ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Εγκληματία πολέμου» αποκάλεσε για πρώτη φορά ο Μπάιντεν τον Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Εγκληματία πολέμου» αποκάλεσε για πρώτη φορά ο Μπάιντεν τον Πούτιν
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε για τον Πούτιν: «Νομίζω ότι είναι εγκληματίας πολέμου» AP Photo / Patrick Semansky

Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε σήμερα Τετάρτη 16 Μαρτίου τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως «εγκληματία πολέμου», παρότι μέχρι τώρα απέφευγε να χρησιμοποιήσει αυτή την έκφραση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, ο Μπάιντεν είπε: «Νομίζω ότι είναι εγκληματίας πολέμου».

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε ότι ο Μπάιντεν «μίλησε από καρδιάς» και με βάση όλα αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση «που είναι βάρβαρες ενέργειες ενός βάναυσου δικτάτορα μέσω της εισβολής του σε μια ξένη χώρα».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «μια νομική διαδικασία» για τη διερεύνηση ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου «συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε πει ότι οι ΗΠΑ αναζητούν στοιχεία για να προσδιορίσουν εάν οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν σκόπιμα αμάχους.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σε μια πρώτη ανίδρασή του είπε ότι τα σχόλια που έκαναν οι ΗΠΑ αποκαλώντας τον Πούτιν εγκληματία πολέμου ήταν «απαράδεκτα» και «ασυγχώρητη ρητορική», αναφέρει το Reuters που επικαλείται το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Νέα αιματηρά χτυπήματα κατά αμάχων

Την ίδια ώρα σήμερα, 21η μέρα του πολέμου στην Ουκρανία , συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και η ωμή στοχοποίηση αμάχων από τις ρωσικές δυνάμεις. Στη Μαριούπολη χτυπήθηκε θέατρο όπου είχαν βρει καταφύγιο 1.200 άτομα, στο Τσερνίχιβ σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι που περίμεναν σε ουρά για να προμηθευτούν ψωμί, στο Χάρκοβο υπήρξαν οκτώ θύματα σε βομβαρδισμό αγοράς της πόλης.

Η στοχοποίηση αμάχων λαμβάνει όλο και πιο ωμές διαστάσεις. Στην πόλη Τσερνίχιβ σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι που στέκονταν σε ουρά για να προμηθευτούν ψωμί. Στη Μαριούπολη οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα θέατρο στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο τουλάχιστον 1.200 άμαχοι. Φωτιά ξέσπασε σε κονβόι αμάχων που βρισκόταν καθ' οδόν προς τη Ζαπορίζια, αναζητώντας καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άτομα. Στο Κίεβο βομβαρδίστηκαν κατοικίες και μια γραμμή φυσικού αερίου, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη φωτιά. Στο Χάρκοβο τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό που προκάλεσε πυρκαγιά σε μια αγορά της πόλης.

Αντιαεροπορικά συστήματα και drones στέλνει ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 800 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία, λίγο μετά την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κογκρέσο κατά την οποία ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε περισσότερη βοήθεια για την αποτροπή της εισβολής της Ρωσίας. Η συνολική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία ανέρχεται πλέον σε δύο δισ. δολάρια από την έναρξη της διακυβέρνησης Μπάιντεν, τον Ιανουάριο του 2021.

Ο Μπάιντεν καταδίκασε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την πρόκληση «τρομερής καταστροφής και φρίκης» στην Ουκρανία και αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι ρωσικές δυνάμεις κρατούν ομήρους εκατοντάδες γιατρούς και ασθενείς σε νοσοκομείο της Μαριούπολης είπε:

«Αυτές οι θηριωδίες προκαλούν οργή στον κόσμο».

«Αυτό το νέο πακέτο από μόνο του θα προσφέρει άνευ προηγουμένου βοήθεια στην Ουκρανία. Ο κόσμος είναι ενωμένος στην υποστήριξή μας στην Ουκρανία και την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε τον Πούτιν να πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα», είπε ο Μπάιντεν, από τον Λευκό Οίκο.

Αντιαεροπορικά συστήματα και drones στέλνει ο Μπάιντεν μετά την ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο

Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στην Ουκρανία στο LiveBlog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ