ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας για την επίθεση σε διεθνή βάση: Σκοτώσαμε 180 μισθοφόρους

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας για την επίθεση σε διεθνή βάση: Σκοτώσαμε 180 μισθοφόρους
Ουκρανοί στρατιώτες και εκπαιδευτές του αμερικανικού στρατού συμμετέχουν σε ασκήσεις στο Διεθνές Κέντρο Ειρηνευτικής Ασφάλειας στο στρατιωτικό πεδίο εκπαίδευσης Γιαβορίβ, κοντά στη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2022 (AP Photo/Pavlo Palamarchuk)

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με πυράυλους στο Διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Ασφάλειας, μια στρατιωτική βάση, κοντά στο Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, την Κυριακή, υποστηρίζοντας ότι σκότωσε τουλάχιστον 180 μισθοφόρους. Τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για τον θάνατο των «180 μισθοφόρων» απέρριψε, ωστόσο, η ουκρανική πλευρά, κάνοντας λόγο για «καθαρή ρωσική προπαγάνδα». Σημειώνεται ότι η εγκατάσταση που χτυπήθηκε ήταν στην πολωνο-ουκρανική μεθόριο, πολύ κοντά σε ΝΑΤΟϊκό έδαφος.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η εγκατάσταση στο Γιαβορίβ χρησιμοποιείτο για την αποθήκευση στρατιωτικού εξοπλισμού που παραδόθηκε από ξένα κράτη.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ είπε σε ενημέρωση ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε όπλα μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας για να χτυπήσει το Γιαβόριβ και μια ξεχωριστή εγκατάσταση στο χωριό Σταρίτσι. Ισχυρίστηκε ότι και οι δύο βάσεις χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση ξένων μισθοφόρων και την αποθήκευση όπλων.

«Ως αποτέλεσμα του χτυπήματος, μέχρι και 180 ξένοι μισθοφόροι και μεγάλη ποσότητα ξένων όπλων εξουδετερώθηκαν», σημείωσε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον ξένων μισθοφόρων.

Μία ημέρα νωρίτερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ είχε δηλώσει ότι η Μόσχα θεωρούσε νόμιμους στόχους τις νηοπομπές δυτικών αποστολών όπλων στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία απάντησε στους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι σκότωσε έως και 180 ξένους μισθοφόρους κατά τη διάρκεια επίθεσης στη στρατιωτική βάση Γιαβορίβ, αποκαλώντας την «καθαρή ρωσική προπαγάνδα», δήλωσε στο CNNi ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Markiyan Lubkivsky.

«Αυτή δεν είναι η αλήθεια. Καθαρή ρωσική προπαγάνδα», είπε ο Lubkivsky σε μήνυμά του στο CNNi, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη επιβεβαιωμένοι αλλοδαποί μεταξύ των νεκρών στη στρατιωτική βάση Γιαβορίβ.

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 134 τραυματίστηκαν την Κυριακή όταν ρωσικές επιδρομές έπληξαν το στρατιωτικό πεδίο εκπαίδευσης Γιαβορίβ στην άκρη του Novoyavorivsk, ανακοίνωσε η περιφερειακή διοίκηση του Λβιβ. Περισσότεροι από 30 πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από πολεμικά αεροσκάφη πάνω από τη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα έπληξαν τη στρατιωτική βάση κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η εγκατάσταση έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν ξένους στρατιωτικούς εκπαιδευτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Η Ουκρανία πραγματοποίησε τις περισσότερες από τις ασκήσεις της με χώρες του ΝΑΤΟ εκεί πριν από την εισβολή, με τις τελευταίες μεγάλες ασκήσεις να λαμβάνουν χώρα τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκεί δεν γινόταν μόνο εκπαίδευση ουκρανικών δυνάμεων από τους ΝΑΤΟϊκούς, αλλά εκπαιδεύονταν και ξένοι εθελοντές - μισθοφόροι.

LIVEBLOG: Επίθεση σε διεθνή βάση κοντά στα σύνορα της Πολωνίας - Νεκρός Αμερικανός δημοσιογράφος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ