ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύσκολος ο τέταρτος γύρος συνομιλιών - Νέα συνάντηση την Τετάρτη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύσκολος ο τέταρτος γύρος συνομιλιών - Νέα συνάντηση την Τετάρτη
Την Τετάρτη θα συνεχιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες AP Photo / Maxim Guchek

Πολύ δύσκολη και μετ’ εμποδίων χαρακτήρισε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης ο Ουκρανός διαπραγματευτής και προεδρικός σύμβουλος Μιχαϊλο Ποντόλιακ, μετά την ολοκλήρωση του τέταρτου γύρου των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που έλαβε χώρα σήμερα, Τρίτη.

Ο Ποντόλιακ τόνισε ότι υπάρχουν θεμελιώδεις διαφωνίες, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι σίγουρα υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού.

Παράλληλα ενημέρωσε ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο, ενώ στο μεσοδιάστημα θα συνεχιστεί η εργασία σε μικρότερες ομάδες.

«Θα συνεχίσουμε αύριο. Μια πολύ δύσκολη και μετ'εμποδίων διαδικασία διαπραγμάτευσης. Υπάρχουν θεμελιώδεις διαφωνίες. Αλλά σίγουρα υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού. Στο διάλειμμα θα συνεχιστεί η εργασία σε μικρότερες ομάδες...», έγραψε ο Ποντόλιακ στο λογαριασμό του στο twitter.

Ο τέταρτος γύρος συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησε τη Δευτέρα προτού διακοπεί προκειμένου να διαβουλευτούν οι δύο πλευρές με τις κυβερνήσεις τους, και συνεχίστηκε σήμερα.

Πότε εκτιμά πως θα τελειώσει ο πόλεμος σύμβουλος του Ζελένσκι

Σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας εξέφρασε νωρίτερα τις πρώτες του εκτιμήσεις για το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όπως είπε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, είναι πιθανό η εισβολή να τελειώσει στις αρχές του Μαΐου, όταν θα εξαντληθούν οι πόροι που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία για να συνεχίσει την επίθεσή της.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας, στις οποίες δεν συμμετέχει ο κ. Αρεστόβιτς, ελάχιστα απτά αποτελέσματα έχουν φέρει πέρα από τη συμφωνία για την οργάνωση των λεγόμενων ανθρωπιστικών διάδρομων, που επιτρέπουν στους άμαχους να φύγουν από πολιορκημένες ουκρανικές πόλεις.

Ο κ. Αρεστόβιτς εκτίμησε πως η χρονική στιγμή που η σύρραξη θα τελειώσει θα εξαρτηθεί από το πόσους πόρους είναι διατεθειμένο να ρίξει το Κρεμλίνο στην «επιχείρηση» αυτή.

«Νομίζω πως όχι αργότερα από τον Μάιο, τις αρχές Μαΐου, θα έχουμε ειρηνευτική συμφωνία, ίσως πολύ νωρίτερα, θα δούμε», είπε ο σύμβουλος της προεδρίας.

«Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι: είτε θα συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία πολύ γρήγορα, μέσα σε μία ως δύο εβδομάδες, με απόσυρση των στρατευμάτων και των πάντων, ή θα γίνει μια προσπάθεια να μαζευτούν μερικοί, ας πούμε, Σύροι, για τον δεύτερο γύρο, κι αφού τους κάνουμε κιμά κι αυτούς, (θα συναφθεί) συμφωνία στα μέσα Απριλίου ή στα τέλη Απριλίου».

Άλλο ένα σενάριο, «εντελώς τρελό» για τον κ. Αρεστόβιτς, είναι η Ρωσία να αρχίσει να στέλνει στον πόλεμο νεοσύλλεκτους έπειτα από εκπαίδευση ενός μήνα, πρόσθεσε.

Ακόμη και αφού υπογραφτεί ειρηνευτική συμφωνία, είναι πιθανό να συνεχιστούν εχθροπραξίες σε μικρότερη κλίμακα για άλλον έναν χρόνο, είπε ο κ. Αρεστόβιτς. Το Κίεβο απαιτεί όλα τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από την ουκρανική επικράτεια.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξέσπασε την 24η Φεβρουαρίου.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο LIVEBLOG του CNN Greece.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ