ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πρόστιμο στη δημοσιογράφο Μαρίνα Οβσιανίκοβα για την αντιπολεμική παρέμβαση

Ρωσία: Πρόστιμο στη δημοσιογράφο Μαρίνα Οβσιανίκοβα για την αντιπολεμική παρέμβαση
Video Screen-Grab

Ενώπιον δικαστηρίου βρέθηκε η Ουκρανορωσίδα δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα, η οποία το βράδυ της Δευτέρας διέκοψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Κρατικού Καναλιού 1 της Ρωσίας για να κάνει αντιπολεμική παρέμβαση, κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «όχι στον πόλεμο» στα αγγλικά και: «Μην πιστεύετε την προπαγάνδα, εδώ σου λένε ψέματα. Η ευθύνη αυτής της επιθετικότητας βρίσκεται στους ώμους ενός μόνο ατόμου, του Βλαντιμίρ Πούτιν» στα ρώσικα.

Το δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 30.000 ρουβλίων (255 ευρώ) στην Μαρίνα Οβσιανίκοβα, αφότου κρίθηκε ένοχη για παραβίαση του νόμου περί διαδηλώσεων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το RIA Novosti -μια ποινή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ήπια έναντι του είδους και του περιεχομένου της διαμαρτυρίας.

Η πρωτοφανής διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε 19 ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Σύμφωνα με το BBC, η κατηγορία για «διοργάνωση μιας μη εξουσιοδοτημένης δημόσιας εκδήλωσης», επισύρει πρόστιμο έως και 30.000 ρούβλια (περίπου 240 ευρώ), κοινωνική εργασία ή έως και 10 ημέρες φυλάκιση.

Συνεργάτιδα του φυλακισμένου Αλεξέι Ναβάλνι, ηγέτη της αντιπολίτευσης και σφοδρός επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν, δημοσίευσε μία φωτογραφία της Οβσιανίκοβα μέσα από το δικαστήρια, δίπλα στον δικηγόρο της.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο δικαστικές πηγές ανέφερε ότι οι εισαγγελείς εξέταζαν εάν θα μπορούσε να τιμωρηθεί βάσει του νέου νόμου που επιφέρει ποινές φυλάκισης έως και 15 ετών για όποιον αποκαλεί τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «πόλεμο» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε οποιαδήποτε δημοσίευση ή μετάδοση, από τη στιγμή που το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί αποκλειστικά τον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ως «χουλιγκανισμό» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ την ηρωική, για πολλούς, κίνηση της ακτιβίστριαςδημοσιογράφου.

«Σχετικά με αυτή τη γυναίκα, αυτό είναι χουλιγκανισμός», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξαίροντας το τηλεοπτικό αυτό δίκτυο για «το ποιοτικό, αντικειμενικό και έγκαιρο πρόγραμμά του».

«Όχι στον πόλεμο, μην ακούτε την προπαγάνδα»: Η παρέμβαση ακτιβίστριας στη ρωσική κρατική τηλεόραση

Η παρέμβαση της μπορεί να διακόπηκε μετά από λίγα δευτερόλεπτα ωστόσο η εικόνα αυτή έκανε τον γύρο του διαδικτύου, με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι να επαινεί την πράξη της.

Η Οβσιανίκοβα που εργαζόταν στο Κανάλι 1 της ρωσικής τηλεόρασης, κρατήθηκε για περίπου 3 ώρες πριν ανακοινωθεί η σύλληψή της από τις Αρχές και υπήρχαν ερωτήματα και αγωνία για το πού βρίσκεται πριν τελικά οδηγηθεί στο δικαστήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ