ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Χημικά κατά διαδηλωτών στην κατεχόμενη πόλη Σκαντόβσκ από τον ρωσικό στρατό

Πόλεμος Ουκρανία: Χημικά κατά διαδηλωτών στην κατεχόμενη πόλη Σκαντόβσκ από τον ρωσικό στρατό
Οι πολίτες διαδήλωναν ενάντια στην κράτηση του δημάρχου και δύο άλλων αξιωματούχων CNNi

Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν δακρυγόνα εναντίον Ουκρανών διαδηλωτών στην κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Σκαντοβσκ, που βρίσκεται στην περιφέρεια Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας την Τετάρτη.

Οι πολίτες διαδήλωναν ενάντια στην κράτηση του δημάρχου και δύο άλλων αξιωματούχων, μεταδίδει το CNNi, επικαλούμενο έναν πολίτη που δεν κατονομάζεται για λόγους ασφάλειας.

Τα ρωσικά στρατεύματα συνέλαβαν τον δήμαρχο Αλεξάντερ Γιακόλεβ, τον αναπληρωτή του Αλεξάντερ Γκρισένκο και τον γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου Γιούρι Παλιούκα το πρωί της Τετάρτης, δήλωσε ο πολίτης. Στη συνέχεια, δεκάδες κάτοικοι της πόλης-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας συγκεντρώθηκαν γύρω στο μεσημέρι έξω από το κυβερνητικό κτήριο, όπου κρατούνταν οι τρεις.

Σύμφωνα με βίντεο από το περιστατικό και τον πολίτη, τα ρωσικά στρατεύματα έριξαν δακρυγόνα στους διαδηλωτές καθώς διαδήλωναν ειρηνικά, τραγουδούσαν και φώναζαν, σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσουν για την απελευθέρωση των τριών αξιωματούχων.

Ο Γιακόλεβ αφέθηκε ελεύθερος, σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε στο Telegram, αλλά η τύχη του αναπληρωτή του και του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου δεν είναι γνωστή.

Αυτή είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση χρήσης δακρυγόνων από τον ρωσικό στρατό εναντίον Ουκρανών σε κατεχόμενα εδάφη από τότε που ξεκίνησε η εισβολή πριν από τρεις εβδομάδες.

Τα ρωσικά στρατεύματα προσπάθησαν συχνά να διαλύσουν τους διαδηλωτές με πυροβολισμούς, πυροβολώντας πάνω από τα κεφάλια τους. Στις 5 Μαρτίου, τουλάχιστον ένας διαδηλωτής πυροβολήθηκε στο πόδι στην ανατολική πόλη Νοβοπσκοβ σε μια τέτοια περίπτωση.

LIVE BLOG Ουκρανία: Νέος πύραυλος κατά πολυκατοικίας στο Κίεβο – Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ