Η Δανία ενέκρινε νόμο που διευκολύνει τη χορήγηση αδειών παραμονής στους ουκρανούς πρόσφυγες
Ανανεώθηκε:
Το κοινοβούλιο της Δανίας ενέκρινε νόμο με σκοπό να διευκολυνθεί η χορήγηση αδειών παραμονής στους πρόσφυγες που έφυγαν από την Ουκρανία για να σωθούν από τον πόλεμο.
Ο νόμος εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία έπειτα από διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με αντιπροσώπους των κομμάτων αργά το βράδυ της Τετάρτης. Προβλέπεται να χορηγείται στους πρόσφυγες από την Ουκρανία διετής άδεια παραμονής στη σκανδιναβική χώρα, να διευκολύνονται να βρουν απασχόληση το συντομότερο, να αποκτούν αυτόματα πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και το δικαίωμα να στέλνουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία.
Ο λεγόμενος «ουκρανικός νόμος» σκοπό έχει να δοθούν στους πρόσφυγες πρακτικά ίσα δικαιώματα με αυτά τα οποία απολαύουν οι πολίτες των χωρών-μελών της ΕΕ στη Δανία. Δεν θα ακολουθούνται για αυτούς οι κανονικές διαδικασίες ασύλου.
Η ισχύς του νόμου προβλέπεται να είναι καταρχήν διετής, αλλά δεν αποκλείεται η παράτασή του.
Σύμφωνα με τους αριθμούς της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Δανίας, από την 24η Φεβρουαρίου μέχρι χθες είχαν υποβάλει αιτήσεις για να τους δοθεί άσυλο στη Δανία 1.733 Ουκρανοί. Η Κοπεγχάγη αναμένει ότι θα φθάσουν στη χώρα αρκετές ακόμη χιλιάδες πρόσφυγες.
LIVE BLOG Ουκρανία: Νέα πλήγματα σε Κίεβο, Χάρκοβο - Στασιμότητα στη ρωσική επέλαση «βλέπει» η Δύση
Περισσότερα από 100 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα μετά την εκεχειρία, λέει η Unicef
12:28
Πάτρα: Παρουσιάστηκε αυτοβούλως ο 58χρονος που καταγράφεται σε βίντεο να μιλά με τη 16χρονη Λόρα - Βρέθηκε η τσάντα της στου Ζωγράφου
12:18
Αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες: Τα υπέρ και τα κατά για οδήγηση στο χιόνι
12:17
Στο 2,6% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο - Οι κατηγορίες με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις
12:16