τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, να μεσολαβήσουν για την απελευθέρωση του δημάρχου της Μελιτόπολης.

Βίντεο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα εμφανίζει από μακριά στρατιώτες να βγαίνουν από ένα κτήριο, κρατώντας έναν άνδρα ντυμένο στα μαύρα, με το κεφάλι του καλυμμένο με μαύρη κουκούλα. Πρόκειται για το δήμαρχο, Ιβάν Φεντόροφ, που σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Κίεβο απήχθη την Παρασκευή από Ρώσους στρατιώτες διότι αρνήθηκε να συνθηκολογήσει.

Όπως είπε ο Ζελένσκι, 2.000 Ουκρανοί διαδήλωσαν στη Μελιτόπολη εναντίον της ρωσικής εισβολής και με αίτημα την απελευθέρωση του δημάρχου τους.

Μακρόν και Σολτς καλούν Πούτιν

Στο κενό έπεσαν οι αξιώσεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, και του Γερμανού καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς, για κατάπαυση του πυρός κατά τη νέα τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας 75 λεπτών, που είχαν με τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν επέδειξε προθυμία» για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας. Οι κατηγορίες του δε γα «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού Δικαίου από τις ουκρανικές δυνάμεις είναι «ψέματα», ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Σε ανακοίνωση που είχε, εν τω μεταξύ, δώσει στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο αναφερόταν πως στην επικοινωνία με τους Μακρόν και Σολτς ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για παραβίαση του ανθρωπιστικού Δικαίου, κάνοντας λόγο για «εξωδικαστικές δολοφονίες αντιφρονούντων» και «απαγωγές αμάχων» που «χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες».

Κατηγόρησε, επίσης, τα ουκρανικά «εθνικιστικά τάγματα» ότι «διαταράσσουν συστηματικά τις επιχειρήσεις διάσωσης και εκφοβίζουν τους αμάχους που προσπαθούν να εκκενώσουν» τις εμπόλεμες ζώνες.

«Θα χτυπήσουμε» τις αποστολές όπλων της Δύσης

Καθώς εντείνονται οι επιδρομές και οι στρατιωτικές της δυνάμεις ανασυντάσσονται, η Ρωσία προειδοποίησε τη Δύση, διά στόματος του υφυπουργού της των Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ότι θεωρεί ως «νόμιμο στόχο» για το στρατό της τις αποστολές οπλισμού προς την Ουκρανία.

Ο Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε μμιλώντας στη ρωσική τηλεόραση ότι το Κρεμλίνο έχει καταστήσει σαφή τη θέση του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ρωσία «προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η παράδοση όπλων από σειρά χωρών που ενορχηστρώνουν δεν αποτελεί μόνο επικίνδυνη κίνηση, αποτελεί κίνηση που καθιστά τα κονβόι [με τα όπλα] νόμιμους στόχους».

Η Ρωσία έχει ήδη διαμηνύσει πως θα θεωρήσει ως άμεση εμπλεκόμενη στον πόλεμο οποιαδήποτε χώρα παράσχει βάσεις της για να «σηκωθούν» ουκρανικά αεροσκάφη.

Η νέα προειδοποίηση έρχεται καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ενέκρινε σήμερα τη νέα στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ για την Ουκρανία, ύψους 200 εκατ. δολαρίων, η οποία συμπεριλαμβάνει αντιαρματικά και αντιαεροπορικά συστήματα και φορητά όπλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ