ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας την Δευτέρα

Κρεμλίνο: Νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας την Δευτέρα
Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP (Φωτ. αρχείου)

«Οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα», δήλωσε στο RIA Novosti ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, χωρίς να διευκρινίζει εάν πρόκειται για συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών ή ανώτερου επιπέδου διαπραγματεύσεις

Ο Λεονίντ Σλούτσκι, μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας για τις συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας, δήλωσε νωρίτερα ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με την ουκρανική αντιπροσωπεία από την έναρξη των συνομιλιών.

«Αν συγκρίνουμε τις θέσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις στην αρχή και τώρα, μπορούμε να δούμε σημαντική πρόοδο. Περιμένω ότι η πρόοδος μπορεί να εξελιχθεί σε μια ενιαία θέση και των δύο αντιπροσωπειών και σε ένα έγγραφο προς υπογραφή», είπε ο Σλούτσκι.

Η τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Αττάλεια της Τουρκίας, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας - Ρωσίας. Οι προσδοκίες για τη συνάντηση του Ντμίτρι Κουλέμπα με τον Σεργκέι Λαβρόφ ήταν εξ αρχής ιδιαίτερα χαμηλές, καθώς ήταν η πρώτη συνάντηση σε υψηλό επίπεδο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών «συμφώνησαν» πως το χάσμα ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο παραμένει αγεφύρωτο, όμως άφησαν ανοιχτό το παράθυρο των διαπραγματεύσεων ακόμη και για συνάντηση σε επίπεδο ηγετών.

Από την Πέμπτη η Μόσχα έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις της στο ουκρανικό έδαφος και διατηρεί ισχυρές δυνάμεις στα περίχωρα του Κιέβου, με τον Ουκρανό πρόεδρο να προειδοποιεί για «μάχη μέχρι θανάτου» για την πρωτεύουσα.

Νωρίτερα, σήμερα, Κυριακή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολίασε στο Interfax τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι ο Πούτιν κατά τις τηλεφωνικές του συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι δεν ήταν αντίθετος στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ζελένσκι.

«Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνάντησης του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Πρέπει όμως να καταλάβουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης και τι θα συζητηθεί σε αυτήν» δήλωσε ο Πεσκόφ, ερωτηθείς κατά πόσο η ρωσική πλευρά είναι όντως πρόθυμη για μια τέτοια συνάντηση.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, κατά τις συνεχιζόμενες συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, συζητούνται ειδικότερα οι συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι, αλλά είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τα αποτελέσματα.

«Για το σκοπό αυτό, οι αντιπροσωπείες, των οποίων από την πλευρά μας ηγείται ο Μεντίνσκι, εργάζονται. Είναι ακόμη πρόωρο να μιλήσουμε για τα αποτελέσματα», είπε ο Πεσκόφ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες Μιχαήλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι «μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ουκρανίας και Ρωσίας μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ορατό μέλλον, με την ουκρανική πλευρά να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να συμβεί το συντομότερο δυνατό».

«Νομίζω ότι δεν θα αργήσει. Θα χρειαστεί ακόμα λίγος χρόνος, αλλά θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ποντόλιακ.

«Η Ουκρανία συνεχίζει να αναζητά έναν τόπο για τη διεξαγωγή συνομιλιών σε επίπεδο ηγετών όσον αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας και να εκπονήσει ένα πακέτο συμφωνιών που θα λαμβάνει υπόψη αποκλειστικά σημαντικές θέσεις για την Ουκρανία» σημείωσε.

«Όταν επεξεργαστούν, συμφωνηθούν δοκιμαστικά, τότε οι πρόεδροι θα μπορέσουν να συναντηθούν και να επεξεργαστούν τις τελικές διατάξεις της συνθήκης ειρήνης», είπε ο Ουκρανός διπλωμάτης.

Μέσω Twitter, ο Ποντόλιακ έγραψε πως η Ρωσία ακούει προσεκτικά τις προτάσεις της Ουκρανίας.

«Τα αιτήματά μας είναι ο τερματισμός του πολέμου και η απόσυρση των (ρωσικών) στρατευμάτων. Βλέπω την κατανόηση και υπάρχει διάλογος», σημείωσε.

Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στην Ουκρανία στο Liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ