ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: «Παράθυρο» για συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι ανοίγουν Μόσχα και Κίεβο

Πόλεμος Ουκρανία: «Παράθυρο» για συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι ανοίγουν Μόσχα και Κίεβο
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε το Ισραήλ ως πιθανό τόπο συνάντησης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου Ian Langsdon/Pool via AP, File

Δηλώσεις Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η συνάντηση κορυφής μεταξύ Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, με το Κρεμλίνο να ζητά λεπτομέρεις για τις προσδοκίες του Κιέβου ενόσω εντείνονται οι ρωσικές επιθέσεις σε πολλές ουκρανικές πόλεις για 18η ημέρα πολέμου και τον αριθμό των νεκρών αμάχων να αυξάνεται.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολίασε στο Interfax τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι ο Πούτιν κατά τις τηλεφωνικές του συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι δεν ήταν αντίθετος στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ζελένσκι.

«Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνάντησης του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Πρέπει όμως να καταλάβουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης και τι θα συζητηθεί σε αυτήν» δήλωσε ο Πεσκόφ, ερωτηθείς κατά πόσο η ρωσική πλευρά είναι όντως πρόθυμη για μια τέτοια συνάντηση.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, κατά τις συνεχιζόμενες συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, συζητούνται ειδικότερα οι συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι, αλλά είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τα αποτελέσματα.

«Για το σκοπό αυτό, οι αντιπροσωπείες, των οποίων από την πλευρά μας ηγείται ο Μεντίνσκι, εργάζονται. Είναι ακόμη πρόωρο να μιλήσουμε για τα αποτελέσματα», είπε ο Πεσκόφ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες Μιχαήλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι «μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ουκρανίας και Ρωσίας μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ορατό μέλλον, με την ουκρανική πλευρά να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να συμβεί το συντομότερο δυνατό».

«Νομίζω ότι δεν θα αργήσει. Θα χρειαστεί ακόμα λίγος χρόνος, αλλά θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ποντόλιακ.

«Η Ουκρανία συνεχίζει να αναζητά έναν τόπο για τη διεξαγωγή συνομιλιών σε επίπεδο ηγετών όσον αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας και να εκπονήσει ένα πακέτο συμφωνιών που θα λαμβάνει υπόψη αποκλειστικά σημαντικές θέσεις για την Ουκρανία» σημείωσε.

«Όταν επεξεργαστούν, συμφωνηθούν δοκιμαστικά, τότε οι πρόεδροι θα μπορέσουν να συναντηθούν και να επεξεργαστούν τις τελικές διατάξεις της συνθήκης ειρήνης», είπε ο Ουκρανός διπλωμάτης.

Μέσω Twitter, ο Ποντόλιακ έγραψε πως η Ρωσία ακούει προσεκτικά τις προτάσεις της Ουκρανίας.

«Τα αιτήματά μας είναι ο τερματισμός του πολέμου και η απόσυρση των (ρωσικών) στρατευμάτων. Βλέπω την κατανόηση και υπάρχει διάλογος», σημείωσε.

Στο ίδιο κλιμα, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν δήλωσε πως η Ρωσία δείχνει σημάδια προθυμίας να δεσμευτεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου.

Νωρίτερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε το Ισραήλ ως πιθανό τόπο συνάντησης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου, προσθέτοντας ότι κρίνει ως θετικό τον μεσολαβητικό ρόλο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ στην επίλυση ειρηνευτικών ζητημάτων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Οι συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας την Πέμπτη δεν παρήγαγαν κάποια προφανή πρόοδο προς την κατεύθυνση της κατάπαυση του πυρός, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το κόστος των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Δύση έχουν ενδεχομένως ανοίξει ένα «παράθυρο» για συμβιβασμό. Την ίδια ώρα, αρκετοί είναι και εκείνοι που προειδοποιούν ότι ο Πούτιν θα επιδιώξει την περαιτέρω κλιμάκωση.

Τουλάχιστον 596 άμαχοι νεκροί, ανάμεσά τους 43 παιδιά

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή, ότι τουλάχιστον 596 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων 43 παιδιά. Άλλοι 1.067 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 57 παιδιά, είχαν τραυματιστεί μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 12 Μαρτίου.

Οι παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών τονίζουν ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι σχεδόν σίγουρα πολύ μεγαλύτερος, επειδή δεν έχουν λάβει ακόμη λεπτομέρειες για τις απώλειες σε περιοχές έντονων μαχών όπως η Μαριούπολη.

Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στην Ουκρανία στο Liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ